Este necesară combinația de vitamina D și vitamina K?

  • Publicat:
Este necesară combinația de vitamina D și vitamina K?

Vitamina D și vitamina K sunt destul de des combinate împreună în suplimentele alimentare. Prin urmare, mulți oameni se întreabă dacă această combinație este necesară și dacă vitamina D singură nu mai este suficientă? Desigur, așa cum se întâmplă adesea în astfel de situații – totul depinde de situația specifică, dar un lucru poate fi rectificat încă de la început. Suplimentarea cu vitamina D singură este cât se poate de eficientă și este încă recomandată pe scară largă.

Dacă nu se ia vitamina K în același timp, acest lucru nu înseamnă o eficacitate mai slabă, ci poate fi doar pentru că nu este necesar în situația noastră – dacă suplimentarea cu vitamina D a fost prescrisă de un medic. În caz contrar, este o idee bună să vă consultați cu medicul dumneavoastră și să faceți testele care vor fi cel mai bun răspuns pentru a afla dacă este necesară combinația de suplimente de vitamina D și vitamina K în situația dumneavoastră particulară.

Efectul vitaminei D și al vitaminei K

Este foarte frecventă combinarea a două vitamine în compoziția unui singur supliment, de exemplu, deoarece, de exemplu, deficiențele celor două substanțe apar de obicei împreună, efectele lor se completează reciproc etc. Acesta este și cazul vitaminei D și K. Ceea ce au în comun, după cum se pare, este un efect pozitiv asupra stării sistemului scheletic, deoarece ambele vitamine sunt implicate în așa-numitul metabolism al țesutului osos.

Cu toate că este demn de remarcat faptul că, la fel ca în cazul vitaminei D, pentru vitamina K nu există încă recomandări atât de largi pentru suplimentarea acesteia. Bineînțeles, ambele vitamine au multe alte proprietăți care sunt esențiale pentru buna funcționare a corpului uman. Totuși, cel mai important este că administrarea simultană a vitaminei D și a vitaminei K nu se exclude reciproc.

Ambele sunt liposolubile și administrarea lor împreună nu afectează acțiunea sau absorbția nici uneia dintre ele. Prin urmare, merită să găsiți o combinație utilă a acestor tipuri de vitamine care să aibă o compoziție bună.

Ce caracteristici au în comun vitaminele D și K?

Metabolismul țesutului osos a fost deja menționat în termeni generali, dar merită să privim mai îndeaproape această acțiune. Printre altele, ambele vitamine au un efect dovedit în tratamentul și prevenirea osteoporozei. În principal, din acest motiv, cele două vitamine sunt combinate una cu cealaltă. Cu toate acestea, în alte acțiuni, non-osteoporotice, doar vitamina D are proprietăți dovedite, iar vitamina K este în prezent studiată pe larg în această privință.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân