EXEMESTAN POLIPHARMA 25 mg comprimate filmate

Substanță activa
exemestan
Clasa ATC
L02BG
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Exemestan Polipharma este utilizat pentru tratamentul: • cancerului de sân incipient, dependent de hormoni, la femeile în postmenopauză, după 2-3 ani de tratament cu tamoxifen • cancerului de sân avansat, dependent de hormoni, la femeile în postmenopauză, după ce tratamentul iniţial cu un alt preparat hormonal nu a dus la rezultatele dorite.
Producător
Synthon BV
Acțiune terapeutică
inhibitori de aromatază

Ce este Exemestan Polipharma 25 mg şi pentru ce se utilizează

Exemestan Polipharma aparţine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de inhibitori de aromatază. Aceste medicamente interferă cu o substanţă numită aromatază, care este necesară la formarea hormonilor sexuali feminini, estrogenii, în special la femeile aflate la postmenopauză. Reducerea concentraţiilor de estrogen din organism este o modalitate de a trata cancerul la sân dependent de hormoni.

Exemestan Polipharma este utilizat pentru tratamentul:

•          cancerului de sân incipient, dependent de hormoni, la femeile în postmenopauză, după 2-3 ani de tratament cu tamoxifen

•          cancerului de sân avansat, dependent de hormoni, la femeile în postmenopauză, după ce tratamentul iniţial cu un alt preparat hormonal nu a dus la rezultatele dorite.

Inainte să utilizaţi Exemestan Polipharma 25 mg

Nu utilizaţi Exemestan Polipharma 25 mg

•                dacă sunteţi sau aţi fost alergică (hipersensibilă) la exemestan sau la oricare dintre celelalte componente ale Exemestan Polipharma (vezi pct 6 „Ce conţine Exemestan Polipharma” pentru lista completă a componentelor);

•                dacă nu aţi intrat încă la menopauză, adică mai aveţi menstruaţie;

•                dacă sunteţi sau puteţi rămâne gravidă;

•                dacă alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Exemestan Polipharma 25 mg

•                dacă aveţi boli ale ficatului sau rinichilor trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră despre acestea;

•                 dacă aveţi antecedente sau aveţi o boală care afectează rezistenţa oaselor. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă măsoare densitatea osoasă înainte de a începe tratamentul cu acest medicament, deoarece medicamentele din această categorie duc la scăderea concentraţiei de hormoni femini şi, consecutiv, la pierderea mineralelor din compoziţia oaselor determinând fragilizarea acestora.

Este posibil ca înainte de a începe tratamentul cu Exemestan Polipharma, medicul dumneavoastră să vă recomande efectuarea de analize de sânge pentru a se asigura că aţi intrat la menopauză.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot fi influenţate de exemestan. De asemenea, unele medicamente pot influenţa modul de acţiune al exemestanului.

Exemestanul nu trebuie utilizat în acelaşi timp cu terapia de înlocuire a hormonilor (HRT).

Următoarele medicamente trebuie utilizate cu precauţie în timpul tratamentului cu exemestan. Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă luaţi medicamente cum sunt:

•                 rifampicină (un antibiotic);

•                 carbamazepină sau fenitoină (medicamente anticonvulsivante);

•                 sunătoare (Hypericumperforatum) sau alte preparate din plante care conţin sunătoare.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Exemestan Polipharma împreună cu alimente şi băuturi

Este preferabil să luaţi Exemestan Polipharma după ce mâncaţi.

Sarcina şi alăptarea

Exemestan Polipharma nu se administrează în timpul sarcinii sau pe perioada alaptării. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi gravidă.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre metodele de contracepţie, dacă este posibil să rămâneţi gravidă.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

In cazul în care constataţi apariţia somnolenţei,a ameţelilor sau a senzaţiei de slăbiciune, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până nu vă reveniţi.

Informaţii importante privind unele componente ale Exemestan Polipharma 25 mg

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Exemestan Polipharma 25 mg

Utilizaţi întotdeauna Exemestan Polipharma exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Femei adulte şi vârstnice

Comprimatele filmate care conţin exemestan trebuie înghiţite, preferabil după masă, la aceeaşi oră. Medicul dumneavoastră vă va spune cum să luaţi comprimatele filmate şi cât timp să urmaţi tratamentul.

Doza recomandată este de un comprimat filmat de 25 mg pe zi.

Dacă trebuie să mergeţi la spital în timpul tratamentului cu exemestan, anunţaţi personalul medical că luaţi exemestan.

Copii şi adolescenţi

Exemestan nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi

. Dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie Exemestan Polipharma 25 mg

Dacă aţi luat prea mult exemestan sau altcineva a luat din greşeală din medicamentul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Arătaţi cutia cu comprimate filmate care conţine exemestan.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Exemestan Polipharma 25 mg

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aţi uitat să luaţi comprimatul filmat, luaţi doza imediat ce vă amintiţi. Dacă, însă, este momentul administrării următoarei doze, luaţi doar această doză.

Dacă încetaţi să utilizaţi Exemestan Polipharma 25 mg

Nu încetaţi tratamentul cu exemestan chiar dacă vă simţiţi bine, decât dacă vă spune medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să continuaţi să luaţi acest medicament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Exemestan Polipharma 25 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Majoritatea reacţiilor adverse sunt uşoare până la moderate. Unele dintre acestea, cum sunt bufeurile, pot fi determinate de lipsa de estrogeni din organism.

Poate apărea inflamaţia ficatului (hepatită). Simptomele includ senzaţia generală de rău, greaţă, icter (îngălbenire a pielii şi a albului ochilor), mâncărimi, dureri abdominale în partea dreaptă şi lipsă a poftei de mâncare. Dacă observaţi una dintre aceste manifestări, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10):

•    Tulburări ale somnului

• Durere de cap

• Bufeuri

• Greaţă

•Transpiraţii în exces

• Dureri musculare şi articulare (inclusiv umflare la nivelul articulaţiilor, dureri la nivelul spatelui şi rigiditate a articulaţiilor)

• Oboseală.

Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

•     Scădere a poftei de mâncare

• Depresie

• Ameţeli

• O combinaţie de furnicături şi înţepături, amorţeală şi durere care afectează toată mâna cu excepţia degetului mic (sindromul tunelului carpian)

• Dureri de stomac, vărsături, constipaţie, indigestie, diaree

• Erupţie trecătoare pe piele, cădere a părului

• Subţiere a oaselor, lucru care le poate afecta rezistenţa (osteoporoză) determinând fracturi (rupturi sau fisuri) în unele cazuri

• Durere, mâini şi picioare umflate.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)

•    Somnolenţă

• Slăbiciune la nivelul muşchilor

Dacă aţi făcut analize de sânge, se pot observa unele modificări ale funcţiei ficatului. Se pot produce modificări ale numărului unor celule din sânge (limfocite) şi modificări ale trombocitelor, mai ales la pacientele cu o scădere pre-existentă a numărului de limfocite din sânge (limfopenie).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Exemestan Polipharma 25 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Exemestan Polipharma după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Exemestan Polipharma

–                 Substanţa activă este exemestan. Fiecare comprimat filmat conţine exemestan 25 mg.

–                      Celelalte componente sunt:

Nucleu- manitol (E 421), hipromeloză, crospovidonă (tip B), Polisorbat 80,

celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru;

Film – carmeloză sodică (E 466), maltodextrină, glucoză monohidrat, dioxid de titan (E 171), acid stearic (E 570), oxid galben de fer (E 172).

Cum arată Exemestan Polipharma şi conţinutul ambalajului

Se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, marcate cu ‘E9MT’ pe o faţă şi ’25’ pe cealaltă faţă.

Este disponibil în cutii cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate, cutii cu 9 blistere din

PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate şi cutii cu 10 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţii

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Polipharma Industries S.R.L., Str. 9 Mai, 77, Sibiu România

Fabricanţii

Synthon BV,

Microweg 22, 6545CM Nijmegen, Olanda

Synthon Hispania SL, Castelló 1, Polígono Las Salinas, 08830 Sant Boi de Llobregat, Spania

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”