Cum facem diferența între gastrită și ulcer?

Dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR, explică diferențele între ulcer și gastrită.

Durerile și disconfortul abdominal sunt simptome frecvente, multe persoane gândindu-se dacă acestea sunt provocate de gastrită sau de ulcer. Gastrita reprezintă o inflamație a mucoasei stomacului, care poate provoca durere, indigestie și stare de rău. Pe de altă parte, ulcerele reprezintă leziuni ale mucoasei stomacului sau duodenului, însoțite de durere de stomac, cu senzația de arsură, indigestie, lipsa poftei de mâncare și pierdere în greutate. Astfel, pentru un diagnostic corect se impune vizita la medicul gastronenterolog pentru o serie de analize și investigații.

„Este greu de făcut un diagnostic diferențial între durerea provocată de gastrită și cea provocată de ulcer. Diagnostiul îl pune endoscopia: în momentul în care facem endoscopie, ne dăm seama dacă este ulcer sau gastrită.

Endoscopia ne permite în același timp să prelevăm biopsii ca să vedem ce gastrită este. De asemenea, endoscopia permite identificarea cât mai obiectivă a Helicobacter Pylori.

Atitudinea terapeutică este în general asemănătoare și într-o gastrită cronică și într-un ulcer: în primul rând, e vorba de dietă.

Este bine ca gastrita cronică, boală ce apare la persoanele vârstnice, să fie monitorizată și biopsiată pentru că apar și late lucruri de care trebuie să ținem seama. La oamenii în vârstă cu gastrită, majoritatea au și atrofie gastrică și atunci nu fac bine medicamentele reprezentate de inhibitorii de pompă de protoni. Și trebuie să ne abținem de la a-i administra. Sunt patologii de la caz la caz” spune dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR.

O componentă importantă a acestor patologii digestive este stresul, factor de risc cu care se confruntă multe persoane.

„Stresul ne înconjoară din toate direcțiile, depinde cum gestionăm acest stres. Ca să îl gestionăm corect, trebuie să avem momente de relaxare, să nu fim conectați tot timpul la evenimente presante și negative. Trebuie să avem momente în care să facem lucruri care ne fac plăcere: să mergem la un spectacol, să citim.

Cel mai bun mijloc de a combate stresul este sportul. Dar nu trebuie să facem sport și să ne gândim în același timp la ce mai avem de făcut la serviciu. Ar trebui să mergem în natură, să facem plimbări în parc, drumeții în week-end. Și trebuie să respectăm timpii de odihnă, cele 8 ore de somn sunt absolut necesare, mai ales pentru oamenii tineri” recomandă dr. Teodor Bădescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Bădescu - Medic primar medicina interna
Teodor Bădescu este medic primar medicină internă, cu competențe solide în: endoscopie, endoscopie digestivă terapeutică. Dr. Teodor Bădescu s-a născut în București în anul 1958 și este absolvent al Colegiului național "Gheorghe Lazăr" și al Institutului Medico-Militar afiliat UMF ...
citește mai mult