Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă

Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR, vine cu informații despre chirurgia minim invazivă în cancerul colorectal.

La ora actuală, cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente cancere. În 2020, peste 1, 9 milioane de persoane din întreaga lume au fost diagnosticate cu acest tip de cancer. Cancerul colorectal a făcut în 2020 peste 900 de mii de victime la nivel global. Însă cancerul colorectal se poate trata cu succes dacă este depistat cât mai precoce. La ora actuală, echipele multidisciplinare de medici pot recomanda, în funcție de stadiu și tipul de cancer, mai multe terapii printre care se numără chirurgia, radioterapia, chimioterapia, dar și alte metode de tratament. Cât privește chirurgia, la ora actuală, tumorile colorectale pot fi operate și minim invaziv, laparoscopie sau robotic.

„Chirurgia minim invazivă laparoscopică în cancerul colorectal a fost introdusă în practică din 1991. Atunci a fost făcută prima colectomie laparoscopică la nivelul colonului. De-a lungul anilor, s-a dezvoltat destul de dificil pentru că nu este o intervenție ușoară.

Actualmente, în centrele cu mare expertiză și cu un număr semnificativ de cazuri, dintre intervențiile programate, în unele locuri, s-a ajuns la peste 80 la sută dintre cazuri făcute minim invaziv, adică și laparoscopic și robotic. De aproape 20 de ani, s-a introdus robotul, acum suntem la a cincea generație de roboți pentru producătorul DaVinci. Au apărut și alți roboți în ultimul an.

Când este contraindicată chirurgia minim invazivă în cancerul colorectal?

Există o singură contraindicație formală pentru chirurgia minim invazivă. Aceasta este ocluzia intestinală. În momentul ocluziei intestinale, intestinele sunt foarte destinse. Ca să putem opera minim invaziv, trebuie să introducem dioxid de carbon în cavitatea peritoneală care este virtuală. Iar ca să avem un spațiu de lucru, trebuie să introducem dioxid de carbon care destinde peretele abdominal și avem cum să lucrăm. În ocluzia intestinală, nu putem obine acest spațiu și atunci vorbim despre o contraindicație certă.

Mai există o contraindicație legată de anestezia generală: sunt pacienți atât de bolnavi încât nu pot suporta o anestezie generală. Dar în afara de aceste situații, orice cancer care nu este operat în urgență, prin urmare nu are nici ocluzie, nici peritonită, sângerare poate să aibă, se poate opera minim invaziv, laparoscopic sau robotic.

Chiar și în cazul fostelor contraindicații, de exemplu, pacient operat de câteva ori în abdomen și care are aderențe peritoneale, și acestea se pot opera pentru că aderențele se pot desface laparoscopic sau robotic.

Există desigur o limitare și pentru laparoscopie și pentru robotică legată de dimensiunea tumorii. Tumorile foarte mari, în speciale cele din pelvis, unde este rectul și unde spațiul este foarte îngust, nu pot fi operate corect nici laparoscopic și nici robotic pentru că există riscul să perforăm tumora. O tumoră care nu e perforată și e localizată, dacă este perforată în timpul intervenției chirurgicale, este transformată de fapt dintr-un stadiu non metastatic într-un stadiu metastatic pentru că bucățile de tumoră desprinse intraoperator se vor răspândi în abdomen și vor apărea tumori abdominale, așa-zisa carcinomatoză peritoneală. Și atunci, pentru tumorile extrem de mari și sunt foarte greu de manipulat, există contraindicația pentru chirurgia minim invazivă.

Care sunt beneficiile chirurgiei minim invazive în cancerul colorectal?

Beneficiile chirurgiei minim invazive nu înseamnă doar lipsa unei plăgi abdominale mari. De multe ori, pentru a opera corect un cancer de colon sau de rect, plaga abdominală trebuie să fie destul de mare. Beneficiile înseamnă și impactul imunologic asupra organismului, impactul recuperării post operatorii, impactul asupra confortului pacientului, asupra reinserției sociale.

Și mai e o consecință a chirurgiei minim invazive în raport cu chirurgia clasică: după chirurgia clasică, după plăgile mari, există patologia de plagă chirurgicală, așa-zisele hernii incizionale sau cum sunt ele cunoscute de obicei, eventrații postoperatorii. După chirurgia clasică sunt destul de multe. Acestea nu există după chirurgia minim invazivă” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR

Emisiunea integrală dedicată cancerului de colon poate fi urmărită aici:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Bogdan Marțian - Medic primar chirurgie generală
Dr. Bogdan Marțian este Medic Primar Chirurgie Generală, Doctor în Științe Medicale și Șeful Secției de Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador. Dl. Dr. Marțian s-a alăturat și echipei de chirurgie robotică unde abordează prin intermediul robotului de ultima generatie DaVinciXi, ...
citește mai mult