Diana Stănculeanu, psihoterapeut: când devine anxietatea o tulburare mintală

Anxietatea este o tulburare mintală des întâlnită.

Dacă vrei să faci diferența între episoadele de anxietate și diagnosticul de anxietate, urmărește videoclipul următor în care Diana Stănculeanu, psiholog, explică pe larg acest lucru.

Pentru a afla dacă ne aflăm în prezența anxietății ca tulburare de sănătate mintală, trebuie să fim atenți la patru niveluri diferite de manifestare. În primul rând, este necesar să aflăm dacă din punct de vedere cognitiv, acea persoană are un set de gânduri, îngrijorări care o determină  să se gândească în mod excesiv la o problemă, fără să găsească neapărat o soluție concretă, sănătoasă și funcțională. Dacă aceste gânduri negative au o intensitate și o frecvență care: pot da insomnii sau diminuează calitatea somnului, scad concentrarea atenției la alte activități ce se derulează pe parcursul zilei sau influențează luarea deciziei, în cel de-al doilea nivel, cel emoțional, acestea se traduc prin trăiri emoționale negative din jurul emoției de frică. E posibil să fie vorba despre frică excesivă, neliniște, panică, disperare, apatie, disconfort, frustrare, dezamăgire, toate decurgând din felul în care acea persoană gândește, evaluează situațiile respective.

În baza acestor gânduri și în baza acestor emoții, apare cel de-al treilea element prezent în anxietate: comportamentul. Cum se comportă acea persoană cu gânduri și emoții excesive, ce comportament exagerat adoptă. De exemplu, spune Diana Stănculeanu, în anxietatea legată de pandemie, o persoană care are niște îngrijorări normale, naturale, firești, va urma recomandările oferite din sursele valide, va avea grijă la regulile de igienă, ia toate măsurile necesare recomandate și corecte pentru a rămâne în siguranță. Însă o persoană anxioasă excesiv, va ajunge să nu mai iasă din casă și va trăi tot timpul cu gândul că orice potențial contact cu realitatea ne-ar putea aduce 100% infectarea și apoi îmbolnăvirea cu o formă severă a bolii care ar putea aduce chiar moartea. La nivel comportamental, o astfel de persoană taie orice legătură cu exteriorul și nu mai iese din casă.

Pentru că, în esență, anxietatea înseamnă o emoție de frică scăpată de sub control care mă duce pe una dintre cele trei reacții la stres ( luptă, fugă sau îngheț), corpul va reacționa ca și cum ar fi în stres major, ori nu este. Faptul că se elimină în corp adrenalină și cortizol, iar corpul se îmbibă cu aceste substanțe, duce la apariția celei de-a patra variabile din ecuația anxietății: manifestări corporale. Acestea pot fi modificarea ritmului cardiac, respirator, tensiune craniană care nu sunt periculoase, dar acea persoană le percepe ca fiind grave.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Diana Stănculeanu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Diana Stănculeanu este psihoterapeut terapie cognitiv-comportamentală și expert național în sănătate mintală, cu experienţă vastă în consilierea şi terapia individuală şi de grup a copilului şi adolescentului cu tulburări emoţionale (anxietate, depresie), dar și în consilierea şi ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult