Cum aflăm dacă avem osteoporoză prin testul DEXA?

Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR, a explicat în CSID.RO Live cum ar trebui să procedăm pentru a depista cât mai devreme osteoporoza.

Osteoporoza este o afecțiune asociată în înaintarea în vârstă. Osteoporoza este de fapt scăderea densității minerale osoase pe fondul îmbătrânirii, dar și al altor factori. Această boală crește riscul de fractură la vârsta a treia, ceea ce poate duce la invaliditate și chiar la deces. Osteoporoza are o serie de factori de risc precum scăderea secreției anumitor hormoni la menopauză, anumite tratamente precum cele steroidiene, istoricul familial de boală, greutatea sub normal, fumatul, excesul de alcool și sedentarismul. Toate aceste aspecte trebuie luate în calcul pentru a pune în evidență procesul de degradare osoasă și pentru a-l stopa prin terapiile disponibile la ora actuală.

„Deși pentru osteoporoză nu există un program de screening, s-ar putea face o evaluare a riscului chiar la nivelul cabinetului medicului de familie, prin algoritmul FRAX.

Pur și simplu, se introduc factorii de risc și se calculează riscul. Iar la persoanele cu risc, se poate indica screeningul osteoporozei. De asemenea, cunoscând istoricul pacientului, istoricul parental (fractura parentală reprezintă un factor de risc pentru osteoporoză și fractură și la descendenți), cunoscând afecțiunile asociate, anumite medicații la risc, se poate îndruma pacientul către o evaluare DEXA.

DEXA este o evaluare non invazivă, nedureroasă, doza de iradiere este extrem de mică, cea mai mică din toate investigațiile cu raze X, comparabilă cu cea din mediul exterior. De aceea, medicul stă în aceeași încăpere cu pacientul care este așezat pe o masă, iar aparatul examinează pe rând trei regiuni (șold, coloană și încheietura mâinii). DEXA durează puțin și rezultatul se emite rapid.

Investigația poate fi folosită și pentru monitorizarea ulterioară anuală sau la 2, 3 ani, în funcție de rezultat. Iar datele se pot compara atunci când monitorizarea se face pe același aparat. Și este important să se facă pe același aparat pentru ca să se poată compara datele și evoluția ca să aflăm câtă masă osoasă pierde pacientul de la o examinare la alta sau cât câștigă în urma tratamentului ” ne-a declarat în CSID.Ro Live, dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Claudia Haralambie - Medic specialist reumatologie
Dr. Claudia Haralambie este medic specialist reumatologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București.
citește mai mult