Exemestan Actavis 25 mg comprimate filmate

Substanță activa
exemestan
Clasa ATC
L02BG
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Exemestan Actavis este utilizat pentru tratamentul stadiilor iniţiale ale cancerului de sân hormono- dependent la femei aflate la menopauză, după 2-3 ani de tratament cu medicamentul tamoxifen.
Producător
S.C. Sindan-Pharma S.R.L.
Acțiune terapeutică
inhibitori de aromatază

Ce este Exemestan Actavis şi pentru ce se utilizează

Exemestan Actavis aparţine unui grup de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori de aromatază. Aceste medicamente interferează cu o substanţă denumită aromatază, care este necesară pentru producerea hormonilor sexuali feminini, estrogenii, în special la femeile aflate la postmenopauză. Reducerea concentraţiei de estrogeni din organism reprezintă o modalitate de tratament a cancerului de sân hormono-dependent.

Exemestan Actavis este utilizat pentru tratamentul stadiilor iniţiale ale cancerului de sân hormono- dependent la femei aflate la menopauză, după 2-3 ani de tratament cu medicamentul tamoxifen.

De asemenea, Exemestan Actavis este utilizat pentru tratamentul stadiilor avansate ale cancerului de sân hormono-dependent la femei aflate la menopauză, în cazul în care tratamentul iniţial cu un alt medicament hormonal nu a determinat rezultatele dorite.

Înainte să luaţi Exemestan Actavis

Nu luaţi Exemestan Actavis dacă

–                sunteţi sau aţi fost alergică (hipersensibilă) la exemestan (substanţa activă din Exemestan Actavis) sau la oricare dintre celelalte componente ale Exemestan Actavis. Vezi pct. 6 („Ce conţine Exemestan Actavis”) pentru lista completă a celorlalte componente.

–                nu sunteţi încă la menopauză, adică încă aveţi menstruaţie.

–                sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau dacă alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Exemestan Actavis

–               înainte de a începe tratamentul cu Exemestan Actavis medicul dumneavoastră vă poate recolta probe de sânge pentru a se asigura că menopauza s-a instalat.

–                înainte de a lua Exemestan Actavis spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi o afecţiune a ficatului sau rinichilor.

–                spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi istoric sau suferiţi de orice boală care vă afectează duritatea oaselor. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă măsoare densitatea osoasă înainte de a începe tratamentul cu Exemestan Actavis şi pe parcursul tratamentului, deoarece medicamentele din această clasă scad concentraţia de hormoni feminini şi, consecutiv, ceea ce poate determina pierderea sărurilor mineralelor din compoziţia oaselor şi astfel le scad rezistenţa.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Exemestan Actavis nu trebuie administrat în acelaşi timp cu terapia de substituţie hormonală (TSH). Următoarele medicamente trebuie utilizate cu precauţie când se administrează Exemestan Actavis. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi medicamente cum sunt:

–                rifampicină (un antibiotic);

–                carbamazepină sau fenitoină (medicamente anticonvulsivante utilizate pentru tratamentul epilepsiei)

–                preparate pe bază de plante medicinale care conţin sunătoare (Hypericum perforatum) . Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu utilizaţi Exemestan Actavis dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, spuneţi medicului dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre prevenirea unei sarcini nedorite în cazul în care există posibilitatea să rămâneţi gravidă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă în timpul tratamentului cu Exemestan Actavis vă simţiţi somnolentă, ameţeţită sau slăbită, nu trebuie să încercaţi să conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Cum să luaţi Exemestan Actavis

Femei adulte şi vârstnice

Exemestan Actavis comprimate trebuie administrat oral, după masă, la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi. Medicul dumneavoastră vă va spune cum şi cât timp trebuie să luaţi Exemestan Actavis. Doza recomandată este de un comprimat de 25 mg exemestan pe zi.

Nu opriţi administrarea comprimatelor, chiar dacă vă simţiţi bine, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă spune acest lucru.

Dacă trebuie să mergeţi la spital în timpul tratamentului cu Exemestan Actavis, spuneţi personalului medical ce medicamente luaţi.

Copii şi adolescenţi

Exemestan Actavis nu este recomandat la copii şi adolescenţi. Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Exemestan Actavis

Dacă luaţi din greşeală mai multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la unitatea de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital. Arătaţi personalului medical ambalajul de Exemestan Actavis.

Dacă uitaţi să luaţi Exemestan Actavis

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă uitaţi să luaţi comprimatul, luaţi-l imediat ce vă amintiţi. Dacă este aproape timpul să luaţi următoarea doză, luaţi-o la ora obişnuită.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Exemestan Actavis poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. În general, Exemestan Actavis este bine tolerat şi următoarele reacţii adverse observate la pacientele tratate cu Exemestan Actavis sunt mai ales uşoare sau moderate. Majoritatea reacţiilor adverse sunt determinate de scăderea concentraţiei de estrogen (de exemplu bufeurile).

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 persoană din 10):

–                dificultăţi la adormire

–                dureri de cap

–                bufeuri

–                greaţă

–                transpiraţii abundente

–                dureri ale muşchilor şi articulaţiilor (incluzând artroză, dureri de spate, artrită şi înţepenire a articulaţiilor)

–                oboseală

Reacţii adverse frecvente (afectează între 1 şi 10 persoane din 100):

–                pierderea poftei de mâncare

–                depresie

–                ameţeli, sindrom de tunel carpian (o asociere de simptome precum înţepături, senzaţie de amorţeală şi durere care afectează întreaga mâna cu excepţia degetului mic)

–                dureri de stomac, vărsături (stare de rău), constipaţie, indigestie, diaree

–                erupţii trecătoare pe piele, căderea părului

–                subţierea oaselor care poate determina scăderea rezistenţei acestora (osteoporoză), ducând în anumite cazuri la fracturi ale oaselor (rupturi sau fisuri)

–                durere, umflarea mâinilor şi picioarelor

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează între 1 şi 10 persoane din 1000):

–                somnolenţă

–                slăbiciune musculară.

Poate să apară inflamaţia ficatului (hepatită). Simptomele includ: stare generală de rău, greaţă, icter (colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor), mâncărimi, dureri în partea dreaptă a abdomenului şi pierderea poftei de mâncare. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă credeţi că aveţi oricare dintre aceste simptome.

Dacă aţi efectuat analize de sânge, se pot observa modificări ale funcţiei ficatului. Pot să apară modificări ale numărului anumitor celule din sânge (limfocite) şi al trombocitelor din sânge, în special la pacientele cu limfopenie preexistentă (număr scăzut de limfocite în sânge).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi cât mai repede posibil medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Exemestan Actavis

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Exemestan Actavis după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Exemestan Actavis

–                 Substanţa activă este exemestan. Fiecare comprimat filmat conţine exemestan 25 mg.

–                Celelalte componente sunt: nucleu-povidonă K 30, amidon de porumb (albit), amidon pregelatinizat (parţial), amidonglicolat de sodiu (tip A), celuloză microcristalină tip 101, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu şi polisorbat 80; film-alcool polivinilic parţial hidrolizat, talc, macrogol 3350 şi dioxid de titan (E 171).

Cum arată Exemestan Actavis şi conţinutul ambalajului

Exemestan Actavis 25 mg comprimatul filmat se prezintă sub formă de comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu aspect uniform şi margini intacte.

Mărimi de ambalaj :

Blistere în cutii cu 10, 30, 40, 60, 90 şi 100 comprimate filmate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Actavis Group PTC ehf.

Reykjavikurvegur 76-78, IS-220 Hafnarfjorôur

Islanda

Fabricant

S.C. Sindan-Pharma S.R.L.

Bd. Ion Mihalache 11, 011171, Bucureşti

România

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Franţa

Cotamox 25 mg, comprimé pelliculé

Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia

Exemestane Actavis

Cipru, Grecia

Exemestane/Actavis

Republica Cehă

Exemestan Actavis 25 mg

Ungaria, Polonia

Cotamox

România

Exemestan Actavis 25 mg comprimate filmate

Republica Slovacia

Cotamox 25 mg

 

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2011.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”