Osteodensitometria – cui este recomandată și cum se desfășoară acest examen imagistic

23.10.2021
Osteodensitometria - cui este recomandată și cum se desfășoară acest examen imagistic
Sursa foto: Shutterstock

Osteodensitometria este un examen imagistic de înaltă performanță care utilizează raze X pentru a determina densitatea minerală osoasă și rezistența osoasă. Această metodă poate evalua întregul sistem osos sau doar zonele cele mai predispuse la fracturi osteoporotice, cum ar fi gâtul femural, antebrațul și coloana vertebrală.

Cui se recomandă osteodensitometria și în ce constă

Osteodensitometria este recomandată persoanelor vârstnice, femeilor care se află la menopauză și celor cu afecțiuni osoase. După instalarea menopauzei, femeile sunt la risc crescut să dezvolte osteoporoză și să sufere o fractură, din cauza pierderii rapide de masă osoasă ce apare în această perioadă a vieții.

Cele mai frecvent examinate zone sunt coloana vertebrală și șoldurile. Aceste zone sunt cel mai probabil să fie facturate în cazul demineralizării osoase.

Tehnica de măsurare a densității osoase necesită o expunere minimă la radiații, iar examinarea durează 5-7 minute. Este un proces noninvaziv și nedureros și nu necesită injecții. Per total, procesul nu durează mai mult de 30 de minute.

Osteodensitometria este cea mai utilizată tehnică pentru studierea densității minerale osoase. Pentru a realiza acest lucru, două fascicule de raze X cu niveluri diferite de energie sunt direcționate către oasele pacientului, iar densitatea minerală este măsurată prin determinarea absorbției fiecărui fascicul de către oase.

Pacientul poate mânca normal în ziua examinării, dar dacă a primit anterior substanțe de contrast pentru alte tipuri de examinări imagistice (urografie, rezonanță magnetică, tomografie computerizată), se recomandă să aștepte cel puțin 3 săptămâni înainte de examinare.

Pacientul trebuie să îndepărteze toate obiectele metalice de pe corp, cum ar fi ceasul, cerceii, lanțul, brățările, ochelarii de vedere etc. Pentru a obține rezultate cât mai apropiate de realitate, în timpul investigației, pacientul trebuie să stea întins pe masă, în poziție orizontală, fără să se miște, aproximativ 10 minute.

În timpul examinării, se utilizează brațul de scanare mobil, deci pacientul nu va fi atins în niciun moment. Valoarea obținută din acest proces va fi calculată pentru a determina riscul de fractură.

Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul