Iei antibiotice? 5 probleme SEVERE care apar pe termen lung

Există însă factori care, fără să realizăm, produc mai mult rău tractului intestinal. Aici vorbim despre antibiotice și efectele pe care le au asupra tractului intestinal.
  • Publicat:
Iei antibiotice? 5 probleme SEVERE care apar pe termen lung
Foto: envato

Sănătatea tractului intestinal este în strânsă legătură cu alimentația, iar ceea ce mâncăm și ceea ce bem trebuie să ne ofere nutrienții necesari pentru o bună funcționare a organismului și o digestie sănătoasă. Există însă factori care, fără să realizăm, produc mai mult rău tractului intestinal. Aici vorbim despre antibiotice și efectele pe care le au asupra tractului intestinal.

Ce probleme apar când luăm antibiotice?

Atunci când luăm antibiotice se întâmplă trei lucruri vizavi de microbiom. În primul rând, se pierde diversitatea. Mai apoi, produci răspândirea altor specii în organism și nu în ultimul rând, introduci în organism microbi rezistenți.

Un tract intestinal sănătos înseamnă un microbiom divers, dar antibioticele, pe lângă faptul că distrug „bacteriile rele”, le afectează și pe cele bune. Când iei antibiotice fără să fie nevoie de ele provoci rezistența la antibiotice, adică germenii dezvoltă toleranță la medicamentul menit să-i distrugă, scrie Centrul de Prevenție și Control al Bolilor.

Mai mult, antibioticele luate pe termen lung pot cauza disbioza indusă medical. Disbioza intestinală este o dereglare a microbiomului tractului intestinal care produce dezechilibru în rândul microorganismelor. Simptomele de boală includ problemele digestive, inflamațiile și oboseala cronică. Această legătură între disbioză și antibioticele administrate pe termen lung are la bază un studiu publicat în 2018 în Cell.

Anumiți participanți la studiu au experimentat simptome negative la nivelul microbiomului tractului intestinal, inclusiv infecții serioase la colon. Cel mai mare risc îl au pacienții cu boala colonului inflamator.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân