Cum se pot proteja tinerii care abia și-au început viața sexuală de infecția cu virusul HPV?

Informarea corectă este imperios necesarii pentru toți tinerii care sunt la debutul vieții sexuale. Pe termen lung, calitatea vieții și sănătatea sunt conectate cu metodele de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor nedorite.
  • Publicat:
Cum se pot proteja tinerii care abia și-au început viața sexuală de infecția cu virusul HPV?
foto: Shutterstock

Răspunde la întrebări utile atât pentru adolescenții care vor să își înceapă sau abia au început viața sexuală cât și pentru părinții și profesorii acestora dr Laura Mustață, medic ginecolog.

 

CSÎD: Cum se poate proteja o tânără de temutele tipuri de HPV cu risc cangerigen?

Dr. Laura Mustață: Protecția se face prin utilizarea prezervativului. Acesta protejează împotriva infecției HPV, incluzând aici toate tulpinile, atât cu risc oncogene înalt, cât și cele de risc scăzut.

CSÎD: Când și cui se recomandă vaccinul anti HPV?

Dr. Laura Mustață: Indicațiile vaccinului anti HPV au fost extinse până la vârsta de 45 de ani la femei, inclusiv dacă vorbim de femei care și-au început viața sexuală. Se recomandă chiar și în situațiile în care statusul HPV poate este pozitiv, este de reținut faptul că nu poate acționa și proteja împotriva infecției cu tulpina existent, dar spre exemplu Gardasil 9 este un vaccin ce cuprinde 9 tulpini i protejează pentru celelalte tulpini. Practic începând cu vârsta adolescenței, copiii se pot vaccina înainte de începerea vieții sexuale cu o rată de protecție foarte bună, dar vaccinul s-a dovedit a fi eficient la vârste mai înainte, indicațiile mergând până la vârsta de 45 de ani.

Și băieții se pot vaccina anti-HPV

CSÎD: În România vaccinul HPV se recomandă și la băieți?

Dr. Laura Mustață: Da! Și băieții adolescenți pot fi incluși în schema de vaccinare, mai ales că ei sunt vectorul principal de transmisie a infecției HPV, fiind complet asimptomatici.

Vaccinul anti HPV oferă o protecție de lungă durată și împotriva mai multor tipuri de HPV cu potențial cancerigen

CSÎD: Cât durează protecția anti-hpv după ce te-ai vaccinat?

Dr. Laura Mustață: Studiile au arătat că există protecție pe termen lung și la schema standard de vaccinare nu este necesară utilizarea vreunui rapel după câțiva ani. Și sunt suficiente două doze administrate la adolescenții care nu și-au început viața sexuală. La pacienții care au viața sexuală și sunt tineri adulți sau adulți se folosește o schemă cu 3 doze de vaccin pentru a asigura o protecție cât mai eficientă.

dr. Laura Mustață, foto arhivă
Dr. Laura Mustață, medic ginecolog, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân