Ce trebuie să mănânci și să eviți in endometrioză, rolul nutriției ca terapie

  • Publicat:
Ce trebuie să mănânci și să eviți in endometrioză, rolul nutriției ca terapie
Dieta pentru endometrioză

Endometrioza este o inflamație cronică, legată de hormoni, la femeile aflate la vârsta fertilă. Cauzele și factorii care duc la apariția bolii precum și patogeneza (mecanismul de producere și evoluție) endometriozei nu sunt încă pe deplin înțelese.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o boala cronică, evolutivă, în care celule asemănătoare endometrului se dezvoltă oriunde în afara uterului, în general în zona pelvică, dar în rare cazuri se poate răspândi în alte zone ale corpului.

Endometrioză simptome

Simptomele includ: durere la mentruație, durere la contact sexual, durere la nivelul abdomenului, crampe în zona pelvică, senzație de urinare incompletă, menstruații abundente , oboseală și infertilitate sau probleme de concepție.

Abordarea tratamentului acestei afecțiuni se face prin modificări ale stilului de viață, mișcare, dietă, terapia durerii, hormonoterapie și chirurgie.
Doctorul Cristina Toader, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice de la Clinica Smart Nutrition, ne-a explicat în următoarele rânduri rolul pe care îl joacă nutriția în tratamentul endometriozei.

Nutriția are rol de terapie în multe afecțiuni

Pentru multe afecțiuni clasificate a fi boli ale stilului de viață, legătura dintre nutriție și patogeneză a fost deja cercetată și dovedită. Dacă aveți endometrioză este foarte important să vă gândiți la stilul de viață și la dieta dvs. Desi studiile sunt contradictorii vis a vis de impactul asupra evoluției bolii, nu se întâmplă același lucru când ne gândim la calitatea vietii și diminuarea durerilor. Cercetătorii au concluzionat ca dieta mediteraneană este cea mai bună datorită efectelor sale antiinflamatorii. Consumul anumitor alimente poate genera efecte în ambele direcții, să diminueaze sau se crească simptomatologia depinzând de fiecare individ.

Alimentația în endometrioză

În general, în cazul pacienților cu endometrioză se recomandă să se excludă sau să se limiteze cât mai mult următoarele alimente: cele procesate, de tip fast food, carnea grasă (și carnea roșie sau limitați-o la două porții cu conținut scăzut de grăsimi pe săptămână), glutenul, grăsimile saturate, lactatele, alcoolul, cofeina, zahărul. În schimb se recomandă să se consume fibre, legume, cereale integrale, orez brun, peștele gras de tip somon, sardine, ton, seminte de chia, legume cu frunze verzi, fructe, ulei de măsline.

Unele persoane cu endometrioză consideră că o dietă fără gluten sau/și fără lactate îi ajută să se simtă mai bine, dar depinde și de persoană.

Lactatele și zahărul sunt printre cele mai greu de scos din dietă mai ales ca marea majoritate a paicientelor le folosesc. În principiu trebuie evitate deoarece cauzează inflamație și pot înrăutăți simptomele endometriozei. Substituenții de lapte pot fi: laptele de orez, de cocos, de migdale, semințe de cânepă, caju sau ovăz. Atenție însă la concentrația de caragenan din laptele de cocos (cauzează inflamație). Aș exclude de aici laptele de soia datorită conținutului crescut de fitoestrogeni și afectării absorbției nutrienților esențiali din alimente .

Se recomandă să introducem cerealele integrale datorită efectului nociv al acidului fitic existent în grâu. Dieta de excludere a glutenului a ajutat foarte multe paciente la reducerea durerii și a inflamației.

Lactatele și carnea conțin acid arahidonic care crește producția de prostaglandine răspunzătoare de inflamație, durere, poate accentua contracția musculară și constricția vaselor, crescând durerea în timpul menstruației, crampele, dezvoltarea țesutului endometrial în alte zone. Cantitatea mare de grăsimi saturate din lactate și carnea roșie este încă un factor în creșterea producției de estrogen. Dacă vă gândiți la deficiența de calciu, trebuie să știți ca există și alte surse bune, cum ar fi: broccoli, legumele cu frunze verzi, migdalele, sparanghelul. În plus există suplimente care conțin calciu în cantitate optimă și alte minerale.

Zahărul este principalul aliment care dăunează nu numai pacientelor cu endometrioză, dar și celorlalți oameni, știind cu toți efectele nocive: creșterea riscului de diabet, de bolicardiovasculare, efectului proinflamator, crește riscul de cancer .

Alternative: sirop de arțar, miere organică raw, ștevia , curmale, zahăr din flori de cocos. Nu folosiți aspartam (formeaza methanol și formaldehidă în organism, care au efecte nocive), suc concentrat de fructe, zaharină (este un carcinogen slab), fructoză (este foarte rafinată, făcută din zahăr și poate conține porumb).

În locul cafelei puteți folosi ceai de maca, ceai de  turmeric sau turmeric latte (o băutură cu efect energizant, antiinflamator și benefic), ceai de păpădie, de busuioc indian-tulsi.

În general endometrioza este o boala complexă cu manifestări la nivelul aparatului genital, dar și digestiv, cu tulburări în ceea ce privește tranzitul intestinal, unele paciente putând experimenta balonări, noduli de endometrioză la nivelul colonului, de aceea anumite alimente pot dăuna.

Cu un management integrat, centrat pe pacient, endometrioza poate fi ținută sub control, pacientele putând avea o calitate a vieții foarte bună, dacă sunt abordați toți factorii terapeutici: dieta, exerciții fizice, terapia durerii, terapie hormonală și terapie chirurgicală, acolo unde este cazul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân