Motivul pentru care te doare capul. Dacă simți că îți zvâcnesc tâmplele, de vină poate fi o boală care, netratată, poate duce la orbire

23.03.2022
Motivul pentru care te doare capul. Dacă simți că îți zvâcnesc tâmplele, de vină poate fi o boală care, netratată, poate duce la orbire
Sursa foto: Shutterstock

Durerile de cap dimineața afectează mai mult femeile decât bărbații și apar cu precădere în intervalul de vârstă 45-65 de ani. Se estimează că 1 din 13 persoane se confruntă cu durerile de cap dimineața.

Printre cauze se numără consumul de alcool cu o seară înainte, scrâșnitul dinților, apneea de somn, dar și anumite medicamente sau o afecțiune destul de greu de tratat, care poate duce la complicații în cazul în care nu se iau măsuri.

Află mai jos care sunt cauzele durerilor de cap apărute dimineața.

De ce apar durerile de cap dimineața

Apneea de somn obstructivă – este o cauză frecventă a durerilor de cap experimentate dimineața la prima oră. Aproape 30% dintre adulții care suferă de această afecțiune recunosc că durerile de cap dimineața sunt foarte frecvente în cazul lor. De vină ar fi sforăitul zgomotos determinat de faptul că pacientul nu poate respira corect pe gură.

Insomniasomnul insuficient sau neodihnitor poate avea drept consecință apariția durerilor de cap dimineața. Persoanele cu insomnie adorm foarte greu și au un somn agitat. În consecință, dimineața se trezesc adesea obosite și toată ziua sunt lipsite de energie, deoarece creierul nu are parte de odihna necesară. La fel ca insomnia, și somnul în exces poate cauza migrene dimineața. Așadar, nici prea mult somn, dar nici prea puțin!

Scrâșnitul dinților în somn – stresul, anxietatea, consumul de alcool și cafea în exces sunt cauze frecvente ale bruxismului. Această afecțiune duce la dureri de cap, de dinți, de maxilar și sângerări gingivale. Pentru a preveni astfel de probleme, medicul dentist îți poate recomanda o gutieră pe care să o porți în timpul nopții.

Sinuzita cronică – este un alt motiv ce poate sta la baza durerilor puternice de cap apărute dimineața. Dacă simptomele persistă mai mult de 2 săptămâni, e foarte important să te adresezi medicului, pentru că s-ar putea să fii nefericitul „posesor” al unei sinuzite. Lăsată netratată, sinuzita se poate croniciza, iar simptomele se pot agrava. Printre semnele specifice sinuzitei se numără:

În lipsa unui tratament adecvat, sinuzita – mai ales cea bacteriană – poate duce la complicații precum pierderea vederii sau meningită.

Poziția în care dormi – și aceasta este una dintre posibilele cauze pentru care te confrunți cu dureri de cap dimineața. Pozițiile incomode, salteaua veche și perna prea moale pot duce la tensiune musculară la nivelul întregului corp.

Mahmureala – consumul de alcool cu o seară înainte poate fi de vină pentru durerile de cap apărute a doua zi de dimineață. Alcoolul duce la tulburări de somn, crește frecvența urinării în timpul nopții și determină deshidratare. Toți aceștia sunt factori declanșatori ai migrenelor.

Anumite medicamente – există diverse clase de medicamente ce pot prezenta ca reacții adverse, în cazul anumitor persoane, nesuferitele migrene apărute dimineața. Printre acestea se numără: opioidele, antiinflamatoarele nesteroidiene, aspirina, paracetamolul, acetaminofenul, antianxioliticele.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Tensiune crescută în sarcină: ce e de făcut explică dr. Ingrid Gheorghe, Sanador