Virginitatea – cum se pierde în mod responsabil? Explică un medic ginecolog

Dr. Laura Mustață, medic ginecolog, explică în ce constă o educație sexuală sănătoasă și cum se pot evita sarcini nedorite dar și boli cu transmitere sexuală.
  • Publicat:
Virginitatea - cum se pierde în mod responsabil? Explică un medic ginecolog
foto: Shutterstock

Unul dintre cele mai intens dezbătute subiecte printre adolescenți, dar nu (încă) și între adolescenți și părinți este cu siguranță virginitatea. Văzută ca o virtute în unele societăți sau chiar ca fiind obligatorie în alte culturi, virginitatea este conectată atât de sănătatea fizică viitoare cât și de cea psihică a purtătorului. Am dezbătut acest subiect cu dr. Laura Mustață, medic ginecolog specialist.

 

CSÎD: Cum se definește virginitatea?

Dr. Laura Mustață: Virginitatea reprezintă starea unei persoane care nu a întreprins niciun contact sexual.

CSÎD: Dincolo de importanța dată de religie, ce trebuie să știe și la ce vârste copiii despre virginitatate?

Dr. Laura Mustață: Copiii trebuie să conștientizeze importanța momentului în care aleg să își piardă virginitatea. De aceea, cred că educația sexuală trebuie începută încă din adolescență, ideal de la 12-14 ani, astfel încât să existe o informare corectă încă înaintea începerii vieții sexuale. Chiar și așa, sunt familii care nu doresc să își informeze copiii, fiind un subiect tabu, dar este bine ca generațiile tinere să fie informate corect din timp și autoritățile, școlile să aibă programe de educare a copiilor.

 

CSÎD: Cum trebuie să se pregătească pentru primul contact sexual fetele? Dar baietii?

Dr. Laura Mustață: Cred că informarea este cea mai importantă. Pe de o parte trebuie să conștientizeze că o dată cu începerea vieții sexuale, există riscuri legate de boli cu transmitere sexuală, de la boli ușor tratabile, vaginite, uretrite, dar si boli serioase.

Unele boli care se transmit prin contact sexual neprotejat sunt greu tratabile

CSÎD: Ce boli cu transmitere sexuală sunt ușor de tratat?

Dr. Laura Mustață: De exemplu, vaginite, uretrite.

CSÎD: Ce boli cu transmitere sexuală sunt greu de tratat?

Dr. Laura Mustață: Boli ce se transmit prin contact sexual neprotejat precum infecția cu virus hepatita B sau HIV.

CSÎD: Ce trebuie să conțină educația sexuală sănătoasă?

Dr. Laura Mustață: Educația sexuală trebuie să conțină și informare privind metodele contraceptive și preventive a infecțiilor cu transmitere sexuală. De asemenea, trebuie conștientizat riscul de a obține accidental o sarcină nedorită, care poate afecta atât fizic cât și psihic adolescenții.

Informarea și punerea în practică a metodelor contraceptive, dar și împotriva bolilor sexuale – obligatorii pentru menținerea sănătății fizice și psihice viitoare

CSÎD: În concluzie, când ar fi cu adevărat tinerii pregătiți pentru a începe viața sexuală?

Dr. Laura Mustață: Primul contact sexual ar trebui luat în calcul după o informare bună, în familie sau la școală, astfel încât riscurile și beneficiile să fie foarte bine puse în balanță. Decizia însă pentru primul contact sexual trebuie să aparțină celor implicate, după o informare corectă.

dr. Laura Mustață, foto arhivă
Dr. Laura Mustață, medic ginecolog, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân