Dr. Claudia Haralambie, SANADOR: diagnosticul în osteoporoză

Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR, explică în intervenția video din CSID.RO Live diagnosticul în osteoporoză.

La ora actuală, osteoporoza este o afecțiune osoasă extrem de des întâlnită în populație. Se estimează că 500 de milioane de persoane din întreagă lume au osteoporoză. Osteoporoza este caracterizată de o densitate minerală osoasă scăzută sub o anumită valoare, ceea ce crește riscul de fractură.

Datele globale indică faptul că o femeie din 3 și un bărbat din 5 cu vârstele peste 50 de ani vor suferi de-a lungul vieții o fractură pe fond de osteoporoză. Fractura este extrem de periculoasă, mai ales după vârsta a treia, și poate crește și riscul de deces. Prezentă în CSID.Ro Live, dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR, a explicat pe larg modul cum se diagnostichează osteoporoza, o boală silențioasă.

„Trebuie efectuat un screening precoce al osteoporozei, în special la pacienții cu risc. Screeningul constă în măsurarea densității minerale osoase și există mai multe metode. Însă standardul de aur este reprezentat de osteodensitometria cu raze X, DEXA. Această măsurătoare este indicată la toate femeile aflate la menopauză și la cele aflate în timpul tranziției spre menopauză, care asociază și alți factori de risc pentru osteoporoză (au diverse afecțiuni, iau tratamente medicamentoase sau au alți factori de risc).

De asemenea, la femeile peste 65 de ani și bărbații peste 70 de ani, cu sau fără factori de risc, la adulții de orice vârstă care au avut o fractură de fragilitate, la toate aceste categorii, trebuie să avem în vedere un screening al osteoporozei.

Este important screeningul precoce, pentru că, odată diagnosticată osteoporoza, trebuie tratată pentru a preveni apariția fracturilor de fragilitate. Persoanele cu osteoporoză sunt vulnerabile la apariția acestor fracturi. Acestea pot fi localizate cel mai frecvent la nivelul coloanei, șold și antebraț. De altfel, acestea sunt și locurile unde se măsoară densitatea osoasă în cadrul DEXA” ne-a declarat dr. Claudia Haralambie.

Mai multe informații despre valorile densității minerale osoase și corelația acestora cu diagnosticul de osteoporoză,  puteți afla din materialul video realizat cu dr. Claudia Haralambie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Claudia Haralambie - Medic specialist reumatologie
Dr. Claudia Haralambie este medic specialist reumatologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București.
citește mai mult