Ce analize să faci dacă ai dureri în piept. Bolile care pot fi descoperite cu ajutorul lor

  • Publicat:
Ce analize să faci dacă ai dureri în piept. Bolile care pot fi descoperite cu ajutorul lor
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te confrunți cu dureri în piept și probleme de respirație care persistă, e important să mergi la medic pentru a investiga care este problema de bază. Pentru a afla cauza și a prescrie un tratament adecvat, medicul îți poate recomanda anumite analize și investigații imagistice care pot depista motivul pentru care ai dureri în piept. 

Potrivit mayoclinic.org, durerea în piept este deseori asociată cu infarctul, dar pot fi de vină și alte probleme, cum ar fi pneumonia sau un cheag de sânge în plămâni (embolismul pulmonar).

Află mai jos ce tipuri de analize sunt recomandate când ai dureri în piept și afecțiunile care pot fi descoperite cu ajutorul acestora.

5 analize pentru dureri în piept. Ce boli pot depista?

Electrocardiograma – este o investigație noninvazivă care măsoară activitatea electrică a inimii prin electrozi atașați pe piept și pe membrele superioare și inferioare. Această analiză poate evidenția potențiale probleme asociate cu ritmul cardiac (bătăi prea rapide sau prea lente ale inimii) și poate determina dacă a existat un infarct miocardic, în funcție de semnalele electrice înregistrate.

Analize de sânge – pot fi efectuate pentru a verifica dacă a crescut sau nu nivelul anumitor proteine și enzime asociate cu mușchiul cardiac. Dacă există un tipar de creștere a nivelului acestor enzime specifice, atunci se poate presupune că a existat, la un moment dat, un infarct miocardic.

Angiografie coronariană – este o metodă de diagnostic minim invazivă prin care pot fi evidențiate potențiale blocaje cu cheaguri de sânge sau îngustări ale arterelor cu ajutorul razelor X și al substanțelor de contrast. Procedura implică efectuarea unei incizii milimetrice la nivelul unei artere specifice și introducerea unui cateter care va fi apoi ghidat spre zona dorită cu ajutorul imaginilor obținute prin raze X. Odată ajuns la zona dorită, medicul intervenționist va elibera o substanță de contrast care va evidenția circulația sangvină și potențialele întreruperi sau îngustări existente.

Radiografie toracică – în urma acestui test, medicul poate observa atât condiția plămânilor, cât și mărimea și forma inimii. Mai mult decât atât, radiografia mai poate evidenția și alte probleme de natură pulmonară, cum ar fi pneumonia sau pneumotoraxul.

Ecografie cardiacă sau ecocardiografie – este utilă pentru analizarea funcției și stării generale a inimii sau pentru verificarea prezenței anumitor afecțiuni cardiace, așa cum sunt cele asociate cu valvele inimii, cu pericardul sau cu miocardul. Acest test folosește ultrasunete pentru a crea o imagine a inimii, permițând astfel medicului să observe ritmul cardiac și felul în care funcționează inima.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân