Ce fac rinichii în corp și cum le menținem sănătatea?

În cadrul CSID.RO Live, conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat importanța rinichilor în organism.

Rinichii sunt organe vitale din corp. Iar pentru a le menține sănătatea este nevoie de câteva măsuri simple care vizează stilul de viață. O dietă care să conține 5 porții de legume și fructe pe zi, consumul optim de cartof, orez, cearele integrale, de ouă, pește, carne slabă, lactate fermentate, de produse cu cantități reduse de grăsimi saturate, sare și zahăr, mișcarea, renunțarea la fumat, reducerea consmului de alcool. gestionarea hipertensiunii și a diabetului, mișcarea, toate fac parte dintr-un stil de viață optim pentru rinichi. De asemenea, trebuie avută în vedere evitarea excesului de aspirină și al medicamentelor cu ibuprofen.

„Așa cum este numit, rinichiul este “viscer elegantissimus”, este răsfățat cu această denumire. Este un organ extraordinar de elastic în comportament, cu o putere de adaptare deosebită, comparativ cu alte organe.

Disfuncția renală devine foarte periculoasă pentru prognosticul unui pacient cu o bolaă renală sau pentru prognosticul unui pacient care are altă afecțiune de care depinde procesul de epurație renală.

Ce rol au rinichii în curățarea de toxine?

Din punctul de vedere al importanței rinichilor, organ pereche la vertebrate, aceștia reprezintă o componentă importantă a aparatului excretor, iar principala funcție este aceea de epurație sanguină.

Ce înseamnă aceasta? Majoritatea toxinelor care se produc în organism sau produșii în exces ai metabolismului se elimină și pe cale renală sau numai pe cale renală. O parte dintre medicamente se elimină pe cale renală. De asemenea, produșii de catabolism se elimină pe cale renală.

Iar disfuncția în ceea ce înseamnă epurația poate duce la acumularea acestor substanțe în organism și la neajunsuri teribile pentru biologia individului.

De ce este important rinichiul în metabolismul apei?

Din punctul de vedere al utilității rinichiului și al diferitelor direcții pe care el acționează, nu putem să nu menționăm metabolismul apei, care este deosebit de important. Sub acțiunea hormonului vasopresină, rinichiul are ca funcție reabsorbția apei, menținând echilibrul hidric. Rinichiul elimină mai multă sau mai puțină apă în funcție de necesarul organismului.

Rinichiul secretă eritropoietină, având funcție în stimularea măduvei hematogene. Rinichiul realizează echilibrul tensiunii arteriale: când aceasta scade, secretă o substanță ca să crească tensiunea și să-i vină mai mult sânge. El simte imediat diferența de presiune și de tensiune și implicit poate duce el la hiperpresiune, prin hipersecreția acestui element.

Pe de altă parte, intervine în metabolismul calciului și fosforului, al sodiului și al potasiului, al clorului, al magneziului, deci în echilibrul hidroelectrolitic și mai ales al celui acido-bazic.

Așadar, rinichiul are multe funcții: reținem funcția excretorie, funcția hormonală și nu în ultimul rând, compensarea hiperglicemiei. Când glucoza depășește un anumit prag, bariera renală se ridică și glucoza se poate elimina renal, rinichiul participând și la menținerea homeostaziei glicemice” ne-a declarat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conf. Dr. Marcian Manu este Șef Secție Urologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, fiind specializat în Endoscopie urologică, Laser în Urologie, Ecografie, Litotriție extracorporală, Laparoscopie urologică, Transplant renal, Urologie oncologică și Urologie medicală non-chirurgicală. Dl ...
citește mai mult