Ce trebuie să știi despre imunitatea ta

Iată tot ce trebuie să știi despre imunitatea ta
  • Publicat:

Cu toții ne naștem cu un sistem imunitar. Este vorba despre capacitatea organismului de a face fata microbilor cu care intrăm în contact. Iată tot ce trebuie să știi despre imunitatea ta.

Sistemul imunitar este format din mai multe componente. Vorbim despre globulele albe din sânge, anticorpi, sistem limfatic, splina, timus, măduva spinării, alături de alte componente.
Sistemul imunitar este complex. Astfel, pentru a-l menține în formă trebuie sa ne asiguram că dormim suficient, că mâncăm legume și fructe, că facem sport și că avem o bună igienă.
În plus, trebuie să avem grijă de bacteriile bune din intestin și să le hrănim cu alimente fermentate. Ele ne protejează sănătatea.

Ce trebuie să știi despre imunitatea ta

Fumatul și alcoolul afectează sistemul imunitar. La fel și stresul cronic. Astfel, devenim mai vulnerabili la infecții, dar și la boli autoimune și cancer. Suplimentele alimentare promit un sistem imunitar bun, dar trebuie luate la sfatul medicului.

Categoriile sistemului de apărare

Sistemul imunitar nespecific, înnăscut

Este sistemul de apărare prezent la majoritatea organismelor vii, încă de la începutul existenței organismului (imunitate înnăscută, moștenită). Nu se modifică în decursul vieții. Acționează prin mecanisme care apără gazda de infecția cu alte organisme, în mod nespecific. Aceasta înseamnă că celulele sistemului imunitar înnăscut sunt capabile să recunoască și să reacționeze la agenții patogeni în mod general, fără a conferi o imunitate protectoare sau de lungă durată gazdei. Este sistemul imunitar dominant la plante, fungi, insecte și organisme pluricelulare primitive.

El este constituit din structuri și mecanisme cu rol protector. Unul din mecanismele este fagocitoza, realizată de celulele macrofage, limfocite și granulocite neutrofile, care prezintă receptori celulari cu care recunosc agentul patogen pătruns în organism. Alarma este declanșată și răspândită și de alte celule, numite celule mesagere, la locul de fagocitoză apar fenomene specifice unei inflamații „calor, rubor, dolor” (febră, roșeață și durere).

Sistemul imunitar specific, dobândit

Este dobândit în timpul vieții, după ce organismul a venit deja în prealabil în contact cu agentul patogen. Acest mecanism specific de apărare este orientat spre un anumit agent patogen, care este identificat prin antigeni specifici, iar pentru distrugerea agentului fiind elaborați anticorpi. Acest sistem de apărare molecular este susținut de celulele limfocite de tip „T” și „B” care au capacitatea de reține, memoriza caracterele agentului patogen, putându-l recunoaște la un contact nou.

Componentele sistemului imun

Pentru împiedicarea pătrunderii agentului patogen în corp sunt:

  • Barierele mecanice și fiziologice sunt compuse din piele, mucoase, saliva, sucul gastric, enzimele intestinale
  • Bariera celulară din sânge și țesuturi compuse din: celulele neutrofile granulocite, limfocitele T și B, moncite, macrofage, care fagocitează agentul patogen.
  • Bariera umorală latină humor – lichid anticorpii acestea nu se pot deplasa activ ca și celulele din sistemul de apărare, ci ele sunt transportate pasiv de curentul sanguin și limfatic fiind constituite din molecule proteice care se fixează pe membrana celulară a agentului patogen, care va fi inactivat și distrus.
Urmărește CSID.ro pe Google News