Conf. dr. Marcian Manu: care sunt semnele litiazei urinare

Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic SANADOR, ne spune care sunt simptomele după care putem recunoaște litiaza urinară (pietre la nivelul aparatului urinar).

Pe lângă durerea puternică, conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic SANADOR, descrie și alte simptome importante ale litiazei urinare.

„Toată lumea asociază litiaza urinară cu un singur simptome cardinal care este durerea. Este vorba despre colica renală pe care o știm cu toții, o durere teribil de violentă, deseori asemuită cu durerile nașterii.

Trebuie să știți că, de multe ori, litiaza este asimptomatică, nu dă niciun simptom. Practic, este descoperită întâmplător, incidental, la o ecografie făcută pentru cu totul alte probleme.

Este foarte important să știm că litiaza poate fi asimptomatică. Aceasta pentru că, de multe ori, o litiază asimptomatică, un calcul care blochează întreg rinichiul, se manifestă prin insuficiență renală și nu prin durere. Și aceasta este o evoluția parșivă care poate duce la compromiterea unității renale.

O piatră mică de 5 mm care se mișcă în rinichi când pacientul face sport poate duce la o durere puternică, durere ce aduce pacientul la medic. Iar aceasta este, să spunem, o variantă norocoasă.

Deci, de multe ori, durerea nu este proporțională cu gravitatea litiazei. O litiază nedureroasă este de obicei mai gravă decât o litiază dureroasă.

Dar să revenim la semnul principal care este durerea renală, când litiaza este localizată la nivelul rinichiului sau ureterului. Această durere are două forme clinice. Prima este colica renală clasică, o durere lancinantă, lombară, cu iradiere anteroinferioară, spre organele genitale externe.

A doua este nefralgia, o durere surdă care apare, dispare, nu lasă pacientul să se odihnească sau să-și desfășoare activitatea normală” descrie simptomele litiazei urinare conf. dr. Marcian Manu.

Mai multe informații despre litiaza urinară puteți afla din intervenția video în CSID.RO Live a medicul primar urologie Marcian Manu, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conf. Dr. Marcian Manu este Șef Secție Urologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, fiind specializat în Endoscopie urologică, Laser în Urologie, Ecografie, Litotriție extracorporală, Laparoscopie urologică, Transplant renal, Urologie oncologică și Urologie medicală non-chirurgicală. Dl ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar urologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult