Dr. Roxana Boanță, Sanador: chirurgia pentru tiroidă și paratiroide

Dr. Roxana Boanță, medic specialist chirurg în cadrul Sanador, explică pe larg când se recomandă operația pentru tiroidă și paratiroide.

Dr. Roxana Boanță este medic specialist chirurg în cadrul Sanador, cu supraspecializare în chirurgia endocrină cervicală. În cadrul acestei specialități, medicii abordează diverse probleme de sănătate care afectează tiroida și glandele paratiroide.

„Afecțiunile glandelor tiroidă și paratiroide pot fi atât maligne, cât și benigne. Cei mai mulți pacienți cunosc afecțiunile de funcție tiroidiană. Una dintre acestea este hipertiroidia care poate fi tratată atât medicamentos, cu iod radioactiv și chirurgical. O altă afecțiune de funcție tiroidiană, hipotiroidia, este tratată de medicul endocrinolog cu medicamente de substituție. Și există și afecțiunile care semnifică o modificare de formă în structura glandei tiroide, adică nodulii tiroidieni. Nodulul poate fi unic într-o glandă care în rest este sănătoasă sau poate fi vorba de mai mulți noduli, în așa-numita gușă polinodulară. La nivelul glandelor paratiroide, tratăm adenoamele paratiroidiene. Acestea sunt formațiuni tumorale de paratiroidă care produc hormonul lor propriu, parathormon, în exces. Iar această situație necesită cură chirugicală” ne-a declarat într-un interviu video dr. Roxana Boanță.

La ora actuală, multe persoane se confruntă cu apariția nodulilor tiroidieni. Aceștia trebuie evaluați de medicul endocrinolog care în anumite situații, poate recomanda monitorizarea lor. Însă există și situații când nodulii tiroidiene trebuie îndepărtați chirurgical.

„Nodulii tiroidieni trebuie extirpați atunci când avem o suspiciune că ei ascund celule maligne. Și nu putem ști acest lucru dacă nu avem un diagnostic clar, pus de medicul anatomopatolog. Iar diagnosticul de precizie se pune după intervenția chirurgicală. Dar până la diagnostic, avem câteva indicii care sunt cele ecografice și cele date de puncție.

Puncția ne poate spune cam ce grad de risc este ca acel nodul să fie malign. Iar dacă avem un anumit grad de suspiciune, atunci operăm. De asemenea, se intervine chirurgical asupra nodulilor care au o dimensiune mai mare de 3 cm. Intervenim și asupra nodulilor solizi. Îi operăm și pe cei vechi, care și-au modificat dimensiunea și consistența. Intervenim dacă fac compresie și pacientul nu mai înghite bine, nu mai respiră bine sau începe să răgușească. Operăm și chiste, adică noduli plini cu lichid care, puncționați în mod repetat, refac acest lichid” adaugă dr. Roxana Boanță.

Mai multe informații despre intervențiile chirurgicale endocrine cervicale puteți afla din interviul video realizat cu medic specialist chirurg în cadrul Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Roxana Boanță - Medic specialist Chirurgie endocrină
Dr. Dana Roxana Boanță este medic specialist Chirurgie generală, supraspecializată în chirurgia endocrină cervicală, cu competență în ultrasonografie generală. Parcurs profesional Dr. Boanță a început rezidențiatul în chirurgie în 2011, iar din 2017 profesează ca medic specialist. ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist Chirurgie endocrină
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult