Exemestan Terapia 25 mg comprimate filmate

Substanță activa
exemestan
Clasa ATC
L02BG
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Exemestan Terapia este utilizat în tratamentul cancerului de sân hormono-dependent în stadiu incipient, la femeile aflate în postmenopauză, după 2-3 ani de tratament cu medicamentul denumit tamoxifen.
Producător
Genepharm S.A.
Acțiune terapeutică
inhibitori de aromatază

Ce este Exemestan Terapia şi pentru ce se utilizează

Exemestan Terapia face parte dintr-o grupă de medicamente cunoscute sub denumirea de inhibitori de aromatază. Aceste medicamente acţionează asupra unei substanţe denumite aromatază, necesară pentru producerea hormonilor sexuali feminini, estrogenii, în special la femeile aflate în postmenopauză. Scăderea valorilor estrogenilor în organism este o modalitate de tratament a cancerului de sân hormono-dependent.

Exemestan Terapia este utilizat în tratamentul cancerului de sân hormono-dependent în stadiu incipient, la femeile aflate în postmenopauză, după 2-3 ani de tratament cu medicamentul denumit tamoxifen.

Exemestan Terapia este utilizat, de asemenea, în tratamentul cancerului de sân hormono- dependent în stadiu avansat, la femeile aflate în postmenopauză, în cazurile în care un alt tratament hormonal nu a fost destul de eficace.

Înainte să luaţi Exemestan Terapia

Nu luaţi Exemestan Terapia 25 mg comprimate filmate:

•          dacă sunteţi sau aţi fost alergică (hipersensibilă) anterior la exemestan sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului. Vezi pct. 6 („Informaţii suplimentare”) pentru lista completă a celorlalte componente;

•          dacă nu aţi ajuns încă la „menopauză”, adică mai aveţi ciclu menstrual;

•          dacă sunteţi gravidă, dacă există posibilitatea să fiţi gravidă sau dacă alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Exemestan Terapia 25 mg comprimate filmate:

•          Înaintea tratamentului cu Exemestan Terapia, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recolteze probe de sânge, pentru a se asigura că vă aflaţi la menopauză;

•          Înaintea tratamentului cu Exemestan Terapia, spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii;

•          Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă aţi suferit sau suferiţi de orice boală care afectează densitatea osoasă. Este posibil ca, înainte de începerea tratamentului şi în timpul tratamentului cu Exemestan Terapia, medicul dumneavoastră să efectueze măsurători ale densităţii osoase. Aceasta deoarece medicamentele din această clasă determină scăderea valorilor de hormoni feminini, ceea ce poate conduce la demineralizarea osoasă, având drept efect scăderea densităţii oaselor.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Exemestanul nu trebuie administrat în acelaşi timp cu terapia de substituţie hormonală (TSH).

Următoarele medicamente se vor utiliza cu prudenţă dacă se administrează concomitent cu Exemestan Terapia. Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă luaţi medicamente ca:

•          rifampicină (un antibiotic),

•          carbamazepină sau fenitoină (anticonvulsivante utilizate în tratamentul epilepsiei),

•         tratamentul pe bază de plante de sunătoare (Hypericum perforatum) sau preparate care conţin această plantă.

Utilizarea Exemestan Terapia 25 mg comprimate filmate împreună cu alimente şi băuturi

Exemestan Terapia se administrează după masă, la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi.

Sarcina şi alăptarea

Nu luaţi exemestan dacă sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi.

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, spuneţi-i medicului dumneavoastră. Dacă există posibilitatea să rămâneţi gravidă, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre metodele de contracepţie.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă simţiţi somnolenţă, ameţeală sau slăbiciune în timpul tratamentului cu .exemestan nu trebuie să încercaţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Cum să luaţi Exemestan Terapia

Luaţi întotdeauna Exemestan Terapia exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.

Paciente adulte şi vârstnice

Exemestan Terapia se administrează pe cale orală, după masă, la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi. Medicul dumneavoastră vă va spune cum să luaţi medicamentul şi pentru cât timp. Doza recomandată este de un comprimat pe zi.

Nu încetaţi să luaţi comprimatele, chiar dacă vă simţiţi bine, decât dacă vă spune medicul dumneavoastră.

Dacă este necesar să mergeţi la spital în timpul tratamentului cu Exemestan Terapia, spuneţi personalului medical ce medicament luaţi.

Acest medicament nu este adecvat pentru utilizarea la copii.

Dacă luaţi mai mult Exemestan Terapia 25 mg comprimate filmate decât trebuie:

Dacă luaţi din greşeală prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi de urgenţă la cel mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră comprimatele şi ambalajul.

Dacă uitaţi să luaţi Exemestan Terapia 25 mg comprimate filmate:

Dacă aţi uitat din greşeală să luaţi o doză într-o zi, luaţi doza următoare în mod normal. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Exemestan Terapia poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. In general, medicamentul dumneavoastră este bine tolerat; reacţiile adverse enumerate mai jos au fost observate la paciente tratate cu Exemestan Terapia şi sunt, în general, de intensitate uşoară sau moderată. Majoritatea reacţiilor adverse sunt asociate cu scăderea valorilor estrogenilor (de exemplu bufeurile).

Reacţii adverse foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 persoană din 10):

•          Tulburări de somn

•          Dureri de cap

•          Bufeuri

•          Senzaţie de greaţă

•          Transpiraţii abundente

•          Dureri musculare şi articulare (inclusiv osteoartrită, dureri lombare, artrită şi rigiditate articulară)

•          Oboseală

Reacţii adverse frecvente (care afectează între 1 şi 10 din 100 de persoane):

•          Pierderea poftei de mâncare

•          Depresie

•          Ameţeală, sindrom de tunel carpian (senzaţie de furnicături şi înţepături, asociată cu amorţeală şi durere ce afectează toată mâna, cu excepţia degetului mic)

•          Dureri de stomac, vărsături (senzaţie de rău), constipaţie, indigestie, diaree

•          Erupţii trecătoare pe piele, căderea părului

•          Subţierea oaselor, care poate determina scăderea densităţii lor (osteoporoză), conducând în unele cazuri la fracturi osoase (fisuri sau rupturi)

•          Durerea şi umflarea mâinilor şi picioarelor

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează între 1 şi 10 din 1000 de persoane):

•          Somnolenţă

•          Slăbiciune musculară

Poate apărea inflamaţia ficatului (hepatită). Simptomele includ stare de rău, greaţă, icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor), mâncărime, dureri pe partea dreaptă a abdomenului şi pierderea poftei de mâncare. In cazul în care consideraţi că aveţi oricare dintre aceste simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă vi se efectuează analize de sânge, se poate observa că există modificări ale funcţiei hepatice. Pot apărea modificări ale numărului anumitor celule sanguine (limfocite) şi trombocite, în special la pacientele cu limfopenie preexistentă (număr scăzut al limfocitelor în sânge).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Exemestan Terapia

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Exemestan Terapia după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Exemestan Terapia 25 mg comprimate filmate

•          Substanţa activă este exemestanul. Fiecare comprimat filmat conţine exemestan 25 mg.

•          Celelalte componente sunt: dioxid de siliciu coloidal anhidru, crospovidonă, hipromeloză, manitol, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu şi polisorbat 80. Filmul comprimatului conţine Opadry white OY-S-9622 (compus din: hipromeloză, propilenglicol şi dioxid de titan (E171)).

Cum arată Exemestan Terapia 25 mg comprimate filmate şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, marcate cu „E” pe o fată.

Cutii cu blistere care conţin 15, 20, 28, 30, 90, 100 sau 120 comprimate filmate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

Terapia SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca, România

Fabricanţi:

Genepharm S.A.

18th Km Marathonos Avenue, 15351 Pallini, Grecia Terapia SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca, România Basics GmbH

Hemmelrather Weg 201, D-51377 Leverkusen, Germania Ranbaxy Ireland Limited

Spafield, Cork Road, Cashel, Co. Tipperary, Irlanda

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale SEE sub următoarele denumiri comerciale:

Marea Britanie: Exemestane 25 mg film-coated tablets Franţa: Exemestane Ranbaxy 25 mg comprimé pelliculé Italia: Exemestane Ranbaxy 25 mg compresse rivestite con film România: Exemestan Terapia 25 mg comprimate filmate

Acest prospect a fost aprobat în: Iunie 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”