Durerile de cap dimineața – de ce te doare capul de la prima oră

19.11.2021
Durerile de cap dimineața – de ce te doare capul de la prima oră
Sursa foto: Shutterstock

Durerile de cap dimineața afectează mai mult femeile decât bărbații și apar cu precădere în intervalul de vârstă 45-64 de ani. Se estimează că 1 din 13 persoane se confruntă cu durerile de cap dimineața.

Printre cauze se numără consumul de alcool cu o seară înainte, scrâșnitul dinților, apneea de somn, dar și anumite medicamente.

Află mai jos care sunt cauzele durerilor de cap apărute dimineața.

De ce apar durerile de cap dimineața

Apneea de somn obstructivă – este o cauză frecventă a durerilor de cap experimentate dimineața la prima oră. Aproape 30% dintre adulții care suferă de această afecțiune recunosc că durerile de cap dimineața sunt foarte frecvente în cazul lor. De vină ar fi sforăitul zgomotos determinat de faptul că pacientul nu poate respira corect pe gură.

Insomniasomnul insuficient sau neodihnitor poate avea drept consecință apariția durerilor de cap dimineața. Persoanele cu insomnie adorm foarte greu și au un somn agitat. În consecință, dimineața se trezesc adesea obosite și toată ziua sunt lipsite de energie, deoarece creierul nu are parte de odihna necesară. La fel ca insomnia, și somnul în exces poate cauza migrene dimineața. Așadar, nici prea mult somn, dar nici prea puțin!

Scrâșnitul dinților în somn – stresul, anxietatea, consumul de alcool și cafea în exces sunt cauze frecvente ale bruxismului. Această afecțiune duce la dureri de cap, de dinți, de maxilar și sângerări gingivale. Pentru a preveni astfel de probleme, medicul dentist îți poate recomanda o gutieră pe care să o porți în timpul nopții.

Poziția în care dormi – și aceasta este una dintre posibilele cauze pentru care te confrunți cu dureri de cap dimineața. Pozițiile incomode, salteaua veche și perna prea moale pot duce la tensiune musculară la nivelul întregului corp.

Mahmureala – consumul de alcool cu o seară înainte poate fi de vină pentru durerile de cap apărute a doua zi de dimineață. Alcoolul duce la tulburări de somn, crește frecvența urinării în timpul nopții și determină deshidratare. Toți aceștia sunt factori declanșatori ai migrenelor.

Anumite medicamente – există diverse clase de medicamente ce pot prezenta ca reacții adverse, în cazul anumitor persoane, nesuferitele migrene apărute dimineața. Printre acestea se numără: opioidele, antiinflamatoarele nesteroidiene, aspirina, paracetamolul, acetaminofenul, antianxioliticele.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Alina Gheorghe: importanța consultului oftalmologic la copii