4 semne timpurii ale cancerului de colon. Medic: Creștere alarmantă de cazuri la cei sub 40 de ani

4 semne timpurii ale cancerului de colon. Medic: Creștere alarmantă de cazuri la cei sub 40 de ani

În ultimii 20 de ani, numărul cazurilor de cancer de colon în rândul tinerilor cu vârsta sub 40 de ani a crescut cu aproape 70%. O cifră alarmantă care ar trebui să ne determine să fim mai atenți la semnalele pe care ni le transmite corpul și să ne adresăm cât mai rapid unui medic pentru investigații suplimentare dacă observăm ceva în neregulă.

Din păcate, semnele timpurii ale cancerului de colon trec adesea neobservate sau sunt ignorate, în ideea că „vor trece de la sine”. Însă cifrele nu mint: avem numeroase cazuri de tineri adulți care ajung la medic abia în stadii avansate ale bolii, când opțiunile terapeutice sunt limitate.

Tinerii nu se gândesc că sunt bolnavi 

Cu o creștere alarmantă a incidenței acestei afecțiuni printre tineri și o scădere semnificativă de 40% în rândul persoanelor de peste 50 de ani, unde programele de screening au avut succes, accentul cade acum pe importanța detectării precoce și a controalelor medicale regulate.

Specialiștii avertizează că în ultimele două decade a crescut alarmant numărul de cazuri de cancer colorectal la tinerii cu vârste sub 40 de ani, care se adresează medicului în stadii deja avansate ale bolii, când deja au apărut metastaze la ficat.

„Numărul cazurilor de cancer cu debut precoce la persoane sub 50 de ani a cunoscut o creștere alarmantă. Cazurile de cancer de colon, în special, au înregistrat o creștere de 70% în decurs de 20 de ani la grupa de vârstă sub 39 de ani și aproximativ 1 pacient din 2 dezvoltă metastaze hepatice.

Până la a gândi soluțiile terapeutice ar trebui să îi diagnosticăm, pentru că problema în rândul tinerilor este că ei nu se gândesc că sunt bolnavi și uneori nici medicii nu se gândesc, deoarece suntem obișnuiți ca pacienții cu cancer colorectal să aibă peste 50 de ani.

Există programe de screening pentru pacienții peste 50 de ani. Asta a dus la scăderea cam cu 40% a numărului de cazuri de cancer colorectal în rândul celor de peste 50 de ani. Însă se constată că a crescut foarte mult numărul de cazuri în rândul tinerilor și atunci, desi nu se justifică un program de screening, o analiză mai atentă a propriei persoane este esențială”, spune dr. Victor Stefănescu, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia laparoscopică avansată.

Citește și: Colonoscopia, investigația prin care se pot scoate polipii din colon și se poate reduce riscul de cancer

Semne timpurii ale cancerului de colon

Cu toate că anumite semne și simptome pot părea minore, ele ar putea ascunde probleme de sănătate mai grave.

Anemia feriprivă, sângerările rectale, diareea și durerile abdominale nu ar trebui să fie trecute cu vederea – acestea ar putea fi semne timpurii ale cancerului de colon.

Ultimele studii ne spun că anemia feriprivă, sângerările rectale, diareea si durerile abdominale sunt niște semnale de alarmă care ne pot orienta cu mult înainte de a avea un diagnostic clar. Deci pentru siguranța noastră trebuie să fim proactivi și să începem să investigăm.

Când avem un singur semn riscul nu este foarte mare, dar când avem 2, 3 sau chiar 4 care se asociază, atunci riscul este de până la 6 ori mai mare. Și trebuie să ne facem timp de un control medical pentru că poate fi salvator.

Există testele de depistare a hemoragiilor oculte în scaun care nu sunt greu de făcut. Ulterior, se poate efectua colonoscopie dacă există suspiciunea prezenței unei tumori și după, dacă se confirmă prezența tumorii, va trebui să stadializăm boala, să vedem dacă tumora este localizată la nivelul colonului sau rectului sau dacă ea s-a împrăștiat la distanță”, mai spune medicul.

Citește și: Simptome cancer colon la femei. 3 semne puse greșit pe seama menstruației

Tratament minim invaziv pentru cancerul de colon

Tratamentul cancerului colorectal, în cazul în care tumora este identificată, implică o abordare multidisciplinară care poate include intervenții chirurgicale minim invazive, precum laparoscopia și chirurgia robotică, în funcție de evaluarea detaliată a fiecărui caz.

Nu întotdeauna trebuie să începem tratamentul cu extirparea tumorii prezente în colon. Mai ales când avem și metastaze hepatice. De foarte multe ori, este mai important să stabilizăm metastazele hepatice și să le operăm într-un prim timp după care ne putem orienta către tumora de colon.

Vestea bună este că metodele chirurgicale s-au rafinat foarte mult în ultimii ani. Vorbim de chirurgia minim invazivă și aici mă refer la laparoscopie și chirurgia robotică.

Cu ajutorul chirurgiei de avangardă reușim să facem operația cu aceeași acuratețe, dacă nu chiar mai bine. Și traumatismul pentru pacient este minim, iar recuperarea mult mai rapidă. Acest lucru este valabil și în cazul metastazelor hepatice care pot fi abordate minim invaziv, dar asta numai după o analiză foarte atentă a cazului”, încheie medicul.

Prevenția și depistarea timpurie rămân cele mai puternice instrumente în lupta împotriva cancerului colorectal. Prin conștientizarea acelor semne timpurii ale cancerului de colon și prin acțiunea rapidă, fiecare individ poate contribui la reducerea impactului acestei afecțiuni și la îmbunătățirea calității vieții.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Victor Ștefănescu - Medic primar chirurgie generală, supraspecializat în chirurgie laparoscopică avansată
Chirurgia de avangardă înseamnă pasiune, informare continuă și sute de ore petrecute în sala de operație pentru ca, în final, pacientul să beneficieze de cel mai bun și sigur tratament! Dr. Victor Stefănescu este medic primar chirurgie generală și este supraspecializat în chirurgie laparoscopică ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân