Simptome cancer colon la femei. 3 semne puse greșit pe seama menstruației

Balonarea, constipația care alternează cu diareea și crampele abdominale puternice care nu cedează la menstruație pot fi simptome de cancer de colon la femei.
  • Publicat:
Simptome cancer colon la femei. 3 semne puse greșit pe seama menstruației
Foto: Shutterstock

Simptomele cancerului de colon la femei nu sunt diferite de cele experimentate de bărbați. Sexul contează prea puțin când vine vorba despre manifestările cancerului de colon, mai importanți fiind, în schimb, factorii de risc. Printre aceștia: vârsta înaintată, istoricul medical personal sau familial de polipi pe colon, cancer de colon, boala Crohn sau colita ulcerativă.

Simptome cancer colon la femei – diferite de cele pe care le au bărbații?

Potrivit medicului gastroenterolog David Richards de la MD Anderson Cancer Center, simptomele cancerului de colon sunt aceleași la femei și la bărbați, uneori acestea lipsind cu desăvârșire până în stadiile avansate ale bolii.

Cele mai comune simptome ale cancerului de colon, atunci când acestea există, indiferent de sex, sunt:

  • prezența sângelui în scaun (sângerarea rectală)
  • scăderea neintenționată în greutate
  • constipația care alternează cu episoadele diareice
  • dispneea (respirația scurtă, dificilă)
  • oboseala excesivă
  • durerea în piept
  • nevoia urgentă de a merge la toaletă pentru a defeca (dar fără a elimina materii fecale)
  • durerile sau crampele abdominale (acestea pot fi uneori confundate cu crampele menstruale)
  • balonarea sau distensia abdominală (la fel, poate fi un simptom frecvent ignorat în cazul femeilor, pus pe seama menstruației sau alimentației)

Atenție la balonare și dureri menstruale prelungite!

În cazul femeilor, durerea abdominală, balonarea, crampele și hemoragia rectală pot fi și semne de endometrioză metastazată la colon.

Medicii atrag atenția că riscul de cancer de colon la femei, dar și alte forme de cancer, este mult mai mare după menopauză. Motiv pentru care se recomandă colonoscopia de rutină după vârsta de 45 de ani, o dată la 10 ani, indiferent de sex. Studiile arată că atât femeile cât și bărbații au un risc similar de a dezvolta cancer colorectal.

Recomandarea specialiștilor este ca femeile să fie atente la simptome precum crampe puternice, balonare, constipație/diaree, manifestări asociate de regulă cu menstruația. Dacă aceste simptome persistă, se agravează sau sunt însoțite de scădere în greutate, oboseală, anemie, dificultăți de respirație sau hemoragie rectală, este indicat consultul cât mai rapid la medic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”