Xanepra, 25 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Exemestan
Clasa ATC
L02BG
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
cancer de sân hormono-dependent în stadiu incipient, la femei aflate în postmenopauză, după 2-3 ani de tratament cu medicamentul tamoxifen, cancer de sân hormono-dependent în stadiu avansat, la femei aflate în postmenopauză, în cazul în care tratamentul iniţial cu un alt medicament hormonal nu a determinat rezultatele dorite
Producător
GENEPHARM SA
Acțiune terapeutică
inhibitori de aromatază, interfează cu o substanţă denumită aromatază, care este necesară pentru producerea hormonului sexual feminin, estrogenul, în special la femeile aflate în perioada de după menopauză (postmenopauză)

Ce este Xanepra şi pentru ce se utilizează

Xanepra aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori de aromatază. Aceste medicamente interfează cu o substanţă denumită aromatază, care este necesară pentru producerea hormonului sexual feminin, estrogenul, în special la femeile aflate în perioada de după menopauză (postmenopauză). Scăderea concentraţiilor de estrogen din organism reprezintă o modalitate de a trata cancerul de sân hormono-dependent.

Xanepra este utilizat pentru tratamentul cancerului de sân hormono-dependent în stadiu incipient, la femei aflate în postmenopauză, după 2-3 ani de tratament cu medicamentul tamoxifen.

De asemenea, Xanepra este utilizat pentru tratamentul cancerului de sân hormono-dependent în stadiu avansat, la femei aflate în postmenopauză, în cazul în care tratamentul iniţial cu un alt medicament hormonal nu a determinat rezultatele dorite.

Înainte să luaţi Xanepra

Nu luaţi Xanepra dacă

  • sunteţi sau aţi fost alergică (hipersensibilă) la exemestan sau la oricare dintre celelalte componente ale Xanepra.Vezi punctul 6 pentru lista tuturor excipienţilor.
  • nu sunteţi încă la „menopauză”, adică încă aveţi menstruaţie.
  • sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Xanepra

  • Xanepra conţine o substanţă interzisă, care poate determina o reacţie fals pozitivă în cadrul testelor pentru controlul antidoping.
  • Înaintea începerii tratamentului cu Xanepra, medicul dumneavoastră vă poate efectua analize ale sângelui, pentru a se asigura că sunteţi la menopauză.
  • Înaintea tratamentului cu Xanepra, spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii.
  • Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi suferit sau suferiţi de orice boală care afectează densitatea osoasă. Este posibil ca, înainte de începerea tratamentului şi în timpul tratamentului cu Xanepra, medicul dumneavoastră să efectueze măsurători ale densităţii osoase. Aceasta deoarece medicamentele din această clasă determină scăderea nivelurilor de hormoni feminini, ceea ce poate conduce la demineralizarea osoasă, având drept efect fragilitatea oaselor.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Xanepra nu trebuie administrat în acelaşi timp cu terapia de substituţie hormonală (TSH).

Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

  • rifampicină (un antibiotic),
  • carbamazepină sau fenitoină (anticonvulsivante utilizate în tratamentul epilepsiei),
  • sunătoare sau remedii naturiste pe bază de sunătoare (Hypericum perforatum).

Utilizarea Xanepra cu alimente şi băuturi

Comprimatele Xanepra trebuie luate după masă, la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi.

Sarcina şi alăptarea

Nu luaţi Xanepra dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, spuneţi-i medicului dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre prevenirea unei sarcini nedorite, în cazul în care există posibilitatea să rămâneţi gravidă.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă vă simţiţi somnolent, ameţit sau slăbit în timpul tratamentului cu Xanepra, nu trebuie să încercaţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Cum să luaţi Xanepra

Luaţi întotdeauna Xanepra exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Paciente adulte şi vârstnice

Xanepra se administrează pe cale orală, la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi. Medicul dumneavoastră vă va spune cum să utilizaţi medicamentul şi pentru cât timp. Doza recomandată este de un comprimat pe zi.

Nu încetaţi să utilizaţi comprimatele, chiar dacă vă simţiţi bine, decât dacă vă spune medicul dumneavoastră.

Dacă este necesar să mergeţi la spital în timpul tratamentului cu Xanepra, spuneţi personalului medical ce medicament luaţi.

Acest medicament nu este indicat pentru utilizarea la copii.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Xanepra

Dacă luaţi mai multe comprimate din greşeală, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Xanepra

Dacă aţi uitat din greşeală să luaţi o doză într-o zi, luaţi doza următoare în mod normal. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Xanepra poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Xanepra este bine tolerat şi următoarele reacţii adverse observate la pacientele tratate cu exemestan sunt, în general, uşoare sau moderate. Majoritatea reacţiilor adverse sunt determinate de lipsa de estrogen (de exemplu, bufeurile).

Următoarele reacţii adverse au fost raportate de pacientele tratate cu exemestan.

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)

  • Dificultăţi la adormire
  • Dureri de cap
  • Bufeuri
  • Greaţă
  • Transpiraţii abundente
  • Dureri ale muşchilor şi articulaţiilor (incluzând osteoartrită, dureri de spate, artrită şi înţepenire a articulaţiilor)
  • Oboseală

Reacţii adverse frecvente (afectează între 1 şi 10 persoane din 100)

  • Pierdere a poftei de mâncare
  • Depresie
  • Ameţeli, sindrom de tunel carpian (o asociere de simptome cum sunt înţepături, senzaţie de amorţeală şi durere care afectează întreaga mână, cu excepţia degetului mic)
  • Dureri de stomac, vărsături (stare de rău), constipaţie, indigestie, diaree
  • Erupţie trecătoare pe piele, cădere în exces a părului
  • Subţiere a oaselor, care poate determina scăderea rezistenţei lor (osteoporoză), ducând la fracturi ale oaselor (rupturi sau fisuri) în anumite cazuri
  • Dureri, umflare a mâinilor şi picioarelor

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează între 1 şi 10 persoane din 1000)

  • Somnolenţă
  • Slăbiciune a muşchilor

Poate să apară inflamaţie a ficatului (hepatită). Simptomele includ stare generală de rău, greaţă, icter (colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor), mâncărime, durere abdominală în partea dreaptă şi pierdere a poftei de mâncare. Dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă aţi efectuat analize ale sângelui, se poate observa dacă există modificări ale funcţiei ficatului. Pot să apară modificări ale numărului anumitor celule din sânge (limfocite) şi ale trombocitelor care circulă în sânge, în special la pacienţii cu limfopenie preexistentă (număr scăzut de limfocite în sânge).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Xanepra

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Xanepra după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective, de exemplu LL/AAAA.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Xanepra

  • Substanţa activă este exemestanul. Fiecare comprimat filmat conţine exemestan 25 mg.
  • Celelalte componente sunt:

Nucleu: manitol (E 421), polisorbat 80, hipromeloză 5 cp (E 464), celuloză microcristalină, crospovidonă (E 460), celuloză microcristalină, amidonoglicolat de sodiu (Tip A), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; Film: hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol (400).

Cum arată Xanepra şi conţinutul ambalajului

Xanepra se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, marcate cu „E” pe una dintre feţe.

Xanepra este disponibil cutii cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate şi în cutii cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

SC ROMASTRU TRADING SRL

str Biharia, nr 67-77, Bucureşti, sector 1

România

Fabricantul

GENEPHARM SA

18-th km Marathon Avenue, 15351 Pallini, Grecia

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2011.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being