Menopauză: 10 probleme de sănătate la care sunt expuse femeile. La unele nu te așteptai

Ce boli pot să apară din cauza menopauzei?
  • Publicat:
Menopauză: 10 probleme de sănătate la care sunt expuse femeile. La unele nu te așteptai
Ce boli apar la femeile la menopauză? La unele nu te-ai fi gândit, foto: Shutterstock

Visăm la o bătrânețe cât mai frumoasă. Visăm la o bătrânețe în care să ne bucurăm de sănătate. Visăm la o bătrânețe plină de relații înfloritoare cu cei dragi, mai ales că avem atu-ul înțepciunii ce vine o dată cu vârsta. Visăm la o bătrânețe în care să îl ținem de mână pe partener în cât mai multe plimbări frumoase. Și totuși, pentru doamne vârsta a treia nu vine singură. Ci cu menopauza. Și cu afecțiunile asociate ei.

Cel mai frecvent, menopauza se întâmplă în jurul vârstei de 50 ani, dar sunt situații în care vârsta variază între 45 și 53 de ani. Iată care sunt cele mai des diagnosticate afecțiuni la femeile aflate la menopauză: osteoporoza și bolile cardiovasculare.

Oasele devin mai fragile în perioada menopauzei la femei

Aceste boli apar cel mai frecvent în urma modificărilor hormonale ale menopauzei. ”Osteroporoza apare din cauza demineralizării osoase și se recomandă suplimentare de vitamina D și calciu. Bolile cardiovasculare apar prin faptul că scăderea cantității de estrogen din organism duce la dispariția protecției oferită de acest hormon asupra vaselor de sânge si favorizează depunerea de colesterol pe vase” explică dr. Laura Mustață, medic ginecolog.

Riscul de hipertensiune arterială dar și de incontinență urinară cresc la menopauză

Depunerea de colesterol pe vase crește riscul de hipertensiune arterială, infarct miocardic și alte boli cardiovasculare asociate. Suplimentar, din cauza degradării calității colagenului pot apărea o degradare a calității pielii, scăderea rezistenței părului și unghiilor. ”Mai pot apărea și probleme de tipul incontinență urinară, prolaps genital, probleme care pot necesita inclusiv intervenții chirurgicale de reparare” a mai explicat dr. Laura Mustață.

Boli psihiatrice se pot accentua la menopauză

Unele dintre simptomele menopauzei sunt legate și de stările psihologice. Probabil ați auzit despre schimbările bruște de dispoziție, bufeuri, stări de anxietate, episoade de plâns și chiar stări depresive asociate cu menopauza. ”Bolile psihiatrice se pot accentua în această perioadă, iar alte afecțiuni cronice preexistente pot să fie agravate/ dezechilibrate de menopauză.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Editor - Mădălina Drăgoi
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă