Clopigamma, 75 mg, comprimate filmate

Producător: Wörwag Pharma GmbH & CO. KG
Substanță activa
Clopidogrel
Clasa ATC
B01AC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (trombilor) în vasele sanguine (artere) rigidizate
Producător
Generosan GmbH
Acțiune terapeutică
anticoagulante plachetare, scad riscul de formare a cheagurilor de sânge

Ce este Clopigamma şi pentru ce se utilizează

Clopigamma aparţine unei clase de medicamente numite anticoagulante plachetare. Trombocitele (plachetele sanguine) sunt elemente circulante foarte mici din sânge, mai mici decât globulele roşii sau globulele albe, care se alipesc (se coagulează) în timpul formării unui cheag de sânge. Prevenind această coagulare, medicamentele anticoagulante plachetare scad riscul de formare a cheagurilor de sânge (proces numit tromboză).

Clopigamma este utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (trombilor) în vasele sanguine (artere) rigidizate. Această boală este cunoscută sub denumirea de aterotromboză şi poate duce la apariţia de evenimente aterotrombotice (cum sunt accidentul vascular cerebral, criza de inimă sau decesul).

Vi s-a prescris Clopigamma pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge şi a reduce riscul de apariţie a acestor evenimente severe, deoarece:

 • dumneavoastră aveţi o boală caracterizată prin rigidizarea arterelor (cunoscută şi sub numele de ateroscleroză) şi
 • dumneavoastră aţi avut deja o criză de inimă, un accident vascular cerebral sau aveţi o boală cunoscută sub numele de arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare, sau
 • dumneavoastră aţi avut o durere toracică severă, cunoscută sub numele de „angină pectorală instabilă” sau „infarct miocardic” (criză de inimă). Pentru tratamentul acestei afecţiuni, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă fi implantat un stent în artera blocată sau îngustată pentru a restabili fluxul sanguin eficient. Medicul dumneavoastră trebuie să vă prescrie şi acid acetilsalicilic (o substanţă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra, precum şi pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge).

Înainte să utilizaţi Clopigamma

Nu utilizaţi Clopigamma

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clopidogrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Clopigamma;
 • Dacă aveţi o afecţiune care în prezent produce sângerare, cum este ulcerul gastric, sau hemoragie cerebrală;
 • Dacă suferiţi de insuficienţă hepatică severă.

În cazul în care credeţi că vreuna dintre acestea se aplică la dumneavoastră sau dacă nu sunteţi sigur, consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Clopigamma.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clopigamma

In cazul în care vă aflaţi în una dintre următoarele situaţii, trebuie să informaţi medicul dumneavoastră înainte de a lua Clopigamma:

 • dacă aveţi risc de sângerare, ca de exemplu:

-aveţi o afecţiune care poate determina sângerare internă (cum este ulcerul gastric)

-aveţi o tulburare de coagulare, care vă predispune la sângerare internă (sângerare în interiorul

oricărui ţesut, organ sau articulaţie)

-aţi suferit recent un traumatism grav

-aţi suferit recent o intervenţie chirurgicală (inclusiv stomatologică)

-veţi fi supus unei intervenţii chirurgicale (inclusiv stomatologică) în următoarele 7 zile.

 • dacă aţi avut un cheag de sânge într-o arteră din creier (accident vascular cerebral ischemic) în ultimele 7 zile.
 • dacă luaţi alte medicamente (vezi „Utilizarea altor medicamente”, secţiunea 3),
 • dacă aveţi o afecţiune hepatică sau renală.

In timp ce urmaţi tratament cu Clopigamma:

 • Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă urmează să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale (inclusiv stomatologică).
 • De asemenea, trebuie să informaţi imediat medicul dumneavoastră dacă aveţi o afecţiune care include febră şi vânătăi sub piele, ce pot să apară sub forma unor pete roşii punctiforme, asociate sau nu cu oboseală pronunţată inexplicabilă, confuzie, îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter) (vezi„ pct. 4 REACŢII ADVERSE POSIBILE”).
 • Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece acesta previne formarea cheagurilor de sânge. In cazul tăieturilor sau rănilor superficiale (de exemplu cele din timpul bărbieritului), nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sângerarea vă îngrijorează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi pct.4 „REACŢII ADVERSE POSIBILE”).
 • Medicul dumneavoastră poate cere analize de sânge.
 • Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată la pct. 4 „REACŢII ADVERSE POSIBILE” din acest prospect sau dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă.

Clopigamma nu este destinat utilizării la copii sau adolescenţi. Utilizarea altor medicamente

Anumite medicamente pot influenţa efectele Clopigamma sau invers.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu se recomandă utilizarea anticoagulantelor orale (medicamente folosite pentru a reduce coagularea sângelui) concomitent cu Clopigamma.

Trebuie să spuneţi cu precizie medicului dumneavoastră dacă luaţi un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat de obicei pentru tratarea afecţiunilor dureroase şi/sau inflamatorii ale muşchilor sau articulaţiilor sau dacă utilizaţi heparină sau orice alt medicament folosit pentru a reduce coagularea sângelui sau dacă luaţi un inhibitor de pompă de protoni (de exemplu omeprazol) pentru dureri de stomac.

Dacă aţi avut o durere toracică severă (angină pectorală instabilă sau criză de inimă), Clopigamma vă poate fi prescris în asociere cu acid acetilsalicilic, o substanţă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra. Utilizarea ocazională a acidului acetilsalicilic (nu mai mult de 1000 mg într-un interval de 24 de ore) nu ar trebui, în general, să ridice probleme, dar utilizarea în alte situaţii de acid acetilsalicilic, pe perioade prelungite, trebuie discutată cu medicul dumneavoastră.

Utilizarea Clopigamma cu alimente şi băuturi

Clopigamma poate fi luat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Este preferabil să nu utilizaţi acest medicament în cursul sarcinii şi al alăptării. Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Clopigamma. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Clopigamma, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, deoarece se recomandă să nu luaţi clopidogrel în timpul sarcinii.

Trebuie să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă puteţi alăpta în timpul tratamentului cu Clopigamma.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Clopigamma să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Clopigamma

Clopigamma conţine lactoză şi ulei de ricin hidrogenat.

Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi o intoleranţă la anumite zaharuri (de exemplu lactoză), adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să luaţi acest medicament. Uleiul de ricin hidrogenat poate determina tulburări gastrice sau diaree.

Cum să utilizaţi Clopigamma

Luaţi întotdeauna Clopigamma exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă aţi avut o durere toracică severă (angină pectorală instabilă sau criză de inimă), medicul dumneavoastră vă poate prescrie 300 mg de Clopigamma (4 comprimate de 75 mg) o dată, la începutul tratamentului. Apoi, doza uzuală este de un comprimat de Clopigamma a 75 mg pe zi, administrat pe cale orală, cu sau fără alimente şi la aceeaşi oră în fiecare zi. Trebuie să luaţi Clopigamma atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Clopigamma

Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat serviciu de urgenţă, deoarece există risc crescut de hemoragie.

Dacă uitaţi să utilizaţi Clopigamma

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Clopigamma, dar v-aţi amintit în mai puţin de 12 ore, luaţi imediat comprimatul dumneavoastră şi apoi luaţi următorul comprimat la ora obişnuită. Dacă v-aţi amintit după 12 ore, atunci luaţi numai doza următoare, la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Dacă încetaţi să utilizaţi Clopigamma

Nu întrerupeţi tratamentul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de întreruperea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Clopigamma poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă apar:

 • febră, semne de infecţie sau oboseală pronunţată. Acestea pot fi determinate de scăderea numărului anumitor celule sanguine, care apare în cazuri rare.
 • semne de tulburări hepatice, cum sunt îngălbenirea pielii şi/sau a albului ochilor (icter), asociată sau nu cu sângerare, ce poate să apară sub piele sub forma unor pete roşii punctiforme, şi/sau confuzie (vezi „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clopigamma”).
 • umflarea mucoasei bucale sau manifestări la nivelul pielii, ca de exemplu erupţii cutanate şi mâncărime, vezicule pe piele. Acestea pot fi semnele unei reacţii alergice.

Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate pentru Clopigamma (apar la 1 până la 10 pacienţi din 100) sunt sângerările. Sângerările pot să apară sub formă de hemoragie gastrică sau intestinală, vânătăi, hematoame (sângerare sau vânătaie neobişnuite, sub piele), sângerare din nas, sânge în urină. De asemenea, în cazuri rare, au fost raportate hemoragii oculare, cerebrale, pulmonare sau articulare.

Ce trebuie să faceţi dacă apar sângerări prelungite în timp ce utilizaţi Clopigamma

Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece el previne formarea cheagurilor de sânge. In cazul tăieturilor sau rănilor superficiale, de exemplu cele din timpul bărbieritului, nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu sângerarea pe care o aveţi, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clopigamma”, secţiunea 2).

Alte reacţii adverse raportate pentru Clopigamma sunt:

 • Reacţii adverse frecvente (apar la 1 până la 10 pacienţi din 100): diaree; dureri abdominale; indigestie sau arsuri la stomac.
 • Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la 1 până la 10 pacienţi din 1000): dureri de cap; ulcer gastric; vărsături; greaţă; constipaţie; gaze în exces în stomac sau intestine; erupţii cutanate; mâncărime; ameţeli; senzaţie anormală la atingere.
 • Reacţii adverse rare (apar la 1 până la 10 pacienţi din 10000): vertij.

Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 pacient din 10000): icter; durere abdominală severă asociată sau nu cu durere de spate; febră; dificultăţi de respiraţie, uneori asociate cu tuse; reacţii alergice generalizate; umflarea mucoasei bucale; vezicule pe piele; alergie pe piele; inflamaţia mucoasei bucale (stomatită); scăderea tensiunii arteriale; confuzie; halucinaţii; dureri articulare; dureri musculare; modificări ale gustului.

In plus, medicul dumneavoastră poate identifica modificări ale analizelor dumneavoastră de sânge şi urină.

Cum se păstrează Clopigamma

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Clopigamma după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister;

Păstraţi în ambalajul original pentru a proteja medicamentul de lumină şi umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Clopigamma

 • Substanţa activă este clopidogrel. Fiecare comprimat filmat conţine clopidogrel 75 mg.
 • Celelalte componente sunt: nucleu-manitol, lactoză anhidră, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, butilhodroxianisol, amidon parţial pregelatinizat 1500 (din amidon de porumb), hipromeloză, acid ascorbic şi ulei de ricin hidrogenat; film- hidroxipropilceluloză, hipromeloză, macrogol 8000, oxid roşu de fer (E 172) şi dioxid de titan (E 171)

Cum arată Clopigamma şi conţinutul ambalajului

Comprimatele Clopigamma sunt comprimate filmate rotunde, de culoare roşiatică.

Ele sunt disponibile în cutii din carton care conţin 14, 28, 50, 84 sau 100 comprimate în blistere din

Al/Al sau în blistere Al/PVC-PE-PVDC.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Wörwag Pharma GmbH & CO. KG

Calwer Strasse 7, D-71034 Böblingen, Germania

Producator

Generosan GmbH

Calwer Str. 7, 71034 Böblingen, Germania

Acest medicament este autorizat în statele membre ale SEE sub următoarele denumiri comerciale:

BG Clopigamma
CZ Clopigamma 75 mg
DE Clopigamma 75 mg Filmtabletten
EE Clopigamma
HU Clopigamma 75 mg filmtabletta
IT Clopigamma
LT Clopigamma 75 mg plėvele dengtos tabletės
LV Clopigamma 75 mg apvalkotās tabletes
PL Clopigamma
RO Clopigamma 75 mg comprimate filmate
SI Clopigamma 75 mg filmsko obložene tablete
SK Clopigamma 75 mg

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2009

Data ultimei verificări a prospectului Septembrie 2010.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica