Cloroden, 75 mg, comprimate filmate

Producător: KWIZDA PHARMA GmbH
Substanță activa
Clopidogrel
Clasa ATC
B01AC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (trombilor) în vasele sanguine (artere) rigidizate
Producător
Pharmathen S.A
Acțiune terapeutică
antiagregante plachetare, scad riscul de formare a cheagurilor de sânge (proces numit tromboză)

Ce este Cloroden şi pentru ce se utilizează

Cloroden aparţine unei clase de medicamente numite antiagregante plachetare. Trombocitele (plachetele sanguine) sunt elemente circulante foarte mici din sânge, care se alipesc (se agregă) în timpul formării unui cheag de sânge. Prevenind această agregare, medicamentele antiagregante plachetare scad riscul de formare a cheagurilor de sânge (proces numit tromboză).

Cloroden este utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (trombilor) în vasele sanguine (artere) rigidizate. Această boală este cunoscută sub denumirea de aterotromboză şi poate duce la apariţia de evenimente aterotrombotice (cum sunt accidentul vascular cerebral, criza de inimă sau decesul).

Vi s-a prescris Cloroden pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge şi a reduce riscul de apariţie a acestor evenimente severe, deoarece:

 • dumneavoastră aveţi o boală caracterizată prin rigidizarea arterelor (cunoscută şi sub numele de ateroscleroză) şi
 • dumneavoastră aţi avut deja o criză de inimă, un accident vascular cerebral sau aveţi o boală cunoscută sub numele de arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare sau
 • dumneavoastră aţi avut o durere toracică severă, cunoscută sub numele de „angină pectorală instabilă” sau „infarct miocardic” (criză de inimă). Pentru tratamentul acestei afecţiuni, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă fi implantat un stent în artera blocată sau îngustată pentru a restabili fluxul sanguin eficient. Medicul dumneavoastră trebuie să vă prescrie şi acid acetilsalicilic (o substanţă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra, precum şi pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge).

– dumneavoastră suferiţi de bătăi neregulate ale inimii, o afecţiune numită „fibrilaţie atrială”, şi nu puteţi lua medicamente cunoscute sub denumirea de „anticoagulante orale” (antagonişti ai vitaminei K) care împiedică formarea de noi cheaguri şi previn creşterea cheagurilor existente. Ar fi trebuit să vi se spună până acum că pentru această afecţiune „anticoagulantele orale” sunt mai eficiente decât acidul acetilsalicilic sau decât utilizarea Cloroden în asociere cu acidul acetilsalicilic. Medicul dumneavoastră ar fi trebuit să vă prescrie Cloroden plus acid acetilsalicilic dacă nu puteţi lua „anticoagulante orale”, şi dacă nu aveţi un risc de sângerare majoră.

Înainte să luaţi Cloroden

Nu luaţi Cloroden

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clopidogrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Cloroden;
 • Dacă aveţi o afecţiune care în prezent produce sângerare, cum este ulcerul gastric, sau hemoragie cerebrală;
 • Dacă suferiţi de insuficienţă hepatică severă.

In cazul în care credeţi că vreuna dintre acestea se aplică la dumneavoastră sau dacă nu sunteţi sigur, consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Cloroden.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cloroden

In cazul în care vă aflaţi în oricare dintre următoarele situaţii, trebuie să informaţi medicul dumneavoastră înainte de a lua Cloroden:

 • dacă aveţi risc de sângerare, ca de exemplu:
 • aveţi o afecţiune care poate determina sângerare internă (cum este ulcerul gastric)
 • aveţi o tulburare de coagulare, care vă predispune la sângerare internă (sângerare în interiorul oricărui ţesut, organ sau articulaţie)
 • aţi suferit recent un traumatism grav
 • aţi suferit recent o intervenţie chirurgicală (inclusiv stomatologică)
 • veţi fi supus unei intervenţii chirurgicale (inclusiv stomatologică) în următoarele 7 zile.
 • dacă aţi avut un cheag de sânge într-o arteră din creier (accident vascular cerebral ischemic) în ultimele 7 zile.
 • dacă aveţi o afecţiune hepatică sau renală.

In timp ce urmaţi tratament cu Cloroden:

 • Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă urmează să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale (inclusiv stomatologică).
 • De asemenea, trebuie să informaţi imediat medicul dumneavoastră dacă aveţi o afecţiune (cunoscută, de asemenea, ca purpură trombotică trombocitopenică sau PTT) care include febră şi vânătăi sub piele, ce pot să apară sub forma unor pete roşii punctiforme, asociate sau nu cu oboseală pronunţată inexplicabilă, confuzie, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter) (vezi pct. 4 „REACŢII ADVERSE POSIBILE”).
 • Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece acesta previne formarea cheagurilor de sânge. In cazul tăieturilor sau rănilor superficiale (de exemplu cele din timpul bărbieritului), nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sângerarea vă îngrijorează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi pct. 4 „REACŢII ADVERSE POSIBILE”).
 • Medicul dumneavoastră poate cere analize de sânge.

Cloroden nu este destinat utilizării la copii sau adolescenţi.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Anumite alte medicamente pot influenţa efectele Cloroden sau invers.

Trebuie să spuneţi cu precizie medicului dumneavoastră dacă luaţi

 • anticoagulante orale, medicamente utilizate pentru a reduce coagularea sângelui,
 • un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat de obicei pentru a trata afecţiuni dureroase şi/sau inflamatorii ale muşchilor sau articulaţiilor,
 • heparină sau orice alt medicament injectabil utilizat pentru a reduce coagularea sângelui,
 • omeprazol, esomeprazol sau cimetidină, medicamente utilizate pentru a trata jena gastrică,
 • fluconazol, voriconazol, ciprofloxacină sau cloramfenicol, medicamente utilizate pentru a trata infecţii bacteriene şi fungice,
 • fluoxetină, fluvoxamină sau moclobemidă, medicamente utilizate pentru a trata depresia,
 • carbamazepină sau oxcarbazepină, medicamente utilizate pentru a trata anumite forme de epilepsie,
 • ticlopidină, alt medicament antiplachetar.

Dacă aţi avut o durere toracică severă (angină pectorală instabilă sau criză de inimă), Cloroden vă poate fi prescris în asociere cu acid acetilsalicilic, o substanţă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra. Utilizarea ocazională a acidului acetilsalicilic (nu mai mult de 1000 mg într-un interval de 24 de ore) nu ar trebui, în general, să ridice probleme, dar utilizarea în alte situaţii de acid acetilsalicilic, pe perioade prelungite, trebuie discutată cu medicul dumneavoastră.

Utilizarea Cloroden împreună cu alimente şi băuturi

Cloroden poate fi luat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Este preferabil să nu utilizaţi acest medicament în cursul sarcinii şi al alăptării.

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Cloroden. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Cloroden, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, deoarece se recomandă să nu luaţi clopidogrel în timpul sarcinii.

Nu trebuie să alăptaţi în timpul tratamentului cu acest medicament.

Dacă alăptaţi sau urmează să alăptaţi, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să luaţi acest medicament.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Cloroden să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Cloroden

Cloroden conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi o intoleranţă la anumite zaharuri (de exemplu lactoză), adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să luaţi acest medicament.

Cum să luaţi Cloroden

Luaţi întotdeauna Cloroden exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă aţi avut o durere toracică severă (angină pectorală instabilă sau criză de inimă), medicul dumneavoastră vă poate prescrie 300 mg de Cloroden (4 comprimate a 75 mg) o dată, la începutul tratamentului. Apoi, doza uzuală este de un comprimat de Cloroden a 75 mg pe zi, administrat pe cale orală, cu sau fără alimente şi la aceeaşi oră în fiecare zi.

Trebuie să luaţi Cloroden atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult Cloroden decât trebuie

Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat serviciu de urgenţă al unui spital, deoarece există risc crescut de sângerare.

Dacă uitaţi să luaţi Cloroden

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Cloroden, dar v-aţi amintit în mai puţin de 12 ore, luaţi imediat comprimatul dumneavoastră şi apoi luaţi următorul comprimat la ora obişnuită.

Dacă v-aţi amintit după 12 ore, atunci luaţi numai doza următoare, la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Dacă încetaţi să luaţi Cloroden

Nu întrerupeţi tratamentul cu excepţia cazului în care medicul vă spune să procedaţi astfel.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de întreruperea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Cloroden poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţa posibilelor reacţii adverse prezentate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie:

 • foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10)
 • frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
 • mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
 • rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)
 • foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)
 • cu frecvenţă necunoscută (frecvenţă care nu poate fi estimată din datele disponibile). Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă apar:
 • febră, semne de infecţie sau oboseală pronunţată. Acestea pot fi determinate de scăderea numărului anumitor celule sanguine, care apare în cazuri rare.
 • semne de tulburări hepatice, cum sunt îngălbenirea pielii şi/sau a albului ochilor (icter), asociată sau nu cu sângerare, ce poate să apară sub piele sub forma unor pete roşii punctiforme, şi/sau confuzie (vezi pct. 2 „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cloroden”).
 • umflarea mucoasei bucale sau manifestări la nivelul pielii, ca de exemplu erupţii cutanate şi mâncărime, vezicule pe piele. Acestea pot fi semnele unei reacţii alergice.

Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate pentru Cloroden sunt sângerările. Sângerările pot să apară sub formă de hemoragie gastrică sau intestinală, vânătăi, hematoame (sângerare sau vânătaie neobişnuite, sub piele), sângerare din nas, sânge în urină. De asemenea, în cazuri rare, au fost raportate hemoragii oculare, cerebrale, pulmonare sau articulare.

Ce trebuie să faceţi dacă apar sângerări prelungite în timp ce utilizaţi Cloroden

Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece el previne formarea cheagurilor de sânge. în cazul tăieturilor sau rănilor superficiale, de exemplu cele din timpul bărbieritului, nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu sângerarea pe care o aveţi, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi pct. 2 „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cloroden”).

Alte reacţii adverse raportate pentru Cloroden sunt:

Reacţii adverse frecvente: diaree; dureri abdominale; indigestie sau arsuri la stomac.

Reacţii adverse mai puţin frecvente: dureri de cap; ulcer gastric; vărsături; greaţă; constipaţie; gaze în exces în stomac sau intestine; erupţii cutanate; mâncărime; ameţeli; senzaţie de furnicături şi amorţeli.

Reacţii adverse rare: vertij.

Reacţii adverse foarte rare: Icter; durere abdominală severă asociată sau nu cu durere de spate; febră; dificultăţi de respiraţie, uneori asociate cu tuse; reacţii alergice generalizate; umflarea mucoasei bucale; vezicule pe piele; alergie pe piele; inflamaţia mucoasei bucale (stomatită); scăderea tensiunii arteriale; confuzie; halucinaţii; dureri articulare; dureri musculare; modificări ale gustului.

în plus, medicul dumneavoastră poate identifica modificări ale analizelor dumneavoastră de sânge şi urină.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Cloroden

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Cloroden după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister, după EXP. Blistere din PVC-PE-PVdC/Al: A se păstra la temperaturi sub 25° C. Blistere din PA-Al-PVC/Al (Al-Al): Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare. Nu utilizaţi Cloroden dacă observaţi semne vizibile de deteriorare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

Informaţii suplimentare

Ce conţine Cloroden

Substanţa activă este clopidogrel. Fiecare comprimat filmat conţine clopidogrel 75 mg.

Celelalte componente sunt celuloză microcristalină, manitol, hidroxipropilceluloză, crospovidonă (tip A), acid citric monohidrat, macrogol 6000, acid stearic, talc în nucleul comprimatului şi hipromeloză , lactoză monohidrat, oxid roşu de fer (E 172), triacetină, dioxid de titan (E 171) în învelişul de filmare al comprimatului.

Cum arată Cloroden şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate de Cloroden sunt rotunde, biconvexe, de culoare roz. Ele sunt ambalate în cutii din carton ce conţin 10, 28, 30, 50, 84, 90, 100 comprimate filmate ambalate în blistere din PVC-PE-PVDC/Aluminiu sau în – blistere de PA-Al-PVC/Aluminiu (Al-Al), introduse într-o cutie de carton.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

KWIZDA PHARMA GmbH A-1160 Viena, Effingergasse 21, Austria

Producătorul:

Pharmathen S.A 6 Dervenakion Pallini Attiki 15351 Hellas (Grecia)

Producătorul alternativ:

Pharmathen International S.A.

Industrial Park, Sapes Rodopi prefecture, Block No5,

69300 Rodopi

Grecia

Kwizda Pharma GmbH Effingergasse 21, A-1160, Viena, Austria

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Danemarca Cloroden
Austria Cloroden 75 mg Filmtabletten
Bulgaria Cloroden 75 mg Филмирана таблетка
Republica Cehă Cloroden 75 mg Potahovaná tableta
Grecia Cloroden 75 mg
Ungaria Cloroden 75 mg Filmtabletta
Polonia Cloroden
România Cloroden 75 mg Comprimate filmate
 
Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2012.
Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica