Malocluzia dentară – ce probleme de sănătate poate cauza alinierea greșită a dinților

  • Publicat:
  • Actualizat:
Malocluzia dentară - ce probleme de sănătate poate cauza alinierea greșită a dinților
Sursa foto: Shutterstock

Malocluzia dentară este una dintre acele probleme cu care ne confruntăm adesea, dar pe care nu le observăm până în momentul în care suntem supuși unui control stomatologic.

Trebuie să știi că malocluzia dentară este un defect fizic și funcțional al gurii, destul de comun și mai răspândit decât crezi. De fapt, foarte des, malocluzia (mai ales dacă este minoră) nu este recunoscută ca fiind o problemă deosebit de gravă de către cei afectați, dar dintr-o privire atentă a stomatologului, aceasta este imediat recunoscută.

Chiar dacă de multe ori nu ne dăm seama, conformația cavității noastre bucale poate să nu fie atât de perfectă pe cât credem. În aceste condiții, este malocluzia un semnal de alarmă?

Da! Există riscul este de a suferi disfuncții fizice și funcționale dacă există o închidere incorectă a arcadelor dentare. Totodată, în forma sa cea mai gravă, malocluzia provoacă disconfort nu numai cavității bucale, ci întregului nostru corp.

Să vedem care sunt simptomele, cauzele, remediile și cum putem preveni malocluzia dentară.

Ce este malocluzia dentară

„Malocluzia nu este altceva decât o dezaliniere a dinților prezenți pe arcadele superioare și inferioare și, prin urmare, o relație dezechilibrată și anormală între maxilar și mandibulă. Iar de aici rezultă o serie de tulburări care afectează nu numai gura în sine, ci întregul organism provocând dureri de cap, probleme de auz și dureri de spate. Totodată, nu trebuie să uităm că malocluzia dentară implică în primul rând procesul de mestecare, creând disconfort în actul de a mânca.

De aceea, nu este neobișnuit ca cei care suferă de malocluzie să manifeste o  greutate la nivelul maxilarului iar, în cele mai grave cazuri, chiar durere. De asemenea, nu este neobișnuit ca cei care suferă de anumite tulburări de sănătate, cum ar fi durerile de spate sau durerile de cap recurente, să nu poată distinge în mod independent cauza disconfortului lor și să urmărească malocluzia dentară”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar.

Doar o examinare medicală amănunțită făcută de către medicul dentist poate detecta prezența unei ocluzii dentare incorecte și poate evalua entitatea acesteia și posibila terapie de rezoluție.

Cum apare malocluzia mandibulară

Pentru a îndeplini în cel mai bun mod sarcinile atribuite (funcții fonetice și masticatorii), dinții arcului superior și inferior încearcă să stabilească între ei un suport care să garanteze cel mai mare număr posibil de contacte.

Cu toate acestea, acest obiectiv poate fi atins numai dacă: maxilarele superioare și inferioare sunt corect proporționate între ele; dinții din același arc sunt aliniați corect, fără aglomerare, fără spații între un dinte și celălalt (diastemas) sau rotații.

Dacă această condiție de echilibru nu este prezentă, se poate vorbi despre prezența unei malocluzii dentare (sau mandibulare).

Simptome și complicații ale malocluziei dentare

Ce probleme pot apărea? În aceste condiții, ocluzia imperfectă a arcadelor dentare poate provoca probleme și în alte părți ale corpului.

De exemplu, pe lângă tulburările de mestecare și fonetice, această condiție de sănătate poate provoca un risc crescut de: dureri de gât, dureri de spate, postură incorectă, dureri de cap, tinitus (sunete în urechi).

Cu toate acestea, trebuie spus că nealinierea dinților arcurilor superioare și inferioare, dacă nu este tratată corespunzător, poate genera și probleme grave din punct de vedere:

  • Estetic: malocluzia duce în primul rând la un aspect asimetric al feței și un zâmbet nu foarte armonios, în timp ce în cele mai grave malocluzii defectul estetic este deosebit de evident, atât încât creează probleme sociale și relaționale.
  • Fizic – are consecințe negative și asupra altor părți ale corpului, pe lângă o disfuncție a arcului temporomandibular.

„Nu este întotdeauna ușor să recunoaștem prezența unei malocluzii a aparatului dentar. Unele simptome sunt de fapt legate imediat de prezența acesteia, altele nu se pot atribui cu ușurință acestei afecțiuni, deoarece afectează zone din afara gurii. Alinierea dentară incorectă este surprinzătoare ca urmare a faptului că este strâns legată de alte patologii fizice”, punctează dr. Nassar.

Printre cele mai frecvente simptome ale malocluziei dentare, pot fi luate în considerare problemele care se referă la zona gurii:

  • dificultăți de mestecat alimentele în mod corespunzător;
  • disconfort periodic la nivelul maxilarului;
  • predispoziție (ba chiar risc crescut) la apariția cariilor dentare, inflamația gingiei, apariția bolilor parodontale (cu consecința pierderii unuia sau mai multor dinți);
  • amețeli, tinitus (sunete în urechi) și alte tulburări de auz;
  • aglomerarea dentară cu predispoziție consecventă în dezvoltarea cariilor;
  • gură uscată cauzată de tendința de a respira pe gură.

De asemenea, la nivelul capului, malocluzia arcurilor mandibulare poate provoca dureri de cap repetate, precum și o senzație neplăcută de sunet în ureche), iar problemele se pot extinde și la gât cu disconfort cervical.

Alte probleme pot exista și la nivel respirator, cu formarea cazurilor de bronșită, sinuzită și atacuri astmatice.

În cele din urmă, la nivel intestinal, pot exista cazuri de boli de reflux gastroesofagian.

Cum se poate interveni în caz de malocluzie dentară

„Malocluziile care depind de obiceiuri și comportamente incorecte și inadecvate pot fi tratate cu aparate ortodontice mobile sau fixe, în timp ce cele mai grave forme sunt anomaliile genetice care necesită ortodonție corectivă. Poate fi nevoie să se opteze pentru terapia de extracție, în special a dinților molari sau a celor de minte. De aceea, nu există un singur răspuns pentru că, desigur, fiecare caz este diferit și doar un medic stomatolog poate evalua, de la caz la caz, cum să intervină.

De obicei, primul pas constă în evaluarea tipului de malocluzie și mușcătura, la care sunt asociate examinări radiografice ale arcadelor dentare, ale feței și ale craniului, pentru a evalua situația morfologică generală. Ulterior, se realizează și o degajare a dinților pentru a reproduce forma arcadelor dentare ale pacientului”, adaugă specialistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”