Ce poate ascunde o durere acută de abdomen?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce poate ascunde o durere acută de abdomen?
Foto: Shutterstock

Durerea abdominală foarte puternică și persistentă, apărută brusc, poate indica sindromul de abdomen acut, ce necesită îngrijiri medicale de urgență și chiar tratament chirurgical. În funcție de cauza exactă a declanșării sindromului de abdomen acut, pe lângă durerea intensă, pacientul se poate confrunta și cu stări de greață, vărsături, oprirea tranzitului intestinal sau stare de șoc.

Durere acută de abdomen: cauze

Sindromul de abdomen acut poate fi cauzat de:

  • inflamații
  • infecții
  • hemoragii
  • blocaje ale fluxului sanguin
  • obstrucții
  • perforații
  • diferite probleme endocrine, metabolice sau hematologice

Altfel spus, în spatele unui abdomen acut se pot ascunde diferite afecțiuni, unele dintre acestea generând complicații serioase, chiar amenințătoare de viață, dacă nu se intervine în cel mai scurt timp.

Spre exemplu, apendicita acută este cea mai des întâlnită în cazul persoanelor foarte tinere. În același timp, diverticulita este mai frecvent diagnosticată la persoanele peste 60 de ani.

Durere abdominală acută: analize necesare pentru stabilirea diagnosticului

Prin urmare, este recomandat ca pacientul să se prezinte cât mai repede posibil într-un compartiment de primiri urgențe în vederea stabilirii unui diagnostic corect și a unui tratament corespunzător.

Diagnosticul de certitudine în cazul abdomenului acut este stabilit în urma unei anamneze și a unei examinări fizice complete, cu palparea atentă a întregului abdomen, la care se adaugă și o serie de analize de laborator și investigații imagistice – ecografie abdominală, tomografie computerizată (CT) abdominală și ecografie endoscopică.

Tratament pentru durere acută de abdomen 

În funcție de afecțiunea care a dus la apariția sindromului de abdomen acut, tratamentul poate fi chirurgical sau nonchirurgical.

Hemoragiile – produse de ruperea unei sarcini ectopice, diferite traume, ruperea splinei sau a unui anevrism de aortă abdominală; infecțiile – apendicita, colecistita, pancreatita acută, diverticulita, ulcerul peptic, obstrucțiile – boala inflamatorie intestinală, invaginația intestinală, obstrucții ale intestinului subțire sau gros; perforațiile – perforații gastrointestinale, ulcer gastric perforat, malrotația intestinală și ischemia – ischemie mezenterică, hernie strangulată, torsiunea testiculară – sunt situații în care intervenția chirurgicală se impune imediat ce diagnosticul a fost stabilit.

În cazul unor boli endocrine, metabolice sau hematologice care se pot ascunde în spatele unui abdomen acut nu se intervine chirurgical, ci doar cu medicație specifică fiecărei afecțiuni în parte și simptomatologiei aferente. De asemenea, funcțiile vitale ale pacienților trebuie monitorizate în permanență.

Urgențele medicale, asigurate non-stop la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, prin Compartimentul de Primiri Urgențe, pacienții pot primi non-stop îngrijiri prompte pentru urgența medicală sau chirurgicală de care suferă, având acces rapid la consulturi de specialitate, asigurate de medici urgentiști cu mare experiență, dar și la investigații de laborator și imagistice complexe, în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine și a planului terapeutic.

Datorită celor 21 de linii de gardă, bolnavii pot beneficia de consulturi interdisciplinare, precum și de internare în spital, dacă este necesar.

În cazul în care pacientul nu se poate deplasa singur, este important de știut că Departamentul de Urgențe din Spitalul Clinic SANADOR este completat de Serviciul de Ambulanță SANADOR, cu dispecerat și flotă proprie de ambulanțe. Astfel, pot fi acordate îngrijiri medicale prespitalicești de urgență și se poate asigura transportul specializat al pacienților.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân