5 lucruri vitale pe care nu le știai despre imunitate și sistemul imunitar

Știi că sistemul imunitar poate fi deprimat? Descoperă 5 lucruri pe care nu le știai despre imunitate și sistemul imunitar.
  • Publicat:
5 lucruri vitale pe care nu le știai despre imunitate și sistemul imunitar
Descoperă 5 lucruri pe care nu le știai despre imunitate și sistemul imunitar

Pandemia de coronavirus ne-a amintit cât de important este sistemul nostru imunitar și cât de multă grijă trebuie să avem de el ca să ne poată ajuta să trecem pentru tot felul de situații imprevizibile cum a fost Covid-19. 

Sistemul imunitar este un conglomerat de celule și substanțe ce au o misiune clară: aceea de a-ți proteja organismul în fața posibilelor pericole. Acest sistem complex de luptă este alimentat de cinci litri de sânge și limfă. Împreună, aceste două fluide transportă toate elementele sistemului imunitar, așa încât acesta să își facă treaba.

Paznicul și protectorul tău acționează împotriva bacteriilor, toxinelor sau virusurilor (descoperă ce trebuie să știi despre imunitatea ta).

Însă, în timp ce tot învățăm ce pași trebuie să parcurgem ca să ne întărim sistemul imunitar, ar trebui să aflăm și câteva lucruri importante despre el și poate chiar unele confuzii în ceea ce privește modul său de funcționare.

5 lucruri pe care nu le știai despre imunitate și sistemul imunitar

Unii oameni nu au sistem imunitar

Pare aproape ireal, dar este pe cât se poate de adevărat.

Filmul din 1976, The Boy in the Plastic Bubble, are în centrul acțiunii o persoană cu un sistem imunitar deficient, care trebuie să își trăiască viața într-un mediu complet steril deoarece corpul său nu poate lupta împotriva infecțiilor.

Deși povestea este fictivă, boala sistemului imunitar – imunodeficiența severă combinată sau „bubble boy disease” – este reală, și apare la aproximativ 1 din 100.000 de nașteri.

Transplanturile de măduvă osoasă a fost singurul tratament disponibil până de curând, iar terapia genetică pare să fie o nouă soluție pentru persoanele care nu au niciun fel de barieră de protecție față de factorii externi.

Simptomele îți arată că sistemul tău imunitar „luptă”

Sigur ai auzit măcar o dată faptul că atunci când începi să resimți anumite simptome înseamnă că sistemul tău imunitar „a intrat în priză” și luptă cu boala.

Probabil ai auzit la fel de des că virusurile, bacteriile și fungii cauzează simptome, ceea ce tehnic vorbind este eronat.

Însă da, sistemul tău imunitar reacționează deseori la microorganisme, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul în care rinovirusul invadează celulele epiteliale (celulele care căptușesc cavitățile corpului) din tractul respirator superior.

Substanțele chimice ale sistemului imunitar, numite histamine, dilată vasele de sânge, crescându-le permeabilitatea și astfel permițând proteinelor și celulelor albe din sânge să ajungă în țesuturile epiteliale infectate.

Astfel, congestia nazală este provocată de inflamația vaselor de sânge din cavitatea nazală. Sau poate ai secreții nazale din cauza creșterii cantității de lichid din capilarele permeabile, în corelație cu o producție crescută de mucus declanșată de histamine.

În concluzie, da, sistemul tău imunitar începe să își facă treaba, și în lanț se produc niște efecte care duc la simptome pe care le poți repera și care îți pot arăta că cineva luptă pentru tine.

La fel putem vorbi și despre febră și inflamație, oricât de neplăcute sunt aceste simptome. De exemplu, febra eliberează globulele albe, crește metabolismul și împiedică înmulțirea anumitor organisme. Inflamația apare atunci când fiecare celulă deteriorată eliberează histamine, iar histaminele provoacă dilatarea pereților celulari ceea ce provoacă roșeață, durere, umflare.

Soarele este foarte important pentru sistemul tău imunitar

De zeci de ani, oamenii de știință ne tot alarmează că expunerea la razele soarelui suprimă activitatea/reacția sistemului imunitar în fața infecțiilor bacteriene, virale, fungice.

În același timp, totuși, avem parte de următorul paradox: organismul nostru are nevoie de soare pentru a produce vitamina D, iar celulele sistemului imunitar pare că nu reacționează la cantități mici ale Vitaminei D.

De asemenea, unele studii au demonstrat că Vitamina D induce producția de peptide antimicrobiene în piele, compuși care apără organismul împotriva infecțiilor.

Creșterea dozei de vitamine și minerale nu întăresc sistemul imunitar

Dacă iei constant vitamine sau minerale, acestea pot contribui la stimularea și întărirea sistemului tău imunitar, dar dacă mărești doza cu intenția de a îți face sistemul imunitar și mai puternic, s-ar putea să greșești. O cantitate mai mare de vitamine sau minerale nu garantează neapărat o imunitate mai atroce.

Mai degrabă, important este să știi care sunt acele vitamine potrivite sistemului imunitar, cum ar fi Vitamina C, Vitamina D sau biotina (acestea sunt 8 alimente pline de vitamine, minerale și fibre).

Sistemul tău imunitar se răzbună pe tine

Ți s-a întâmplat vreodată ca după o perioadă agitată, aglomerată, când ai muncit extra sau te-ai stresat constant, să te îmbolnăvești? Este perfect normal și se poate numi: răzbunarea sistemului imunitar. De ce? Pentru că, în astfel de situații, sistemul imunitar devine deprimat și nu mai funcționează la parametrii normali. Da, chiar așa!

Asta înseamnă că lasă uși deschise pentru răceli, gripe, infecții sau chiar boli mai grave. Așa că ai grijă de el, înainte de toate.

Un somn odihnitor, o dietă sănătoase, sport, râsete, expunerea la soare (în siguranță), altfel spus un stil de viață echilibrat contribuie la întărirea imunității tale.

Citește și: Surse naturale de vitamine pentru imunitate

Citește și: Cea mai îndrăgită rețetă de smoothie de primăvară, cu puternic efect pentru imunitate

Citește și: 15 alimente care întăresc imunitatea și ameliorează simptomele de răceală și gripă

Sursă: healthline.com

livescience.com

usnews.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân