De ce e bine să-ți faci analiza pentru vitamina D?

Află de ce e bine să soliciți medicului dozarea din sânge pentru vitamina D! Există simptome care pot indica o carență de vitamina D!

Dacă nu v-ați făcut încă setul anual de analize și investigații, este momentul să o faceți. Și nu uitați să solicitați medicului dozarea vitamine D din corp, mai ales dacă vă confruntați cu stări de oboseală și astenie. De vină poate fi deficitul de vitamina D.

Dozarea vitaminei D se face din sânge. Așa că, atunci când vi se recoltează sânge pentru analize, vi se poate evalua și nivelul acestei vitamine esențiale.

Vitamina D este vitală pentru reglarea nivelului de calciu și fosforului din organism, menținând la cote optime sănătatea oaselor, mușchilor și a dinților.

În mod normal, vitamina D se secretă în condițiile expunerii zilnice timp de 30 de minute la soare. Însă în sezonul rece, dar și în zilele în care nu ne expunem la lumina solară, organismul are de suferit în privința secreției de vitamina D.

De aceea, în urma analizelor, deficitul rezultat ar trebui corectat prin suplimentarea cu vitamina D, la sfatul medicului.

Vitamina D are multiple roluri in corp, dincolo de implicarea în sănătatea sistemului musculoscheletal. Vitamina D este corelată cu funcționarea optimă a tiroidei, hipofizei, cu reglarea ritmului cardiac, dar și cu buna funcționare a creierului.

Vitamina D se găsește și în alimente, însă numărul acestora este restrâns. Surse de vitamina D sunt gălbenușul de ou, peștele gras, carnea roșie, ficatul și alimentele fortifiate cu vitamina D.

Pentru informații despre sănătate, vă așteptăm și pe canalele noastre de youtube, insta și tik tok! Nu uitați ca pe youtube să activați notificările!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult