Exemestan Medison Pharma 25 mg comprimate filmate

Substanță activa
exemestan
Clasa ATC
L02BG
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Exemestan Medison Pharma este utilizat pentru tratamentul cancerului de sân cu cauze hormonale, aflat în stadiu incipient, la femei aflate la postmenopauză, după 2-3 ani de tratament cu medicamentul tamoxifen.
Producător
Remedica Limited
Acțiune terapeutică
inhibitori de aromatază

Ce este Exemestan Medison Pharma şi pentru ce se administrează

Medicamentul dumneavoastră se numeşte Exemestan Medison Pharma. Exemestan Medison Pharma aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori de aromatază. Aceste medicamente interferează cu o substanţă denumită aromatază, care este necesară pentru producerea hormonului sexual feminini, estrogenul, în special la femeile aflate în postmenopauză. Reducerea concentraţiilor de estrogen din organism reprezintă o modalitate de a trata cancerul de sân care are cauze de natură hormonală.

Exemestan Medison Pharma este utilizat pentru tratamentul cancerului de sân cu cauze hormonale, aflat în stadiu incipient, la femei aflate la postmenopauză, după 2-3 ani de tratament cu medicamentul tamoxifen.

Exemestan Chanelle Medic este utilizat, de asemenea, pentru tratamentul cancerului de sân de natură hormonală în stadiu avansat, la femeile aflate la postmenopauză, în cazul în tratamentul cu un alt medicament hormonal nu a dat rezultatele dorite.

Înainte să luaţi Exemestan Medison Pharma

Nu luaţi Exemestan Medison Pharma

–                dacă sunteţi sau aţi fost alergică (hipersensibilă) la exemestan (substanţa activă din Exemestan Medison Pharma) sau la oricare dintre celelalte componentele medicamentului. Vezi punctul 6 („Ce conţine Exemestan Medison Pharma”) pentru lista completă a celorlalte componente.

–                dacă nu sunteţi încă la „menopauză”, adică dacă încă aveţi menstruaţie.

–                dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Exemestan Medison Pharma

–                Înaintea începerii tratamentului cu Exemestan Medison Pharma este posibil ca medicul dumneavoastră să efectueze analize ale sângelui pentru a se asigura că sunteţi la menopauză.

–                Înainte de a lua Exemestan Medison Pharma spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi vreo afecţiune a ficatului sau rinichilor.

–                Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut sau aveţi orice boală care afectează rezistenţa oaselor. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă măsoare densitatea minerală osoasă înainte şi în timpul tratamentului cu Exemestan Medison Pharma. Această măsură se impune deoarece această clasă de medicamente reduc cantitatea hormonilor feminini, ceea ce poate provoca o pierdere a conţinutului de minerale al oaselor, scăzându-le rezistenţa.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Exemestan Medison Pharma nu trebuie administrat în acelaşi timp cu terapia de substituţie hormonală (TSH).

Următoarele medicamente trebuie utilizate cu precauţie atunci când luaţi Exemestan Medison Pharma. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

•                rifampicină (antibiotic),

•                carbamazepină sau fenitoină (anticonvulsive utilizate în tratamentul epilepsiei),

•                planta numită sunătoare (Hypericum perforatum) sau preparate pe bază de plante care conţin sunătoare.

Sarcina şi alăptarea

Nu luaţi Exemestan Medison Pharma dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă, spuneţi-i medicului dumneavoatră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre prevenirea unei sarcini nedorite în cazul în care există posibilitatea să rămâneţi gravidă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă în timpul tratamentului cu Exemestan Medison Pharma vă simţiţi moleşit, ameţit sau slăbit, nu trebuie să încercaţi să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Cum să luaţi Exemestan Medison Pharma

Exemestan Medison Pharma se administrează oral, după masă, la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi. Medicul dumneavoastră vă va spune cum să luaţi Exemestan Medison Pharma şi care este durata tratamentului. Doza recomandată este de un comprimat de 25 mg pe zi.

Nu întrerupeţi administrarea comprimatelor chiar dacă vă simţiţi bine, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru.

Dacă este necesar să mergeţi la spital în timpul tratamentului cu Exemestan Medison Pharma, spuneţi personalul medical despre medicamentul pe care îl luaţi.

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

Exemestan Medison Pharma nu este indicat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Exemestan Medison Pharma

Dacă luaţi din greşeală prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital. Arătaţi cutia de Exemestan Medison Pharma.

Dacă uitaţi să luaţi Exemestan Medison Pharma

Nu luaţi doză dublă pentru a compensa comprimatatul uitat.

Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, luaţi-l imediat ce vă amintiţi. Dacă este aproape momentul să luaţi următoarea doză, luaţi comprimatul la ora obişnuită.

