Ce afecțiuni pot ascunde ridurile pronunțate, petele pe corp și pielea aspră de pe brațe

  • Publicat:
Ce afecțiuni pot ascunde ridurile pronunțate, petele pe corp și pielea aspră de pe brațe
Sursa foto: Shutterstock

Pielea este un indicator de suprafață preţios care ne poate semnala numeroase probleme interne. Astfel, data viitoare când te uiţi în oglindă şi vezi că ridurile s-au adâncit sau că pe piele şi-au făcut apariţia diverse pete de culoare închisă, nu mai sta pe gânduri. Mergi neapărat la un medic! Acestea sunt doar câteva dintre semnalele pe care ţi le transmite corpul că este ceva în neregulă.

Potrivit specialiştilor, oasele fragile, diabetul, bolile de tiroidă și carenţa de vitamine pot fi date de gol de aspectul pielii, deci fiţi atente la următoarele informaţii.

Pielea aspră de pe brațe, semn că ai probleme cu tiroida

Glanda tiroidă deţine numeroase funcţii în organism. Reglează temperatura corpului, sprijină metabolismul, susține sistemul nervos. Însă are un rol important și în ceea ce privește sănătatea pielii, părului sau unghiilor.

Programează o vizită la medic dacă:

  • observi că pielea de pe brațe se usucă excesiv şi se înroşeşte
  • unghiile capătă o culoare gălbuie şi se rup sau se exfoliază uşor
  • pielea scalpului este foarte uscată şi apare mătreaţa

Acestea pot fi semnale care pot indica anumite disfuncţii tiroidiene.

Ridurile adânci și petele închise pot indica un risc crescut de diabet și osteoporoză

Un studiu pe 114 femei aflate la menopauză relevă că ridurile pronunţate pe faţă sau gât pot indica un risc crescut de fragilitate osoasă. Vina pentru această problemă este atribuită producţiei scăzute de colagen, specifică la menopauză, atunci când există un puternic dezechilibru hormonal.

Pe de altă parte, petele de culoare închisă, cu aspect catifelat pot atenţiona că ai glicemia crescută, deci ai un mare risc de a face diabet zaharat. Ele pot apărea în diverse zone ale corpului (gât, axilă, zonă inghinală). Aceste pete, denumite în termeni medicali nigricans acanthosis, pot fi însă şi un efect secundar cauzat de obezitate.

De asemenea, aceste semne pot semnala şi o deficienţă de acizi graşi Omega 3. Acești nutrienţi pot fi obţinuţi prin suplimente alimentare sau direct de la sursă, din peşte, seminţe, nuci, ulei de măsline, migdale, fructe şi legume proaspete.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân