Pregătirea pentru colonoscopie: GHID pentru o procedură reușită și golirea completă a colonului

Cum se face pregătirea pentru colonoscopie - pașii obligatorii pentru o experiență fără stres.
  • Publicat:
Pregătirea pentru colonoscopie: GHID pentru o procedură reușită și golirea completă a colonului
Foto: Shutterstock

Pregătirea pentru colonoscopie: o etapă esențială pentru succesul procedurii

Deosebit de importantă în descoperirea precoce a cancerului de colon, colonoscopia poate da de multe ori rateuri atunci când pacienţii nu ţin seama de sfatul medicului şi nu se pregătesc „ca la carte” în zilele premergătoare.

Specialiștii atrag atenţia asupra importanţei pregătirii colonului în vederea examinării. Practic, ce se întâmplă cu o zi înainte de colonoscopie este la fel de important precum procedura în sine!

Medicilor le este imposibil să detecteze prezenţa excrescenţelor pre-canceroase în cazul multor pacienți, pentru că aceştia nu şi-au curăţat colonul în mod corespunzător.

Numeroşi polipi sau alţi factori cu risc cancerigen au fost descoperiţi la câteva luni distanţă, când pacienţii au fost supuşi unei noi colonoscopii. Consecinţele? Risc crescut de diagnosticare tardivă a cancerului de colon!

Ce este colonoscopia și în ce situații este recomandată

Colonoscopia este o procedură medicală endoscopică prin care se examinează tractul digestiv inferior, compus din intestin subțire, colon și rect.

Efectuarea unei colonoscopii implică introducerea unui dispozitiv denumit colonoscop pe toată lungimea colonului, până la nivelul ultimei porțiuni a intestinului subțire. Colonoscopul este un tub subțire flexibil care are în vârf o cameră video și o lumină puternică, cu ajutorul cărora medicul vizualizează leziunile sau tumorile tractului digestiv inferior.

Medicul gastroenterolog este cel care recomandă și efectuează colonoscopia, pentru a investiga cauzele anumitor simptome.

Sângerarea rectală, diareea cronică, constipația cronică, durerea abdominală cronică, scăderea inexplicabilă în greutate sunt manifestări care trag un semnal de alarmă și necesită efectuarea acestei investigații.

Colonoscopia se poate efectua pentru a depista, pentru a supraveghea evoluția sau pentru a trata afecțiuni precum:

Colonoscopia este procedura standard pentru diagnosticul precoce al cancerului colorectal sau pentru urmărirea recidivelor acestui tip de cancer.

Colonoscopia se recomandă oricărei persoane cu vârsta peste 45 de ani și chiar mai devreme, în cazul în care exista un istoric familial de cancer de colon. Totodată, prelevarea de biopsii în timpul colonoscopiei este importantă pentru diagnosticul de certitudine al anumitor boli.

Procedura se efectuează cu programare (cu cel puțin 24 de ore înainte), cu pregătire corespunzătoare și durează între 30 și 45 de minute. În timpul procedurii, dacă este nevoie, medicul poate recolta mici bucăți de țesut (biopsii) sau poate chiar exciza polipi colonici.

Prelevarea de biopsii de la nivelul colonului și al intestinului subțire nu este dureroasă, chiar și în cazul colonoscopiilor fără sedare. Fragmentele prelevate sunt apoi trimise la Laboratorul de anatomie patologică, pentru a fi examinate la microscop și pentru a se formula diagnosticul histopatologic.

Ajustarea dietei: ce să mănânci și ce să eviți înainte de colonoscopie pentru a preveni golirea incompletă a colonului

Cu 3-4 zile înainte de efectuarea colonoscopiei, asigură-te că faci mici ajustări în regimul alimentar pentru a ajuta procesul de curățare a colonului. Medicii recomandă alimentele ușor de digerat și evitarea celor care au sâmburi, semințe, coji, pentru a se curăța mai bine tubul digestiv.

Alimente permise înainte de colonoscopie:

  • Pâine albă, paste, biscuiți, orez alb
  • Lapte, smântână, iaurt, brânză cu conținut redus de grăsime
  • Legume bine gătite fără coajă
  • Fructe fără coajă sau semințe
  • Carne slabă, pui sau pește
  • Ouă

Alimente contraindicate înainte de colonoscopie:

  • Semințe, nuci sau popcorn
  • Alimente grase
  • Carne tare
  • Produse pe bază de făină integrală sau care conțin nuci, semințe sau fructe uscate
  • Pâine integrală sau multicereale, orez brun, ovăz, tărâțe
  • Legume crude
  • Fructe cu semințe sau coajă (zmeură, căpșune, mure, fragi, mere, pere, prune, nectarine, struguri)
  • Porumb, broccoli, varză, fasole, mazăre, nap, țelină, castraveți, cartofi, ridichi, spanac, linte
  • Iaurt cu fructe și cereale

De asemenea, cu câteva zile înainte de efectuarea colonoscopiei se recomandă întreruperea administrării de vitamine sau alte suplimente (în special cele pe bază de fier sau bismut) și consultarea medicului în ceea ce privește tratamentul cu medicamente pentru diverse afecțiuni, antiinflamatoare sau antiagregante (poate fi necesară ajustarea dozei de medicament sau oprirea temporară a acestuia).

Tot în cadrul discuției cu medicul ți se va comunica ce medicament laxativ trebuie să iei cu o zi înainte de colonoscopie pentru a curăța colonul.

Postul de o zi înainte de colonoscopie: doar lichidele sunt permise

Cu 24 de ore înainte de colonoscopie este interzis consumul de alimente solide. În schimb, sunt permise și indicate lichidele limpezi, cum ar fi:

  • băuturile sportive cu electroliți
  • sucurile limpezi (fără pulpă) de mere, struguri albi
  • zeama de compot
  • supa limpede, strecurată
  • sucuri acidulate sau necarbogazoase
  • apă plată/carbogazoasă, ceai, cafea – dar fără lapte!
  • jeleu, înghețată – dar fără colorant roșu, albastru sau violet (poate decolora mucoasa colonului, îngreunând vizibilitatea în timpul colonoscopiei)

Cu 4 ore înainte de colonoscopie nu se mai consumă deloc lichide!

Curățarea colonului cu laxative, foarte importantă pentru vizibilitatea corectă în timpul colonoscopiei

Clismele evacuatorii cu soluții laxative puternice sunt esențiale în pregătirea pentru colonoscopie.

Produsele laxative osmotice pentru curățarea colonului de tip Fortrans se prezintă sub formă de plicuri cu suspensie orală, care se dizolvă în cantități mari de apă ce trebuie consumată cu 24 de ore înainte de efectuarea colonoscopiei.

Doza recomandată este de 1 litru soluție reconstituită/15-20 kg, ceea ce corespunde cu o doză medie de 3-4 litri soluţie reconstituită (1 plic la 1 litru de apă).

Lichidul poate fi administrat fie în priză unică (3-4 litri în ziua premergătoare procedurii), fie fracţionat (2 litri cu o seară înaintea procedurii şi 2 litri în dimineaţa procedurii). Ultima doză trebuie luată cu cel puțin 3-4 ore înaintea procedurii.

Alte soluții purgative sunt Picoprep, Endofalk sau Dulcolax (comprimate) – împreună cu medicul se va stabili care este varianta optimă, în funcție de modul de administrare și gradul de tolerabilitate.

Semnul că medicamentul își face efectul constă în eliminarea de scaune apoase, limpezi, de culoare gălbuie, care nu conțin reziduuri de materii fecale.

Gestionarea disconfortului: sfaturi pentru a face față mai ușor efectelor laxativelor

Majoritatea persoanelor nu agreează gustul soluției laxative, însă există câteva trucuri pentru a face față mai ușor acestui disconfort:

  • Amestecă laxativul cu alt lichid transparent plăcut la gust, cum ar fi sucul de fructe, zeama din compot, limonadă sau băuturi pentru sportivi (conform indicațiilor medicului)
  • Consumă laxativul diluat în apă rece și folosește un pai
  • Suge o felie de lămâie sau o bomboană tare după ce ai băut lichidul cu efect laxativ

Ține cont că, odată ce laxativul începe să acționeze, vei avea episoade diareice frecvente și puternice, posibil crampe abdominale, balonare. Alocă timp suficient pentru pregătire; nu o face în grabă sau în timp ce desfășori alte activități și asigură-te că ai acces la o toaletă în apropiere.

În cazul în care ai hemoroizi, aceștia se pot irita din cauza diareei. Pentru a evita iritațiile în zona anusului cauzate de scaunele frecvente se recomandă băile cu apă călduță după fiecare scaun, folosirea hârtiei igienice umede fără parfum pentru toaleta locală și folosirea de unguente anti-iritative (ex: Bepanthene).

De asemenea, există riscul să te confrunți cu greață și vărsături, caz în care trebuie să anunți medicul, deoarece este posibilă necesitatea amânării colonoscopiei.

Chiar dacă pregătirea pentru colonoscopie nu este un proces tocmai plăcut, amintește-ți că este o măsură ce îți poate salva viața!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian