10 alimente și băuturi care duc la formarea tartrului și cariilor

  • Publicat:

Anumite alimente „hrănesc” bacteriile din gură și cresc astfel riscul de apariție a cariilor dentare. De asemenea, alimentele lipicioase, dulci care ne plac atât de mult ne pot expune unui risc mai crescut de dezvoltare a tartrului.

Vezi mai jos care sunt alimentele și băuturile de care trebuie să te ferești pentru a avea o dantură sănătoasă! Iar dacă nu te poți abține, fă un efort și spală-te pe dinți după ce le consumi.

Top alimente și băuturi care favorizează apariția cariilor și a tartrului

Floricele de porumb – pot rămâne între dinți, unde înlesnesc dezvoltarea bacteriilor. În plus, boabele dure de porumb pot răni gingiile sau pot duce chiar la crăparea dinților.

Sucurile acidulate cu sau fără zahăr – consumate pe termen lung, sunt extrem de nocive pentru dantură, deoarece combinația de zahăr/îndulcitori și acid atacă smalțul, iar colorantul din ele pătează suprafața dinților.

Bomboane tari (acadele), caramele, jeleuri – zahărul din aceste dulciuri „hrănește” bacteriile și favorizează apariția cariilor dentare.

Băuturi alcoolice – acestea favorizează deshidratarea și, implicit, reduc cantitatea de salivă, care are rolul de a „spăla” resturile alimentare dintre dinți. Astfel, riscul de apariție a tartrului este crescut.

Citricele – portocalele, lămâile, ananasul, toate acestea sunt acide și, deci, atacă smalțul dinților, favorizând apariția cariilor. Fă-ți un obicei și clătește bine gura cu apă după ce consumi astfel de alimente, pentru a echilibra nivelul de aciditate de la nivelul cavității orale.

Alimente bogate în amidon – chipsurile și pâinea albă conțin amidon care rămâne pe suprafața dinților și favorizează apariția plăcii bacteriene (tartrul).

Fructele deshidratate – prunele, caisele, curmalele deshidratate au un conținut mare de zahăr și sunt lipicioase. Spală-te pe dinți și folosește ața dentară după ce le consumi.

Untul de arahide, gemurile – acestea conțin mult zahăr și se lipesc de dinți, încurajând astfel dezvoltarea bacteriilor și a tartrului.

Cafeaua, ceaiul – sunt recunoscute pentru faptul că pătează dinții, dar dacă le consumi și îndulcite cu zahăr, riscul de a te confrunta cu tartru și carii dentare este foarte crescut.

Gheața – nu o mesteca niciodată, pentru că îți poți sparge dinții sau te poți confrunta cu dureri puternice și sensibilitate dentară pronunțată.

Nu uita să te speli zilnic pe dinți de minimum 2 ori, să folosești ața dentară și apa de gură, să renunți la fumat (dacă ai acest viciu) și să mergi la un control stomatologic de rutină o dată la 6 luni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”