Primele semne de ULCER, boala extrem de periculoasă care îți găurește stomacul

  • Publicat:

Primele semne de ulcer pot fi puse pe seama alimentelor pe care le-am consumat. Dar dacă manifestările persistă sau se agravează, nu e timp de pierdut – trebuie să ne adresăm urgent medicului, pentru că există riscul unor complicații grave. 

Chiar dacă majoritatea ulcerelor se vindecă, sunt situaţii când acestea produc complicaţii potenţial fatale, cum ar fi penetrarea (extinderea ulcerului la organele învecinate), perforarea stomacului, hemoragia digestivă şi obstrucţia abdominală. Din acest motiv este foarte important să cunoști primele semne de ulcer și să iei măsuri cât mai rapid!

Citește și: Cum facem diferența între gastrită și ulcer?

Care sunt primele semne de ulcer

Principalul semn al ulcerului este DUREREA. Aceasta poate fi resimțită ca o senzaţie de foame dureroasă sau ca o arsură în capul pieptului. De regulă, aceste senzaţii apar înainte de masă, sunt calmate de consumul de alimente, dar reapar pe parcurs. Ingestia de lapte sau administrarea de antiacide ameliorează de obicei durerea, care însă reapare după 2-3 ore.

Adeseori, durerea trezeşte persoana în timpul nopţii. Se întâmplă frecvent ca pacienţii să prezinte acutizări ale durerii o dată sau de mai multe ori pe zi pentru o perioadă cuprinsă între una  şi câteva săptămâni, iar apoi durerea dispare chiar şi fără tratament.

De obicei, la ulcerul duodenal, durerea se instalează mai aprig primăvara şi toamna, iar la ulcerul gastric – vara şi iarna. Episoadele dureroase durează 3-4 săptămâni.

De asemenea, simptomele ulcerului variază în funcţie de localizarea ulceraţiei şi de vârsta persoanei. Spre exemplu, la copii, ulcerul poate fi greu de identificat – de multe ori, se manifestă în timpul virozelor şi „împrumută” din simptomele infecţiilor respiratorii.

Iată și alte semne de ulcer des întâlnite:

  • greaţă, vărsături, eructaţii (râgâieli) – mai ales dimineața, înainte să mănânci
  • culoarea ciudată a scaunelor – dacă materiile fecale sunt închise la culoare, aproape negre (melenă), poate fi un semn de hemoragie digestivă cauzată de ulcer
  • balonare, lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate – din cauza inflamației, ulcerul determină tumefacţia ţesuturilor (edem) de la nivelul orificiului de comunicare între stomac şi intestinul subţire, astfel încât alimentele nu pot fi evacuate normal din stomac

Citește și: Ce culoare are scaunul în cancerul de colon sau dacă ai ficat gras. Bolile care se văd în toaletă

De ce ne îmbolnăvim de ulcer

Hipersecreția acidă (gastrita) este un factor de risc important în instalarea ulcerului. Cu toate acestea sunt și persoane care dezvoltă ulcer deși au hiposecreție gastrică. Mai mult, s-a constatat că ulcerele sunt mai frecvente la persoanele bătrâne, chiar dacă odată cu avansarea în vârstă secreția acidă se reduce.

O altă cauză frecventă a ulcerului este infecția cu Helicobacter pylori, bacteria care poate duce inclusiv la cancer de stomac.

Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt, de asemenea, factori de risc majori în apariția ulcerului. Totodată, în cazul fumătorilor ulcerațiile care apar se vindecă mai lent decât la nefumători.

Administrarea abuzivă și pe termen lung a anumitor medicamente care irită mucoasa gastrică și produc ulcerații ale acesteia poate fi la rândul ei o posibilă cauză a ulcerului.

Printre aceste medicamente se numără antiinflmatoarele nesteroidiene (ex: aspirina, diclofenacul, ibuprofenul, indometacina, ketoprofenul etc.) și corticosteroizii (ex: cortizon, prednison, prednisolon, metilprednisolon, dexametazona, betametazona, hidrocortizon).

Nu în ultimul rând, alimentația joacă un rol important în apariția ulcerului. Spre exemplu, persoanele care consumă des și în cantități mari alimente care stimulează secreția gastrică (cafea, cacao, prăjeli, afumături etc.) sunt mai expuse riscului de ulcer.

Cum se tratează ulcerul

Tratamentul cu antibiotice este frecvent recomandat în cazul ulcerelor, având în vedere că majoritatea sunt cauzate de infecţia cu Helicobacter pylori.

De asemenea, pot fi indicate medicamente care neutralizează sau reduc aciditatea gastrică, favorizând astfel vindecarea ulcerelor peptice, indiferent de cauza acestora. Exemple de astfel de medicamente sunt: bicarbonat de sodiu, carbonat de calciu, hidroxid de aluminiu, hidroxid de magneziu, cimetidina, famotidina, nizatidina şi ranitidina.

Pe lângă tratamentul indicat de medic, este important să se țină cont de recomandările alimentare ale acestuia, care vizează în principal evitarea alimentelor care agravează simptomele sau favorizează recidiva ulcerelor.

Nu în ultimul rând, se recomandă renunțarea la fumat și alcool, precum și evitarea administrării pe termen lung a medicamentelor care nu sunt absolut necesare, așa cum cum antiinflamatoarele nesteroidiene.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân