Suspiciune cancer de stomac? Iată ce teste se fac

Pentru diagnosticarea cancerului de stomac sau a cancerului gastric se fac o serie de teste și investigații specifice precum EDS, CT.
  • Publicat:
Suspiciune cancer de stomac? Iată ce teste se fac
Dr. Marian Tomescu, medic primar Chirurgie Generală

În declanșarea cancerul gastric există probabilitatea ca inclusiv, factori de țin de dietă favorizează apariția acestei afecțiuni: dieta săracă în proteine şi grăsimi, alimentele afumate și sărate, consumul crescut de nitriți/nitraţi (mezeluri, alimente hiperprocesate, conservate), consumul crescut de carbohidraţi. Dr. Marian Tomescu, medic primar chirugie generală răspunde întrebărilor despre teste și investigații care se fac pentru diagnosticarea cancerului de stomac. 

CSÎD: Cui trebuie să se adreseze persoanele care simt că au ceva în neregulă cu stomacul?

Dr. Marian Tomescu: Cel mai bine este ca aceste persoane să se prezinte cât mai rapid după apariția simptomelor la un consult medical. Medicul de familie poate fi abordat inițial, dar acesta foarte probabil va îndruma pacientul la un specialist, cel mai adesea gastroenterolog sau chirurg. Chiar și aceștia, în prezența simptomatologiei specifice, vor avea nevoie de investigații adecvate pentru precizarea diagnosticului.

 

CSÎD: Ce teste și analize se folosesc pentru diagnosticarea cancerului de stomac?

Dr. Marian Tomescu: Investigațiile imagistice cele mai folosite sunt :

Endoscopia digestivă superioară (EDS) este o procedură de primă alegere, care permite vizualizarea interiorului esofagului, stomacului și duodenului. Prin intermediul endoscopiei se poate realiza un diagnostic precoce al cancerului de stomac. Poate fi completată cu o ecoendoscopie (ecografie endoscopică), ce determină cât de departe s-a răspândit cancerul în peretele gastric, în organele adiacente și în ganglionii limfatici din vecinătate. Endoscopia permite de asemenea recoltarea unor celule sau țesuturi pentru biopsie, gest foarte important pentru diagnostic și strategia terapeutică ulterioară.

  • Tomografia computerizată este extrem de utilă, deoarece arată dimensiunile tumorii, extensia acesteia la structurile învecinate sau la ganglionii limfatici, precum și eventuala prezență a metastazelor.
  • Radiografia cu bariu – pacientul trebuie să bea un lichid care conține bariu. Acest lichid opacifiază esofagul și stomacul, iar medicul radiolog va putea urmări pe un monitor traseul lui și va putea contribui la stabilirea diagnosticului.

Există și markeri tumorali serologici utili în diagnosticul cancerului gastric :

CSÎD: Ce markeri tumorali se folosesc în diagnosticarea cancerului de stomac?

Dr. Marian Tomescu: CA 72-4 (TAG-72) – biomarkerul cu cel mai înalt nivel de specificitate, de primă linie în monitorizarea tratamentului şi evoluţiei cancerului gastric (în asociere cu CEA sau CA 19-9 ca biomarkeri secundari).

  • CA 19-9 – biomarker prezent în celulele epiteliale şi mucoase, la nivelul stomacului, intestinului, pancreasului, ficatului şi ovarului. Are rol important în diagnostic, înregistrând valori crescute în 50-60% dintre cancerele gastrice.
  • CEA – biomarker recomandat pentru monitorizarea pacienţilor și evaluarea răspunsului la tratament, fiind un indicator al recidivei tumorale şi al prognosticului post-terapeutic al pacienților cu cancer gastric.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân