Ce înseamnă trompe uterine înfundate, ce soluții există?

Dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, expert FIV, explică ce sunt trompele uterine, ce rol au în corp și ce e de făcut dacă se înfundă.

Trompele uterine fac parte din aparatul reproducător feminin. Acestea sunt implicate în obținerea sarcinii datorită anatomiei și fiziologiei lor. Dacă trompele uterine sunt înfundate, femeile se pot confrunta cu infertilitate. Cea mai cunoscută cauză a înfundării trompelor uterine o reprezintă boala inflamatorie pelvină, dată de infecții cu sau fără transmitere sexuală. Astfel, există un risc mai mare de înfundare a trompelor la femeile cu istoric de chlamydia, gonoree, infecție uterină ca urmare a unui avort, la femeile care au avut o sarcină extrauterină, o intervenție chirurgicală abdominală, ruptură de apendice sau la cele cu endometrioză.

Ce rol au trompele uterine?

„Trompele uterine ne sunt necesare pentru un singur lucru: obținerea sarcinii. Ele sunt inactive din punct de vedere hormonal. Singurul lor rol este de a capta ovulul din ovar. Ovulul ajuns în trompă va fi fecundat de un spermatozoid care pătrunde prin cavitatea uterină în trompă, acolo se produce fecundația, iar embrionul coboară în cavitatea uterină unde se implantează în ziua 5-7 de la ovulație.

Aceste trompe trebuie să fie deschise ca să poată permite pasajul spermatozidului, ovulului și apoi al embrionului. Dacă ele sunt înfundate, indiferent de sediul obstrucției, apare de fapt o barieră în calea acestui proces. Și atunci sarcina nu mai apare.

Ce se poate face dacă trompele uterine sunt înfundate?

Ele pot fi înfundate la ieșirea din cavitatea uterină, deci imediat la origine sau pot fi înfundate pe traseu. Dacă sunt înfundate fix la ieșirea cavității uterine, pe vremuri se făcea o operație de dezobstrucție, o anastomoză tubo-uterină la care s-a renunțat odată cu apariție fertilizării in vitro pentru că e o operație destul de complicată, șansele de reușită sunt mici și riscul ulterior de sarcină extrauterină e mare.

Dacă trompele sunt înfundate la capătul terminal, unde ar trebui să capteze ovulul, atunci se poate face în anumite situații o intervenție chirurgicală de dezobstrucție. Dar și aceasta are dezavantajele ei.

În 25 la sută dintre cazuri, trompele se reînfundă și atunci ne aflăm în aceeași situați, iar repetarea intervenției nu se mai recomandă. Sau nu se refac permeabilitatea și funcționalitatea trompei perfect, există apoi un risc mai mare de extrauterină. În ultima vreme, este controversată și indicația acestei intervenții de dezobstrucție tubară la capătul terminal al trompei.

Merită încercat la paciente foarte tinere care din diverse motive nu doresc fertilizare in vitro sau vor să-și mai acorde o șansă, acceptând aceste riscuri suplimentare pe care trebuie să le cunoască foarte bine. Dar în ultima vreme, nu se mai recomandă” ne-a declarat în interviul video dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, expert FIV.

Dr. Dorina Codreanu este un medic cu experiență în domeniul ginecologiei, dar și al fertilizării in vitro: este lector și membru al comisiei de examinare pentru formarea specialiștilor în infertilitate și reproducere umană asistată în cadrul programului de pregătire postuniversitară a medicilor specialiști; membru fondator al Societății Române de Medicină Reproductivă; membru activ al Societății Europene de Reproducere Umană şi Embriologie; membru al Societății Americane de Medicină Reproductivă și autor al Ghidului Clinic „Nașterea prematură”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Dorina Codreanu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Dorina Codreanu este medic primar obstetrică-ginecologie, specializată în consultații de infertilitate și proceduri de reproducere asistată. Pasiunea pentru ceea ce face și activitatea didactică și academică, i-au adus Dorinei bursă de cercetător postdoctoral cu temă de studiu “Optimizarea ...
citește mai mult