Hidradenita supurativă (acneea inversă): factori de risc, simptome, complicații, tratament

Hidradenita supurativă poate fi confundată cu furunculoza și afectează cu precădere femeile, persoanele cu obezitate, diabet sau fumătorii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Hidradenita supurativă (acneea inversă): factori de risc, simptome, complicații, tratament
Dr. Ioana-Silvia Simian este medic specialist dermatovenerolog la Clinica Medicover Victoriei – Skin Care Center și la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Victor Babeș din București.

Hidradenita supurativă este o afecțiune caracterizată de prezența unor leziuni inflamatorii (asemănătoare unor furuncule/abcese), dureroase la nivel axilar, inghinal, submamar, interfesier. Debutează în general după vârsta pubertății, cunoscând o evoluție fluctuantă, cu perioade de liniște, dar și de acutizare. 

La cine întâlnim mai frecvent această afecțiune?

Care sunt factorii agravanți pentru hidradenita supurativă?

  • transpirația, fricțiunea din zona de pliu
  • bacterii relativ normale în zonă, dar care stimulează un răspuns inflamator; se poate vorbi de o tulburare a microbiomului
  • ocluzia foliculară
  • suprainfecția bacteriană
  • medicamente (posibil contraceptive, litiu)

Nu există date concrete cum că folosirea deodorantelor de orice fel, iritația mecanică (epilat, ras) ar putea declanșa afecțiunea; se observă o agravare a manifestărilor în jurul perioadei menstruale.

Cum se manifestă hidradenita supurativă?

Boala se poate localiza la nivelul unei singure regiuni (axilar, inghinal) sau poate afecta zone mai extinse de pliu (interfesier, submamar, rădăcina coapsei, scrotal etc.).

Se manifestă prin leziuni de tipul comedoanelor (puncte negre, albe) sau sub forma unor noduli de dimensiuni variate, calzi, roșii, dureroși, uneori fluctuenți, care la apăsare elimină secreție alb/galben/verzuie sau care pot da naștere unor trasee fistuloase prin piele. Aceștia pot forma cicatrici fibroase, rectractile, printre care se dispun uneori leziunile inflamatorii.

FOTO COPYRIGHT: dermnetnz.org

Care sunt complicațiile hidradenitei supurative?

  • există risc de suprainfecție bacteriană, micotică
  • cicatricile inestetice care afectează funcționalitatea zonei
  • afectarea activităților zilnice din cauza durerii asociate, agravată de mișcarea membrelor
  • izolare socială din cauza mirosului neplăcut asociat, aspectului inestetic și altor disfuncționalități asociate cu boala
  • rar infecția poate fi severă, cu răsunet în întregul organism, ducând la septicemie
  • poate asocia edem sever, cronic ce duce la modificarea anatomiei zonei afectate
  • boala cronică poate duce la anemie, hipoproteinemie, afectare renală și de alte organe
  • există risc de malignizare a leziunilor, mai ales în zona anală, genitală, dând naștere carcinoamelor spinocelulare

Cum se tratează hidradenita supurativă?

Măsuri generale

Se recomandă scăderea în greutate, controlul glicemiei, stoparea fumatului, purtarea hainelor de bumbac care să mențină zona uscată și aerisită; se pot folosi antiperspirante fără parfum.

Soluțiile antiseptice pot fi aplicate pentru a reduce riscul suprainfectării, iar durerea poate fi diminuată cu ajutorul paracetamolului sau antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Tratamentul medicamentos și chirurgical

Nu există un protocol bine stabilit de tratament; se pot folosi antibiotice locale sau sistemice pe termen lung, mizând mai ales pe efectul antiinflamator. Se recomandă asocierea cu peroxid de benzoil pentru a reduce riscul de rezistență bacteriană.

Contraceptivele în cazul femeilor, spironolactona, antidiabeticele orale pot controla afecțiunea.

Uneori sunt necesare tratamente cu corticoizi intralezional sau sistemic, terapie biologică, tratamente utilizate în tratamentul psoriazisului, acneei sau unor afecțiuni reumatologice.

În situațiile în care medicația nu controlează boala, în cazul abceselor și leziunilor ce trebuie incizate/drenate e necesară intervenția chirurgicală; se poate ajunge la excizia leziunilor sau la excizii largi ale zonei afectate, tratamente laser ablative. Epilarea definitivă (laser ND-YAG) poate fi de ajutor.

Păstrați o dietă sănătoasă, evitați creșterea în greutate, aveți grijă ca zona să fie cât mai aerisită, faceți sport și nu fumați pentru a limita toate neplăcerile legate de hidradenita supurativă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ioana Silvia Simian - Medic primar dermatovenerolog
Dr. Ioana Silvia Simian este medic primar dermatovenerolog si investigator principal in studii clinice desfasurate in domeniul produselor cosmetice si dermatocosmetice. Absolventa a Facultatii de Medicina Carol Davila, Dr. Ioana Silvia Simian si-a continuat pregatirea in rezidentiat in cadrul Clinicii ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân