Montelukast Bluefish, 10 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Montelukast
Clasa ATC
R03DC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
astmul bronşic, alergiile sezoniere
Producător
Bluepharma Indústria Farmaceutica, S.A.
Acțiune terapeutică
antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blochează efectul substanţelor numite leucotriene

Ce este Montelukast Bluefish şi pentru ce se utilizează

Montelukast Bluefish este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blochează efectul substanţelor numite leucotriene. Leucotrienele determină îngustarea şi inflamaţia căilor respiratorii din plămâni. Prin blocarea leucotrienelor, Montelukast Bluefish ameliorează simptomele de astm bronşic, ajută la controlul astmului bronşic şi ameliorează simptomele alergiei de sezon (cunoscută şi sub denumirea de febra fânului sau rinită alergică sezonieră).

Medicul dumneavoastră v-a prescris Montelukast Bluefish pentru tratamentul astmului bronşic, pentru prevenirea simptomelor de astm bronşic din timpul zilei şi nopţii.

  • Montelukast Bluefish este utilizat pentru tratamentul adulţilor şi adolecenţilor cu vârsta de 15 ani şi peste cu simptome controlate insuficiet de tratamentul actual şi care au nevoie de un tratament suplimentar.
  • De asemenea, Montelukast Bluefish ajută la prevenirea îngustării căilor respiratorii declanşată de exerciţiul fizic.
  • La acei pacienţi la care Montelukast Bluefish este administrat pentru tratamentul astmului bronşic, Montelukast Bluefish poate, de asemenea, să determine ameliorarea simptomelor rinitei alergice sezoniere.

Medicul dumneavoastră va stabili modul de administrare a Montelukast Bluefish în funcţie de simptomele şi de severitatea astmului bronşic.

Ce este astmul bronşic?

Astmul bronşic este o afecţiune de lungă durată. Astmul bronşic include:

  • dificultăţi la respiraţie cauzate de îngustarea căilor respiratorii. Această îngustare a căilor respiratorii se agravează şi se ameliorează ca răspuns la diferiţi factori.
  • căi respiratorii sensibile, care reacţionează la numeroşi stimuli cum sunt fum de ţigară, polen, aer rece sau exerciţiu fizic.
  • umflarea (inflamaţia) mucoasei care căptuşeşte căile respiratorii.

Simptomele astmului bronşic includ: tuse, respiraţie şuierătoare (wheezing) şi senzaţie de apăsare în piept.

Ce sunt alergiile sezoniere?

Alergiile sezoniere (cunoscute şi sub numele de febra fânului sau rinita alergică sezonieră) reprezintă un răspuns alergic cauzat frecvent de particulele de polen din aer provenite de la copaci, iarbă şi plante. Simptomele alergiilor de sezon pot include în mod caracteristic: nas înfundat, secreţii nazale, mâncărime la nivelul nasului, strănut, ochi înlăcrimaţi şi umflaţi, roşeaţă şi mâncărime la nivelul ochilor.

Înainte să luaţi Montelukast Bluefish

Spuneţi medicului dumneavoastră despre orice problemă medicală sau alergie pe care o aveţi sau aţi avut-o vreodată.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Nu luaţi Montelukast Bluefish dacă

  • sunteţi alergic (hipersensibil) la montelukast sau la oricare dintre celelalte componente ale Montelukast Bluefish (vezi punctul 6. „INFORMAŢII SUPLIMENTARE”).

Aveţi grijă deosebită cu Montelukast Bluefish

  • În cazul în care astmul bronşic se agravează sau modul în care respiraţi se înrăutăţeşte, adresaţi- vă imediat medicului dumneavoastră.
  • Montelukast Bluefish administrat oral nu este destinat tratamentului crizelor de astm bronşic. Dacă apare o criză de astm bronşic, urmaţi instrucţiunile date de către medicul dumneavoastră. întotdeauna trebuie să aveţi la îndemână medicamentul cu administrare inhalatorie pentru situaţii de urgenţă, cum este cazul crizelor de astm bronşic.
  • Este importantă utilizarea de către dumneavoastră a tuturor medicamentelor pentru tratamentul astmului bronşic prescrise de medicul dumneavoastră. Montelukast Bluefish nu trebuie utilizat în locul altor medicamente pentru tratamentul astmului bronşic pe care medicul dumneavoastră vi le-a prescris.
  • Orice pacient care utilizează medicamente pentru tratamentul astmului bronşic trebuie să ştie că dacă apar simptome asociate cum sunt simptome asemănătoare gripei, furnicături şi înţepături sau senzaţie de amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor respiratorii, şi/sau erupţii trecătoare pe piele, trebuie să se adreseze medicului curant.
  • Nu trebuie să luaţi acid acetilsalicilic (aspirină) sau medicamente antiinflamatoare (cunoscute şi sub denumirea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS) dacă aceste medicamente vă agravează astmul bronşic.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani este disponibil Montelukast Bluefish 4 mg comprimate masticabile.

Pentru copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani este disponibil Montelukast Bluefish 5 mg comprimate masticabile.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot influenţa modul în care acţionează Montelukast Bluefish sau Montelukast Bluefish poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Spuneţi medicului dumneavoastră, înainte de a începe administrarea Montelukast Bluefish, dacă utilizaţi unul dintre următoarele medicamente:

  • fenobarbital (utilizat pentru tratamentul epilepsiei)
  • fenitoină (utilizată pentru tratamentul epilepsiei)
  • rifampicină (utilizată pentru tratamentul tuberculozei şi a altor câtorva infecţii)

Utilizarea Montelukast Bluefish împreună cu alimente şi băuturi

Montelukast Bluefish 10 mg comprimate filmate poate fi administrat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Utilizarea în timpul sarcinii

Gravidele sau femeile care intenţionează să rămână gravide trebuie să se adreseze medicului curant înainte de a lua Montelukast Bluefish. Medicul dumneavoastră va stabili dacă puteţi să luaţi Montelukast Bluefish în timpul sarcinii.

Utilizarea în timpul alăptării

Nu se cunoaşte dacă Montelukast Bluefish trece în laptele matern. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a lua Montelukast Bluefish.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu este de aşteptat ca Montelukast Bluefish să influenţeze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, răspunsurile individuale la medicament pot varia. Anumite reacţii adverse (cum sunt ameţeli şi somnolenţă), care au fost raportate foarte rar la administrarea Montelukast Bluefish, pot influenţa capacitatea unor pacienţi de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Montelukast Bluefish

Montelukast Bluefish 10 mg comprimate filmate conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum se utilizează Montelukast Bluefish

  • Trebuie să luaţi numai un singur comprimat Montelukast Bluefish în fiecare zi, aşa cum a prescris medicul dumneavoastră.
  • Medicamentul trebuie administrat chiar dacă nu aveţi simptome sau dacă aveţi o criză de astm bronşic.
  • Luaţi întotdeauna Montelukast Bluefish exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
  • Montelukast Bluefish se administrează pe cale orală.

Pentru adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 15 ani şi peste

Se administrează un comprimat filmat 10 mg zilnic, seara. Montelukast Bluefish 10 mg comprimate filmate poate fi administrat cu sau fără alimente.

Dacă luaţi Montelukast Bluefish, aveţi grijă să nu utilizaţi niciun alt medicament care conţine aceeaşi substanţă activă, montelukast.

Dacă luaţi mai mult Montelukast Bluefish decât trebuie

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavostră pentru recomandări.

în majoritatea cazurilor de supradozaj nu au existat reacţii adverse raportate. Simptomele care apar cel mai frecvent în cazul supradozajului la adulţi şi copii şi adolescenţi au inclus durere abdominală, somnolenţă, sete, dureri de cap, vărsături şi hiperactivitate.

Dacă uitaţi să luaţi Montelukast Bluefish

încercaţi să luaţi Montelukast Bluefish aşa cum a fost prescris. Cu toate acestea, în cazul în care aţi omis o doză, continuaţi schema de administrare obişnuită de un comprimat o dată pe zi.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Montelukast Bluefish

Montelukast Bluefish poate trata astmul bronşic numai dacă este utilizat în mod continuu.

Este important să continuaţi să luaţi Montelukast Bluefish atât timp cât este prescris de către medicul dumneavoastră. Aceasta va ajuta la controlul astmului bronşic.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Montelukast Bluefish poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente reacţii adverse raportate în studii clinice cu montelukast 10 mg comprimate filmate (care au apărut la cel puţin 1 din 100 pacienţi trataţi şi la mai puţin de 1 din 10 pacienţi trataţi), despre care se crede că au legătură cu administrarea montelukast au fost:

  • durere la nivelul abdomenului
  • dureri de cap

Acestea au fost, în general, uşoare şi au apărut cu frecvenţă mai mare la pacienţii trataţi cu montelukast comparativ cu pacienţii cărora li s-a administrat placebo (un comprimat care nu conţine medicament).

In plus, după punerea pe piaţă, au fost raportate următoarele reacţii adverse:

  • infecţii ale tractului respirator superior
  • tendinţă crescută la sângerare
  • reacţii alergice incluzând erupţie trecătoare pe piele, umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot provoca dificultăţi în respiraţie sau la înghiţire
  • modificări ale comportamentului şi dispoziţiei [vise anormale incluzând coşmaruri, halucinaţii, iritabilitate, teamă fără motiv, nelinişte, agitaţie incluzând comportament agresiv şi ostilitate, tremor, depresie, tulburări de somn, mers în somn, gânduri şi comportament de sinucidere (în cazuri foarte rare)]
  • ameţeli, somnolenţă, înţepături şi furnicături/senzaţie de amorţeală, convulsii
  • palpitaţii
  • sângerări din nas
  • diaree, uscăciune a gurii, indigestie, greaţă, vărsături
  • hepatită (inflamaţia ficatului)
  • vânătăi, mâncărime, urticarie, noduli roşii şi dureroşi sub piele, localizaţi cel mai frecvent la nivelul gambelor (eritem nodos)
  • dureri ale articulaţiilor sau muşchilor, crampe musculare
  • oboseală, stare de rău, edeme, febră.

La pacienţii cu astm bronşic trataţi cu montelukast, au fost raportate cazuri foarte rare de simptome combinate cum sunt simptome asemănătoare gripei, înţepături şi furnicături sau senzaţie de amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor respiratorii şi/sau erupţii trecătoare pe piele (sindrom Churg-Strauss). Trebuie să spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi unul sau mai multe dintre aceste simptome.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru informaţii suplimentare despre reacţiile adverse. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Montelukast Bluefish

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister prin cele şase cifre care urmează după EXP. Primele două cifre indică luna; ultimele patru cifre indică anul. Acest medicament expiră la sfârşitul lunii indicate.

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.

A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Montelukast Bluefish

  • Substanţa activă este montelukast. Fiecare comprimat conţine montelukast sodic care corespunde la montelukast 10 mg.
  • Celelalte componente sunt: nucleu – celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, hipdroxipropilceluloză de joasă substituţie (E 463), stearat de magneziu şi film – Opadry Orange care conţine oxid negru de fer (E 172), hipromeloză, oxid roşu de fer (E 172), macrogol 400, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 171)], macrogol 6000.

Cum arată Montelukast Bluefish şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate Montelukast Bluefish 10 mg sunt pătrate, biconvexe, de culoare bej, marcate cu „MOK 10″ pe una dintre feţe şi cu „PHD471″ pe cealaltă faţă.

Cutii din carton conţinând blistere din OPA-Aluminiu-PVC/Aluminiu

Mărimi de ambalaj: 14, 20, 28, 30, 50, 98 şi 100 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Bluefish Pharmaceuticals AB, Torsgatan 11, SE-111 23 Stockholm, Suedia

Fabricant

Bluepharma Indústria Farmaceutica, S.A. Sâo Martinho do Bispo 3045-016 Coimbra Portugalia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Republica Cehă:                    Montelukast Bluefish 10 mg

Polonia:                                   Montelukast Bluefish

România:                                Montelukast Bluefish 10 mg comprimate filmate

Republica Slovacia: Montelukast Bluefish 10 mg

Marea Britanie:                      Montelukast 10 mg film-coated tablets

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?