5 semne că ai nevoie de tratament hormonal la menopauză

  • Publicat:

Te simți permanent obosită, ai luat cam mult în greutate într-un timp scurt fără să faci excese și ai stări emoționale foarte schimbătoare? Toate acestea sunt semne că ai putea avea nevoie de tratament hormonal la menopauză.

Când ovarele nu mai produc estrogen, apare menopauza, o etapă firească în viața oricărei femei, marcată de lipsa menstruației. De regulă, menstruația se instalează în jurul vârstei de 50 de ani, dar sunt și situații când aceasta apare mai devreme, în funcție de diverși factori. 

Nu toate femeile se confruntă cu simptome neplăcute la menopauză. Dar când acestea există, persistă și scad calitatea vieții, în ciuda schimbărilor benefice în alimentație și a mișcării zilnice, este indicat să se ceară sfatul medicului în vederea adoptării unui tratament hormonal la menopauză.

Iată care sunt principalele semne că ai putea avea nevoie de terapie de substituție hormonală la menopauză.

Îngrășarea la menopauză

Estrogenul, mai precis scăderea acestuia, poate avea un impact negativ asupra ratei metabolice. În consecință, există riscul să te îngrași mâncând puțin și chiar făcând mișcare. De asemenea, scăderea nivelului de testosteron la menopauză poate împiedica dezvoltarea masei musculare și scade capacitatea de efort.

În medie, greutatea femeilor aflate la menopauză creşte cu 4-7 kilograme, cu modificarea repartizării grăsimii, care se depune cu predilecţie pe abdomen şi şolduri. Această creştere ponderală se poate explica parţial prin factori hormonali şi este favorizată de scăderea activităţii fizice şi de o alimentaţie dezechilibrată.

Citește și: Ții dietă și faci sport, dar nu slăbești deloc? 10 explicații pentru care ai metabolism lent

Oboseala și schimbările bruște ale dispoziției

Tot dezechilibrele hormonale (scăderea nivelului de estrogen și progesteron) sunt de vină și pentru stările emoționale marcate de schimbări bruște ale dispoziției. De exemplu, s-ar putea să te simți fericită acum, iar în scurt timp să devii anxioasă sau chiar să ai stări de depresie, aspecte care pot afecta relațiile personale și profesionale.

Alte tulburări psihoafective specifice la menopauză sunt nervozitatea, tulburările de memorie şi de concentrare, modificările libidoului (apetitul sexual), scăderea capacităţii de efort, oboseala, lipsa de energie, insomnia, labilitatea emoţională.

Bufeurile la menopauză (transpirația abundentă)

Printre cele mai frecvente semne că ai nevoie de tratament hormonal la menopauză se numără și bufeurile. Acestea se manifestă printr-o senzaţie brutală de căldură la nivelul porţiunii superioare a corpului (cap, gât, torace), însoţită de transpiraţii abundente, roşeaţă, senzaţie de sufocare și stare marcată de disconfort.

La debut bufeurile survin mai ales noaptea, putând provoca insomnii şi astenie importantă, apoi apar şi ziua, mai ales după efort sau mese. Durata medie este de 2-3 minute şi se pot întinde pe o perioadă de 1-5 ani. Din punct de vedere fiziopatologic, bufeurile reprezintă un dezechilibru între hipotalamus (centrul de comandă al sistemului hormonal şi al reglării temperaturii) şi ovare.

Uscăciunea vaginală

Scăderea nivelului de estrogen duce la uscăciunea mucoasei vaginale. În timp, acest fenomen poate determina subţiererea pereţilor vaginali şi apariția atrofiei vaginale.

Aceste modificări pot cauza disconfort şi dureri în timpul contactului sexual. De asemenea, infecţiile urinare şi vaginale sunt mai frecvente, iar sânii suferă modificări atrofice.

Ce beneficii și contraindicații are un tratament hormonal la menopauză

Tratamentul hormonal la menopauză trebuie început cât mai devreme, imediat după oprirea menstruațiilor, deoarece procesul de distrucție osoasă debutează rapid, mai ales în cazul femeilor slabe, fumătoare sau care nu fac exerciții fizice.

Suplimentele cu calciu, vitamina D și fluor pot fi, de asemenea, luate în calcul, în paralele cu un tratament hormonal la menopauză, ca terapie adjuvantă.

Hormonoterapia sau terapia de substituție hormonală constă în administrarea succesivă de estrogen şi progesteron în vederea obţinerii unui echilibru hormonal.

Estrogenul se pot administra pe cale orală (comprimate) sau percutanată (plasturi sau gel). Progesteronul se poate administra pe cale orală sub formă de comprimate sau pe cale vaginală.

Iată câteva dintre beneficiile estrogenilor:

  • sunt eficienţi în controlarea bufeurilor şi a crizelor de transpiraţie
  • au un efect benefic asupra mucoasei vaginale, ameliorează vascularizaţia şi permit mucoasei vaginale sa îsi păstreze grosimea şi structura
  • ameliorează lubrifierea vaginului, deficitară în menopauză şi care produce dureri în timpul contactului sexual
  • conservă colagenul tegumentelor, păstrând astfel troficitatea pielii
  • reduc nivelul de colesterol, protejează cordul și vasele sanguine şi scad riscul de boli cardiovasculare

Tratamentul hormonal al femeilor aflate la menopauză a generat numeroase controverse cu privire la eventualele riscuri pentru dezvoltarea unor anumite cancere (de sân, de endometru).

Administrarea terapiei de substituţie hormonală este întotdeauna precedată de un bilanţ general al stării de sănătate şi al istoricului pacientei.

Anumite boli sau antecedente constituie contraindicaţii pentru administrarea terapiei hormonale:

  • cancere de sân (sau antecedente familiale)
  • cancere de endometru
  • fibroame uterine voluminoase
  • hemoragii genitale de origine necunoscută
  • afecţiuni hepatice
  • endometrioza
  • hipertensiunea arterială
  • antecedente de accidente vasculare cerebrale

Medicului curant îi revine sarcina de a evalua riscurile înainte de a recomanda un tratament.

Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor menopauzei

Anumite alimente pot ajuta la ameliorarea simptomelor neplăcute ale menopauzei. De exemplu, alimentele bogate în calciu şi vitamina D (iaurt, lapte, brânză, salată verde, spanac) sprijină rezistenţa oaselor şi pot reduce riscul de osteoporoză.

Fructele şi legumele proaspete sunt de asemenea indicate la menopauză, deoarece previn îngrăşarea, un fenomen des întâlnit în această etapă a vieţii, ca urmare a dezechilibrelor hormonale.

Pentru echilibrarea nivelului de estrogen sunt indicate alimente precum soia, tofu, tempeh, seminţe de in sau de susan şi fasole.

Foarte indicate sunt şi alimentele bogate în proteine, care previn pierderea masei musculare. Acestea includ: carne, peşte, ouă, nuci, lactate şi leguminoase.

De asemenea, consumul a 2 litri de apă zilnic este esenţial pentru prevenirea îngrăşării şi a uscării pielii.

Sunt de evitat alimentele picante sau foarte dulci şi băuturile precum cafeaua, alcoolul, deoarece pot declanşa bufeurile, starea de slăbiciune, transpiraţia nocturnă şi schimbările de dispoziţie.

Pentru creşterea nivelului de energie şi stimularea metabolismului este recomandată mişcarea zilnică. Exerciţiile fizice realizate la menopauză sunt asociate cu un risc mai scăzut de osteoporoză, insomnie, boli de inimă, hipertensiune, diabet sau obezitate.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân