Colonoscopia, investigația prin care se pot scoate polipii din colon și se poate reduce riscul de cancer

Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR, explică de ce este importantă colonoscopia.

Colonoscopia este o investigație care salvează vieți. Aceasta pentru că, prin colonoscopie, se pot depista în stadiu incipient tumorile de la nivelul colonului. Este vorba atât despre cele benigne, precum polipii, dar și pentru cele maligne, precum cancerele de colon.

De ce este bună colonoscopia?

„Colonoscopia este pasul esențial pentru diagnostic. Motivele pentru care colonoscopia este importantă pentru screening sunt două. Colonoscopia face posibilă depistarea tumorilor colorectale într-un stadiu incipient, un stadiu precoce. Și atunci, evident că tratamentul aplicat are șanse mai mari să vindece pacientul. Vindecarea în cancer înseamnă supraviețuirea la 5 ani post procedural fără recidivă. Există o tendință să se împingă această definiție către 6 ani.

Al doilea motiv pentru care este importantă colonoscopia este faptul că la colonoscopie, se pot depista polipii colonici. Marea majoritate a cancerelor colorectale au la origine un polip, devin cancere prin malignizarea unui polip. Or dacă polipul se extrage, se rezecă la momentul colonoscopiei, atunci riscul pentru acea persoană de a dezvolta un cancer colorectal este mult mai mic.

Prin urmare, iată de ce este importantă colonoscopia. Nu numai pentru că depistează precoce, ci pentru că poate să și prevină apariția. Cei care au în familii rude cu polipi trebuie să fie atenți pentru că polipii se pot maligniza. Conform recomandărilor mai noi, care vin de la amercani, colonoscopia trebuie începută la 45 de ani și trebuie repetată de-a lungul vieții.

Când trebuie făcută colonoscopia?

La 45 de ani, este bine să facă o colonoscopie persoanele care au un anumit istoric familial. Almiteri, toată lumea ar trebui să înceapă programul de screening la 50 de ani. La pacienții la care nu s-a depistat nimic, se recomandă repetarea colonoscopiei la 5,6 ani. Au început să extindă intervalul la care trebuie să se repete, se discută de 7-10 ani.

Pentru cei la care s-a depistat ceva, de exemplu, un polip și care s-a și rezecat, intervalul la care se recomandă a se repeta colonoscopia este mai mic. Și e logic să fie așa pentru că motivul pentru care a apărut acel polip nu a fost îndepărtat odată cu realizarea colonoscopiei și a rezecției polipului. Motivul pentru care a apărut persistă e tot acolo, nu știm exact care e, dar există. Și atunci trebuie repetată mai des. În general, e bine ca la acești pacienți, colonoscopia să fie repetată la 3 ani” spune dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Bogdan Marțian - Medic primar chirurgie generală
Dr. Bogdan Marțian este Medic Primar Chirurgie Generală, Doctor în Științe Medicale și Șeful Secției de Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador. Dl. Dr. Marțian s-a alăturat și echipei de chirurgie robotică unde abordează prin intermediul robotului de ultima generatie DaVinciXi, ...
citește mai mult