Tingreks 75 mg comprimate filmate

Producător: AS GRINDEKS.
Substanță activa
Clopidogrel
Clasa ATC
B01AC
Format
comprimat
Afecțiuni
aterotromboză
Producător
Cemelog-BRS Kft
Acțiune terapeutică
antiagregante plachetare

Ce este Tingreks şi pentru ce se utilizează

Tingreks aparţine unei clase de medicamente numite antiagregante plachetare. Trombocitele sunt elemente circulante foarte mici din sânge, mai mici decât globulele roşii sau globulele albe, care se alipesc (se agregă) în timpul formării unui cheag de sânge. Prin prevenirea acestei agregări, medicamentele antiagregante plachetare scad riscul de formare a cheagurilor de sânge (un proces numit tromboză).
Tingreks este utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (trombilor) în vasele sanguine (artere) rigidizate. Această boală este cunoscută sub denumirea de aterotromboză şi poate duce la apariţia de evenimente aterotrombotice (cum sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau decesul).
Vi s-a prescris Tingreks pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge şi a reduce riscul de apariţie a acestor evenimente severe, deoarece:
 dumneavoastră aveţi o boală caracterizată prin rigidizarea arterelor (cunoscută şi sub numele de
 ateroscleroză) şi
 dumneavoastră aţi avut deja un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau aveţi o boală cunoscută sub numele de boală a arterelor periferice sau
 dumneavoastră aţi avut o durere severă în piept, cunoscută sub numele de “angină pectorală instabilă” sau “infarct miocardic”. Pentru tratamentul acestei afecţiuni, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă fi implantat un stent în artera blocată sau îngustată pentru a restabili fluxul adecvat de sânge. Medicul dumneavoastră trebuie să vă prescrie şi acid acetilsalicilic (o substanţă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra, precum şi pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge).

Înainte să luaţi Tingreks

Nu luaţi Tingreks
 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clopidogrel sau la oricare dintre celelalte componente ale
Tingreks;
 dacă aveţi o afecţiune care în prezent produce sângerare, cum este ulcerul gastric sau
hemoragie cerebrală;
 dacă aveţi insuficienţă hepatică severă.
În cazul în care credeţi că oricare dintre acestea este valabilă în cazul dumneavoastră sau dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Tingreks.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tingreks
În cazul în care oricare dintre următoarele situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră înainte de a lua Tingreks:
 dacă aveţi risc de sângerare, determinat de situaţii cum sunt
– o afecţiune care poate determina risc de sângerare internă (cum este ulcerul gastric)
– o tulburare de coagulare a sângelui, care vă predispune la sângerare internă (sângerare în interiorul oricărui ţesut, organ sau articulaţie din corpul dumneavoastră)
– un traumatism grav recent
– aţi suferit recent o intervenţie chirurgicală (inclusiv stomatologică)
– veţi fi supus unei intervenţii chirurgicale (inclusiv stomatologică) în următoarele 7 zile
 dacă aţi avut un cheag de sânge într-o arteră din creier (accident vascular cerebral ischemic) în ultimele 7 zile
 dacă luaţi alte tipuri de medicamente (vezi „Utilizarea altor medicamente”)
 dacă aveţi o afecţiune hepatică sau renală

În timp ce urmaţi tratament cu Tingreks
 Trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală (inclusiv stomatologică).
 De asemenea, trebuie să îl informaţi imediat pe medicul dumneavoastră dacă aveţi o afecţiune (cunoscută, de asemenea, ca purpură trombotică trombocitopenică sau PTT) care include febră şi vânătăi sub piele, ce pot să apară sub forma unor pete roşii punctiforme, asociate sau nu cu oboseală pronunţată inexplicabilă, confuzie, îngălbenire a pielii sau a albului ochilor (icter) (vezi puntul 4. „Reacţii adverse posibile”).
 Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece acesta previne formarea cheagurilor de sânge. În cazul tăieturilor sau rănilor superficiale, de exemplu cele din timpul bărbieritului, nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sângerarea vă îngrijorează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi pct. 4. „Reacţii adverse posibile”).
 Medicul dumneavoastră poate cere analize de sânge.
Tingreks nu este destinat utilizării la copii sau adolescenţi.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte
medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Anumite medicamente pot influenţa efectele Tingreks sau invers.
Trebuie să spuneţi cu precizie medicului dumneavoastră dacă luaţi
 anticoagulante orale, medicamente utilizate pentru a reduce coagularea sângelui
 un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat de obicei pentru tratamentul afecţiunilor dureroase şi/sau inflamatorii ale muşchilor sau articulaţiilor
 heparină sau orice alt medicament utilizat pentru a reduce coagularea sângelui
 un inhibitor de pompă de protoni (de exemplu omeprazol) pentru durere de stomac
 fluconazol, voriconazol, ciprofloxacină sau cloramfenicol, medicamente utilizate pentru tratamentul infecţilor bacteriene şi fungice
 cimetidină, medicament utilizat pentru a trata durerile de stomac
 fluoxetină, fluvoxamină sau moclobemidă, medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei
 carbamazepină sau oxcarbazepină, medicamente utilizate pentru tratamentul unor forme de epilepsie
 ticlopidină, alt medicament antiplachetar
Dacă aţi avut o durere severă în piept (angină pectorală instabilă sau infarct miocardic), Tingreks vă poate fi prescris în asociere cu acid acetilsalicilic, o substanţă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra. Utilizarea ocazională a acidului acetilsalicilic (nu mai mult de 1000 mg într-un interval de 24 de ore) nu ar trebui, în general, să ridice probleme, dar utilizarea de acid acetilsalicilic în alte situaţii, pe perioade prelungite, trebuie discutată cu medicul dumneavoastră.

Utilizarea Tingreks împreună cu alimente şi băuturi
Tingreks poate fi luat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea
Este de preferat să nu luaţi acest medicament în timpul sarcinii.
Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau
farmacistului înainte de a lua Tingreks. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Tingreks, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, deoarece se recomandă să nu luaţi clopidogrel în timpul sarcinii.
Trebuie să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă puteţi alăpta în timpul tratamentului cu Tingreks.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice
medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca Tingreks să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Tingreks
Tingreks conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi o intoleranţă la anumite glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Tingreks conţine, de asemenea, ulei de ricin hidrogenat, care poate provoca durere de stomac sau diaree.

Cum să luaţi Tingreks

Luaţi întotdeauna Tingreks exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală este de un comprimat a 75 mg de Tingreks zilnic, administrat oral, cu sau fără alimente, la aceeaşi oră în fiecare zi.
În plus, dacă aţi avut o durere severă în piept (angină pectorală instabilă sau infarct miocardic), medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză de 300 mg clopidogrel (4 comprimate a 75 mg) administrată o dată, la începutul tratamentului. Apoi, doza uzuală este de un comprimat Tingreks 75 mg pe zi, administrat pe cale orală, cu sau fără alimente şi la aceeaşi oră în fiecare zi.
Trebuie să luaţi Tingreks atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră.
Dacă luaţi mai mult Tingreks decât trebuie
Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau să mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital, deoarece există risc crescut de sângerare.
Dacă uitaţi să luaţi Tingreks
Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Tingreks, dar v-aţi amintit în mai puţin de 12 ore, luaţi imediat comprimatul şi apoi luaţi următorul comprimat la ora obişnuită.
Dacă v-aţi amintit după 12 ore, atunci luaţi numai doza următoare, la ora obişnuită. Nu luaţi o doză
dublă pentru a compensa dozele uitate.

Dacă încetaţi să luaţi Tingreks
Nu întrerupeţi tratamentul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de întreruperea tratamentului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului
dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Tingreks poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă apar:
 febră, semne de infecţie sau oboseală pronunţată. Acestea pot fi determinate de scăderea numărului anumitor celule sanguine, care apare în cazuri rare.
 semne de probleme ale ficatului, cum sunt îngălbenire a pielii şi/sau a albului ochilor (icter), asociate sau nu cu sângerare, ce poate să apară sub piele sub forma unor pete roşii punctiforme şi/sau confuzie (vezi pct. 2. „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tingreks”).
 umflare la nivelul gurii sau manifestări la nivelul pielii, cum sunt erupţii pe piele şi mâncărime, apariţie de vezicule pe piele. Acestea pot fi semnele unei reacţii alergice.
Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate pentru Tingreks (apar la 1 până la 10 pacienţi din 100) sunt sângerările. Sângerările pot să apară sub formă de hemoragie în stomac sau intestin, vânătăi, hematoame (sângerare neobişnuită sau vânătăi neobişnuite sub piele), sângerare din nas, prezenţa de sânge în urină. De asemenea, în cazuri rare, au fost raportate sângerări la nivelul ochilor, creierului, plămânului sau articulaţiilor.
Dacă prezentaţi sângerări prelungite în timp ce utilizaţi Tingreks
Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest
fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece el previne
formarea cheagurilor de sânge. În cazul tăieturilor sau rănilor superficiale, de exemplu cele din timpul
bărbieritului, nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu
sângerarea pe care o aveţi, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi pct. 2. „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tingreks”).
Alte reacţii adverse raportate pentru Tingreks sunt:
Frecvente (apar la 1 până la 10 din 100 pacienţi): diaree, dureri abdominale, indigestie sau arsuri în capul pieptului
Mai puţin frecvente (apar la 1 până la 10 din 1000 pacienţi): dureri de cap, ulcer gastric, vărsături, greaţă, constipaţie, gaze în exces în stomac sau intestine, erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, ameţeli, senzaţie de furnicături şi amorţeli
Rare (apar la 1 până la 10 din 10000 pacienţi): vertij
Foarte rare (apar la mai puţin de 1din 1000 pacienţi): icter, durere abdominală severă asociată sau nu cu durere de spate, febră, dificultăţi la respiraţie asociate uneori cu tuse, reacţii alergice generalizate, umflare la nivelul gurii, vezicule pe piele, alergie pe piele, inflamaţie la nivelul gurii (stomatită), scădere a tensiunii arteriale, confuzie, halucinaţii, dureri articulare, dureri musculare, modificări ale gustului
În plus, medicul dumneavoastră poate identifica modificări ale analizelor dumneavoastră de sânge şi urină.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă
nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Tingreks

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Tingreks după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
Nu utilizaţi clopidogrel dacă observaţi semne de deterioarare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul
cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea
mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tingreks
Substanţa activă este clopidogrelul. Fiecare comprimat conţine clopidogrel 75 mg sub formă de bisulfat de clopidogrel.
Celelalte componente sunt:
Nucleu: hidroxipropilceluloză (E 463), manitol 400 DC (E 421), celuloză microcristalină (E 460), macrogol 6000, ulei de ricin.
Film: lactoză monohidrat, hipromeloză (E 646), dioxid de titan (E 171), triacetat de gliceril (E 1518), oxid roşu de fer (E 172).

Cum arată Tingreks şi conţinutul ambalajului
Tingreks 75 mg sunt comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare roz pal, cu diametru de 9 mm.
Tingreks este disponibil în cutii cu blistere din PVC-PVdC/Al a câte 28 comprimate filmate.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica