Dr. Bogdan Marțian: chirurgia robotică în afecțiunile gastrice

Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală în cadrul Sanador, explică avantajele utilizării chirurgiei robotice în afecțiunile gastrice.

Dr. Bogdan Marțian este medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador, cu  competențe în chirurgia robotică și  chirurgia laparoscopică. În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Bogdan Marțian a subliniat în primul rând importanța chirurgiei robotice în tratarea tumorilor gastrice.

„În sfera gastrică, chirurgia robotică poate fi aplicată mai ales în situațiile în care trebuie precizie maximă. Iar aceasta este absolut necesară în tratamentul tumorilor gastrice. Chirurgia oncologică gastrică este un domeniu de vârf, un domeniu delicat și dificil. În esență, pe lângă înlăturarea porțiunii bolnave a stomacului sau a întregului stomac, în funcție de localizare și extinderea tumorii, chirurgia oncologică gastrică înseamnă îndepărtarea tuturor ganglionilor limfatici din regiunea perigastrică. Aceasta dacă vrem să obținem un rezultat oncologic bun. Acești ganglioni sunt în număr mare și sunt întinși pe o suprafață destul de mare.

Dacă ar fi să dividem chirurgia oncologică gastrică în chirurgia organului și chirurgia exerezei limfatice, a extirpării ganglionilor limfatici, componenta de limfadenectomie este mai vastă și mai importantă din punct de vedere oncologic decât componenta care ține de stomac.

Ganglionii limfatici din regiunea perigastrică, cei în care ar putea drena celule tumorale în drumul lor spre extindere, sunt localizați lângă niște vase foarte importante. Iar extirparea ganglionilor nu trebuie să lezeze din greșeală aceste structuri vasculare. Acest lucru cere foarte mare precizie, iar robotul este cel care oferă maximum de precizie.

Precizia pe care o oferă robotul în gesturile chirurgicale este neegalată de niciun alt procedeu” spune dr. Bogdan Marțian.

Mai multe informații despre afecțiunile din sfera stomacului care pot fi tratate cu ajutorul sistemului robotic da vinci Xi din cadrul Sanador, puteți afla din interviul video amplu realizat cu dr. Bogdan Marțian!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Bogdan Marțian - Medic primar chirurgie generală
Dr. Bogdan Marțian este Medic Primar Chirurgie Generală, Doctor în Științe Medicale și Șeful Secției de Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador. Dl. Dr. Marțian s-a alăturat și echipei de chirurgie robotică unde abordează prin intermediul robotului de ultima generatie DaVinciXi, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar chirurgie generală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult