Adenomul de prostată: diagnostic și tratamente explicate de conf. dr. Marcian Manu, Sanador

Adenomul de prostată este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale glandei prostate.

Adenomul de prostată reprezintă creșterea în volum a glandei prostate. Adenomul de prostată este cel mai frecvent tip de tumoare benignă întâlnită în rândul bărbaților. Riscul de a face adenom de prostată este de 50 la sută la bărbații cu vârsta curpinsă între 51 și 60 de ani. Riscul crește la 70 la sută la cei cu vârsta între 61 și 70 de ani.

Simptomele adnomului de prostată variază de la o persoană la alta. Acestea includ urinarea frecventă, urinarea imperioasă, dificultăți la urinare, urinarea frecventă noaptea. Pe măsură ce adenomul de prostată evoluează, pacienții se pot confrunta  cu probleme de tract urirnar, de vezică sau probleme renale.

„Factorii etiologici nu sunt foarte clari până în momentul de față. Cel mai important este factorul hormonal. Și aici vorbim despre testosteron și de hormonii androgeni. Până la 30, 40 de ani, acești hormoni androgeni sunt în echilibru cu hormonii feminini, hormonii estrogeni. Dezvoltarea adenomului de prostată se pare că apare din cauza unei scăderi a hormonilor masculini, a testosteronului” explică formarea adenomului de prostată conf. univ. dr. Marcian Manu,  medic primar chirurgie urologică, Șef Secție Urologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Cum se diagnostichează adenomul de prostată

În momentul în care o persoană se confruntă cu simptomele care pot anunța adenomul de prostată, aceasta trebuie să se adreseze medicului urolog. Specialistul va recomanda o serie de investigații pentru a pune în evidență adenomul de prostată.

„Pentru a depista adenomul de prostată, facem în primul rând examenul clinic al pacientului. Trebuie să vorbim cu pacientul despre ce îl supără, cum îl supără, despre cum și cât urinează, de câte ori pe noapte urinează, cum este jetul. Apoi, este important examenul fizic al pacientului. În plus, pacientul trebuie să urineze de față cu medicul. Modul cum urinează ne poate indica o obstrucție sau o iritație, cele două componente ale simptomatologiei urinare joase. Examenul fizic este continuat obligatoriu cu tușeul rectal.

Feriți-vă de medicii care nu v-au consultat și nu v-au făcut tușeu rectal! Pentru că înainte de PSA și ecograf, a existat tușeul rectal. Iar acesta făcea diagnosticul diferențial dintre adenom și cancerul de prostată. Foarte importantă este și ecografia: este inofensivă, repetabilă. La fel de importantă este măsurarea antigenului prostatic, PSA, și cu varianta sa free PSA. PSA este o proteină secretată în mod normal de prostată și are un nivel care ar trebui să fie sub 4 nanograme/ml în sânge. Depășirea acestor valori poate să apară foarte frecvent în cancerul de prostată. Iar diferențierea începe de la acest PSA” descrie diagnoscul adenomului de prostată conf. univ. dr. Marcian Manu.

În funcție de fiecare caz în parte, adenomul de prostată poate fi monitorizat sau tratat. Aflați care sunt recomandările actuale ale medicilor în cazul adenomului de prostată din interviul video realizat cu conf. univ. dr. Marcian Manu,  medic primar chirurgie urologică, Șef Secție Urologie din cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conf. Dr. Marcian Manu este Șef Secție Urologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, fiind specializat în Endoscopie urologică, Laser în Urologie, Ecografie, Litotriție extracorporală, Laparoscopie urologică, Transplant renal, Urologie oncologică și Urologie medicală non-chirurgicală. Dl ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar urologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult