De ce nu e bine să folosești scobitori pentru a-ți curăța spațiile dintre dinți

Nu mai folosi scobitori pentru a-ți curăța dinții! Din cauza lor apare retracția gingivală, o problemă care poate duce în timp la pierderea dinților!
De ce nu e bine să folosești scobitori pentru a-ți curăța spațiile dintre dinți
Foto: Shutterstock

Retracția gingivală este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane și care scade considerabil calitatea vieții. În plus, netratată, poate duce în timp la boala parodontală și la pierderea dinților.

Medicul stomatolog Sorina Stroe explică de ce apare retracția gingivală și ce este indicat să facem dacă ne confruntăm cu această problemă.

Retracția gingivală: cauze. De ce se retrag gingiile

Retracția gingivală poate apărea din mai multe motive. Iată 7 dintre acestea:

  1. Ne periem dinții incorect, orizontal, stânga-dreapta, cu forță și folosind periuțe cu duritate mare.
  2. Suferim de bruxism (scrâșnim dinții, în special în somn), avem o mușcătură incorectă, anomalii dento-alveolare și se exercită forțe mari nedristribuite corect la nivelul cavității orale.
  3. Folosim scobitori pentru a ne curăța tartrul. Este un fenomen frecvent și foarte periculos. Nu trebuie să facem acest lucru pentru că scobitoarea va atinge și agresa gingia. Tartrul se curăță doar în cabinetul medicului, printr-un detartraj profesional realizat periodic.
  4. Avem genetic un biotip subțire predispus la retracție atunci când este agresat. Din acest motiv este bine să mergem la medicul stomatolog pentru a primi un plan personalizat de tratament.
  5. Gingiile se pot retrage și în urma tratamentului ortodontic, pe seama permutărilor dentare.
  6. Retracția gingivală este un fenomen fiziologic ce apare în mod natural pe fondul înaintării în vârstă.
  7. Gingia este împinsă de pe dinte de depozitele consistente de tartru atunci când avem o igienă orală deficitară. Se recomandă detartrajul, procedură în mod frecvent neglijată nu doar de pacienți, ci și de medici.

Pentru că îi doare, mulți pacienți se spală mai rar pe dinți

Neplăcerile cauzate de retracția gingivală duc încet-încet la o scădere a calității vieții pentru că pacienții încep să se ferească de stimulii ce provoacă durere. Astfel, renunță la mici plăceri ale vieții cotidiene și mai grav, neglijează periajul.

„De ce zic că este și mai grav? Dacă vom neglija periajul, vom întreține ca stare de fapt gingivita care, netratată, va evolua în faze mai avansate ale bolii prodontale, făcând ca retracția gingivală să avanseze. Ajungem astfel să ne învârtim într-un cerc vicios din care este foarte greu să mai scăpăm”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Retracția gingivală, neplăcută din punct de vedere estetic

Retracția gingivală este neplăcută și din punct de vedere estetic. Retracția gingiei face ca, în afară de coroană, adică partea care se vede în mod natural din dinte, să fie vizibilă și o mică porțiune din rădăcină. Aceasta din urmă are, în general, o culoare mai închisă.

În plus, dinții „se lungesc” ca aspect, fenomen de asemenea inestetic. Mai mult decât atât, retracția gingivală neținută sub control va evolua și va favoriza evoluția bolii parodontale, ducând în final până la pierderea dinților.

Retracția gingivală
Foto: Shutterstock

Ce trebuie să faci dacă ți se retrag gingiile

Retracția gingivală este extrem de neplăcută din mai multe puncte de vedere. Primul pe listă este disconfortul pe care îl resimt pacienții la diverși stimuli uzuali, de exemplu, când consumă alimente fierbinți sau reci, dulci, acre, acidulate sau chiar când se spală pe dinți.

„Când observăm că ni se retrag gingiile, în primul rând este nevoie să corectăm contextul și să îndepărtăm factorul cauzator. Mergem neapărat la medicul dentist pentru a identifica cauza retragerii gingiilor și pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat. Apoi, după ce toate problemele active au fost rezolvate, în funcție de particularitățile fiecărui caz, eventual împreună cu un medic parodontolog, trebuie ținut sub observație pacientul”, spue dr. Stroe.

Iată și alte măsuri care trebuie luate atunci când suferim de retracție gingivală:

  • Menținem o igienă orală corespunzătoare. Chiar dacă avem sensibilitate crescută când ne periem dinții, sub nicio formă nu sărim peste spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi cu o periuță de dinți moale, folosind o pastă de dinți cu fluor.
  • Atenție la folosirea aței dentare, pentru că poate provoca leziuni ale gingiilor și o mai mare retracție dacă nu este folosită corect. Este mai sigur să folosim un irigator oral.
  • Evităm periajul dentar agresiv și îl facem corect, de la baza dinților spre vârf.
  • Evităm fumatul, deoarece acesta poate agrava problemele gingiilor și poate duce la afecțiuni parodontale.
  • Menținem o dietă echilibrată și bogată în vitamine și minerale.

„În funcție de severitatea retragerii gingiilor, medicul dentist poate recomanda tratamente precum igienizarea profesională, tratamentul parodontal sau intervenții chirurgicale pentru a corecta problema. După tratament, este important să continui să urmezi sfaturile medicului dentist și să menții o igienă orală regulată pentru a preveni recidiva retragerii gingiilor”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân