Poate preveni terapia de substituție hormonală osteoporoza?

Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR, a oferit în CSID.RO Live informații despre legătura dintre terapia de subtituție hormonală și prevenirea osteoporozei.

Menopauza este o etapă firească în viața oricărei femei. Menopauza înseamnă încetarea ciclurilor menstruale ca urmare a reducerii secreției de hormoni pe fondul înaintării în vârstă. Aceste fenomen survine în general între 45 și 55 de ani. Există și menopauză indusă ca urmare a unor intervenții chirurgicale sau tratamente medicamentoase.

Menopauza poate avea un impact major asupra vieții din cauza simptomelor care însoțesc această perioadă: bufeuri, anxietate, iritabilitate, insomnie și multe altele. Însă odată cu instalarea menopauzei, există și un risc crescut al unor afecțiuni precum cele cardiovasculare sau osteoporoza.

Una dintre soluțiile pe care le au femeile intrate la menopauză este terapia de substituție hormonală. Aceasta se ia la recomandarea medicului, după un set de teste și investigații. Terapia de substituție hormonală nu este lipsită de efecte adverse sau riscul de a face anumite boli. De aceea, administrarea trebuie să se facă numai la recomandarea medicului.

„Terapia de substituție hormonală are ca indicații în principal scăderea simptomelor menopauzei. Însă într-adevăr, poate preveni și apariția osteoporozei întrucât întârzie resorbția osoasă. Însă are și niște reacții adverse, niște riscuri. Are risc de neoplazii mamare, afecțiuni coronariene, accident vascular, trombembolism. Și de aceea, trebuie atent cântărit raportul risc/beneficii în cazul pacientei căreia i se va administra acest tip de terapie” spune dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie în cadrul SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Claudia Haralambie - Medic specialist reumatologie
Dr. Claudia Haralambie este medic specialist reumatologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București.
citește mai mult