Dacă încetaţi să luaţi Exemestan Medison Pharma

Nu încetaţi să luaţi comprimatele fără să-l întrebaţi mai înainte pe medical dumneavoastră. Dacă întrerupeţi tratamentul simptomele pot să reapară.

Dacă aveţi întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Exemestan Medison Pharma poate provoca reacţii adverse cu toate că acestea nu apar la toate persoanele. In general, Exemestan Medison Pharma este bine tolerat şi următoarele reacţii adverse observate la pacientele tratate cu Exemestan Medison Pharma sunt în majoritatea cazurilor uşoare sau moderate. Majoritatea reacţiilor adverse sunt determinate de scăderea estrogenului (de exemplu bufeurile).

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane):

–                dificultăţi la adormire

–                dureri de cap

–                bufeuri

–                greaţă

–               transpiraţii abundente

–                dureri ale muşchilor şi articulaţiilor (inclusiv artroză, dureri de spate, artrită şi înţepenirea articulaţiilor)

–                oboseală

Reacţii adverse frecvente (afectează între 1 şi 10 persoane din 100):

–                pierderea poftei de mâncare

–                depresie

–                ameţeală, sindrom de tunel carpian (o asociere de simptome cum sunt înţepături, senzaţie de amorţeală şi durere care afectează întreaga mână cu excepţia degetului mic)

–                dureri de stomac, vărsături (stare de rău), constipaţie, indigestie, diaree

–                erupţii trecătoare pe piele, căderea părului

–                subţierea oaselor, care poate determina scăderea rezistenţei acestora (osteoporoză), provocând fracturi ale oaselor (rupturi sau fisuri) în anumite cazuri

–                durere, umflarea mâinilor şi picioarelor

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează între 1 şi 10 persoane din 1000):

–                somnolenţă

–                slăbiciune a muşchilor

Pot să apară inflamaţia ficatului (hepatită). Simptomele includ stare generală de rău, greaţă, icter (colorarea în galben pielii şi a albului ochilor), mâncărime, dureri în partea dreaptă a abdomenului şi pierderea poftei de mâncare. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă credeţi că aveţi oricare dintre aceste simtpome.

Dacă aţi efectuat analize ale sângelui, se poate observa dacă există modificări ale funcţiei ficatului. Pot să apară modificări ale numărului anumitor celule din sânge (limfocite) şi al trombocitelor prezente în sânge, în special la pacientele cu limfopenie preexistentă (număr scăzut de limfocite în sânge).

Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Exemestan Medison Pharma

A nu se lăsa la îndemâna şi la vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Exemestan Medison Pharma după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Exemestan Medison Pharma nu trebuie aruncat pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Exemestan Medison Pharma

–                Substanţa activă este exemestan. Fiecare comprimat filmat conţine exemestan 25 mg.

–                Celelalte componente sunt: nucleu – dioxid de siliciu coloidal anhidru, crospovidonă, hipromeloză 5cP, stearat de magneziu, manitol, celuloză microcristalină, polisorbat 80 şi amidon glicolat de sodiu (Tip A), film – hipromeloză 5cP, macrogol, talc şi dioxid de titan (E 171).

Cum arată Exemestan Medison Pharma şi conţinutul ambalajului

Exemestan Medison Pharma se prezintă sub formă de comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare albă.

Exemestan Medison Pharma este disponibil în cutii cu blistere conţinând 14, 15, 20, 30, 60, 90, 100 şi 120 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate. Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Medison Pharma S.R.L.

Strada Buzeşti, Nr. 85, Etaj 3, Sector 1,

011013 Bucureşti, România.

Fabricant

Remedica Limited

Limassol Industrial Estate, P.O. Box 51706, CY-3508 Limassol Cipru

Chanelle Medical Loughre, Co.Galway Irlanda

SymPhar Sp. Z 0.0.

ul. Wloska 1, 00-777 Warsovia

Polonia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Marea Britanie              Exemestane 25 mg Film-coated Tablets

Belgia                          Exemestane Chanelle 25 mg Film-coated Tablets

Republica Cehă             Mexinat 25 mg Film-coated Tablets

Franţa                          Exemestane Chanelle Medical 25 mg, comprimé pelliculé

Germania                      Exemestane 25 mg Filmtabletten

Ungaria                        Exemestane Chanelle 25 mg filmtabletta

Italia                            Exematase Chanelle 25 mg Film-coated Tablets

Olanda                         Exemestaan Chanelle 25 mg filmomhulde tabletten

Portugalia                     Exemestano Chanelle

România                       Exemestan Medison Pharma 25mg comprimate filmate

Spania                          Exemestane 25 mg Film-coated Tablets

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2011.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being