6 semne care te avertizează că ai putea avea cancer de stomac

Descoperă care sunt cele 6 semne care îți pot indica faptul că ești în pericol privind cancerul de stomac.
  • Publicat:
6 semne care te avertizează că ai putea avea cancer de stomac
Shutterstock

Pierderea poftei de mâncare, un nivel de energie scăzut și o stare de rău general pot fi unele dintre cele 6 mai importante semne care anunță un posibil cancer de stomac.

Incidența cancerului de stomac a crescut rapid în ultimii ani, fenomenul fiind corelat cu factori precum alimentația nesănătoasă, fumatul, obezitatea sau stresul, fiind considerată una dintre bolile modernității (descoperă care sunt factorii de risc ai apariției cancerului de stomac).

Dintre toate semnele care ar putea să îți indice că ești în pericol, lipsa energiei, pierderea neintenționată a greutății, indigestie constantă sau chiar dificultăți în procesul de înghițire sunt relevante și ar trebui să te motiveze să consulți cât mai repede un medic.

Dar, să le luăm pe rând. Cum îți arată corpul tău că ai putea avea cancer de stomac?

Bineînțeles, trebuie să ții cont de realitatea că oricare dintre aceste semne pot indica și alte numeroase afecțiuni, însă pentru a nu te expune vreunui risc major, ia măsuri dacă simți oricare dintre următoarele simptome, sau chiar mai multe dintre ele corelate:

6 semne ale cancerului de stomac

Indigestie

De obicei, indigestia dispare de la sine. Sau așa ar trebui, dacă în organism nu se întâmplă ceva grav.

Adesea cauzată de refluxul gastric – care la unii oamenii poate să fie ceva mai intens –, iritând mucoasa stomacului, indigestia nu arată neapărat prezența cancerului de stomac, ci poate fi declanșată de anumite alimente, băuturi, medicamente sau pur și simplu stres (află care sunt Alimentele recomandate în caz de indigestie. Sfaturile nutriționistului).

Însă, dacă perioada de indigestie durează un timp îndelungat, poate fi asociată cu cancerul de stomac, susțin medicii.

Atunci când cancerul de stomac se răspândește în țesutul care căptușește stomacul tău, poate provoca o acumulare de lichidă.

Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă să consulți un medic dacă simți, la nivelul stomacului, arsuri coroborate cu indigestie în majoritatea zilelor, timp de trei săptămâni sau mai mult.

Lipsa de energie

În secolul al XXI – lea te poți simți obosit din cauza a o multitudine de factori, însă dacă te simți obosit continuu și în același timp respirația îți este îngreunată, poate fi un semn care avertizează cancerul de stomac.

Și asta pentru că oboseala se traduce prin niveluri scăzute de celule roșii din sânge, conform Cancer Research.

Cancerul de stomac precoce sau cel în stadii avansate poate sângera în stomac ceea ce, în timp, reduce numărul de globule roșii din sânge.

Astfel, în timp ce sângele transportă mai puțin oxigen, apare starea de oboseală, slăbiciune, senzația că rămâi fără suflare. În unele situații sângele poate migra în scaun ceea ce înseamnă că acesta va deveni de culoare închisă.

Lipsa celulelor roșii din sânge provoacă palpitații ale inimii, iar aspectul pielii pate deveni palid.

Pierdere în greutate

Dacă nu încerci să slăbești și, totuși, pierzi în greutate rapid și necontrolat, poate fi un semn evident al mai multor tipuri de cancer, printre care și cel de stomac.

Iar în cazul cancerului de stomac, mai multe motive corelate pot duce la pierderea neintenționată a greutății, precum pierderea poftei de mâncare și senzația de sațietate după ce ai mâncat cantități mici de preparate.

Pierderea în greutate ar putea fi cauzată și de cașexie – sinteza scăzută a proteinelor, carbohidraților și grăsimilor, provocând pierderea grăsimilor și a masei musculare de obicei sub auspiciul unei boli severe.

La pacienții cu cancer, medicii consideră că sindromul casectic este cauzat de substanțele chimice pe care le eliberează tumorile.

Însă, cum spuneam, pierderea neintenționată în greutate poate fi un simptom comun al multor tipuri de cancer sau boli precum bolile inimii, ale rinichilor sau HIV.

Dificultate la înghițire

Cancerul de stomac poate provoca dificultăți la înghițire. O tumoare în stomac sau în jurul stomacului poate provoca dureri și senzație de arsură atunci când înghiți.

Mai mult, poate împiedica mâncarea să își continue traseul normal, lipindu-se de gât sau undeva în zona pieptului.

Dificultatea la înghițire poate duce și la pierderea în greutate, pur și simplu pentru că devine dificil să mănânci suficient.

Deși alte afecțiuni, cum ar fi refluxul de acid, pot provoca aceleași simptome, experții îndeamnă persoanele care au dificultăți la înghițire să consulte imediat un medic de specialitate.

Te simți rău

A te simți rău, în general, este o stare cauzată de numeroase afecțiuni, dar poate fi și un semn care avertizează prezența cancerului de stomac.

Tumoarea cancerigenă provoacă blocaje la nivelul stomacului, ceea ce face dificilă menținerea alimentelor, conform Cancer Research.

Acest blocaj se traduce prin oprirea alimentelor la trecerea lor prin sistemul digestiv, iar o astfel de întrerupere îți va da senzația generală de rău.

Dacă vomiți și culoarea vomitatului este închisă, ar putea însemna că sângele a stagnat în stomac pentru o perioadă mai lungă de timp.

Un nod în partea de sus a stomacului

Un nod sau o durere în partea superioară a abdomenului este un semn de cancer de stomac, avertizează reprezentanții Sistemului Național de Sănătate din Marea Britanie.

Această durere sau nodul ar putea fi semnul care îți arată că tumorile cancerigene s-au răspândit în țesutul care căptușește abdomenul.

Astfel, în abdomen se acumulează lichid, ceea ce te poate face să te simți balonat sau poate oferi senzația aceea de parcă te strâng hainele pe tine.

Nodul sau inflamația de la nivelul superior al abdomenului te vor face să te simți inconfortabil atunci când stai, te miști sau mănânci.

Citește și: Suspiciune cancer de stomac? Iată ce teste se fac

Citește și: Dureri de stomac: când ar trebui să ne îngrijoreze? Dr. Elena Ciupercă: „Uneori, aceste dureri pot ascunde boli serioase, precum ulcer sau cancer”

Citește și: 7 semne că ești expus unui risc mare de a dezvolta cancer de colon

Sursă: dailymail.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân