Prof. Dr. Florin Mihălțan: Importanța somnului pentru starea de sănătate

Importanța somnului este crucială pentru starea noastră de sănătate!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Am vorbit despre importanța somnului cu prof. Dr. Florin Mihălțan, președintele secțiunii de somnologie și ventilație non-invazivă a Societății Române de Somnologie. Acesta ne-a explicat, o dată în plus, cât de important este un somn de calitate pentru sănătatea noastră.

 

Importanța somnului

 

„Somnul este atât de important pentru că reprezintă o treime din viața noastră”, spune Prof. Dr. Florin Mihălțan, fiind la competiție cu alimentația și făcând parte integrantă din stilul de viață. Tocmai pentru că ocupă un timp important din viața noastră, poate produce tulburări ce ne pot crea probleme: de la insomnie, la hipersomnolență ( somnul în exces).

 

Probleme generate de lipsa de somn

 

Sunt o multitudine de boli alimentate de insomnie: stările pre diabetice, bolile cardiovasculare sau chiar anumite forme ale canecrelor de organ. Toate acestea sunt generate de tulburările hormonale pe care le induce acest deranj al ritmului circadian sau nerespectarea or inversarea orelor de somn.

 

Apneea și problemele pe care le generează

 

Sindromul de apnee în somn presupune oprirea respirației la un pacient care este sforăitor. 60% dintre aceștia sunt supraponderali. Este nevoie, spune Prof. Dr. Florin Mihălțan, că acești pacienți să fie identificți, mai ales cu ajutorul aparținătorilor lor. Aparținătorii sunt cei ce pot observa sforăitul, pauzele în respirație, dar și transpirații în timpul nopții, precum și dureri de cap dimineața. În ziua ce urmează, pe lângă durerile de cap, aceștia se simt neodihniți, cu o capacitate diminuată a atenției, productivității și randamentului la locul de muncă, precum și micțiuni frecvente sau afectări ale vieții sexuale. Aceștia trebuie aduși de familie la cabinetele de somnologie, unde specialiștii pot identifica programele și pot interveni terapeutic: fie cu un aparat ce ajută la respirație, dar și intervenții din sfera ORL sau ortodontică ori chirurgie bariatrică ce poate ajuta prin corecția kilogramelor în plus și respirația de pe timpul nopții.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. Dr. Florin Mihălțan - Medic Primar Pneumologie
Prof. Dr. Mihălțan Florin Dumitru este Medic Primar Pneumologie, Profesor Universitar, Doctor în Științe Medicale. Educație și Formare Doctor în Medicină Universitata de "Medicină și Farmacie Carol Davila", București Cursuri postuniversitare Curs de actualități în alergologie ...
citește mai mult