Bolile care duc la apariția firelor de păr în barbă la femei, mai ales la cele supraponderale

  • Publicat:

Fire de păr în barbă, mai ales după o anumită vârstă sau după o perioadă în care ai acumulat cam multe kilograme? E cazul să te adresezi unui medic. Poate fi vorba despre un dezechilibru hormonal, despre sindromul de ovare polichistice sau despre anumite medicamente.

Vezi mai jos care sunt posibilele cauze ale firelor de păr crescute în barbă la femei.

Fire de păr în barbă la femei – consecința dezechilibrelor hormonale

„Firele de păr groase, închise la culoare care apar în barbă la femei, deasupra buzei superioare, pe piept, pe coapse, pe abdomen, spate sau pe linia gâtului sunt de obicei semne ale hirsutismului. Aceasta este o afecțiune cauzată de dezechilibrele hormonale, cel mai adesea o supraproducție de hormoni androgeni”, spune dr. Elizabeth May, medic dermatolog.

Însă există și alte posibile cauze ale nesuferitelor fire de păr apărute în zone neobișnuite. Una dintre acestea este sindromul ovarelor polichistice, o afecțiune frecventă în rândul femeilor de vârstă fertilă, care se manifestă prin menstre neregulate, creștere în greutate, acnee și tulburări de fertilitate.

Sindromul Cushing duce la apariția firelor de păr în zone neobișnuite

O altă cauză poate fi sindromul Cushing, care afectează una din 50.000 de persoane, femeile fiind de trei ori mai expuse riscului de a dezvolta această boală. Sindromul Cushing este cauzat de excesul de cortizol și se manifestă prin fire de păr apărute în zone neobișnuite ale corpului, creștere în greutate, piele care se învinețește ușor, slăbiciune osoasă sau musculară și vergeturi pronunțate.

Supraproducția de cortizol poate fi pusă pe seama anumitor medicamente sau, mai rar, a unei tumori hipofizare.

Firele de păr inestetice pot fi și o consecință a… îmbătrânirii. Pe măsură ce o femeie înaintează în vârstă, în special în pre- și post-menopauză, echilibrul hormonal al acesteia este destabilizat și pot apărea astfel de consecințe.

Greutatea în exces și anumite medicamente, de vină pentru firele de păr în barbă la femei

Și obezitatea este o posibilă cauză a părului corporal excesiv, ca urmare a dezechilibrului hormonal.

Pe de altă parte, și persoanele subponderale se confruntă cu un fenomen ciudat, și anume apariția unor fire de păr foarte subțiri, nepigmentate, asemănătoare pufului, afecțiune numită lanugo.

Nu în ultimul rând, medicamentele antiepileptice, chimioterapicele și steroizii anabolizanți ar putea favoriza, de asemenea, apariția firelor de păr în barbă la femei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ...
citește mai mult
Recomandare video
Protecția solară pe înțelesul tuturor